Recenzia – Neal Asher: Temná inteligence ešte raz

Temna inteligence - obalka

Neal Asher a jeho svet tvorený UI, superkami, mimozemskými bytosťami a do detailu prepracovanými vesmírnymi svetmi, je tu s nami už dlho. Temná inteligence je najčerstvejšia kniha tohto spisovateľa, ktorá u nás vyšla, a v ničom nezaostáva za predošlými románmi. Prudko vtiahne do deja, kde sa krúti mnoho postáv, konfliktov a planét, žijúcich svojím životom. Stretneme starých známych a pripomenieme si už rozohrané zápletky, na ktoré nadväzuje príbeh, čo nám autor rozpráva tentokrát.

Thorvald Spear zahynul ako vedecký člen vojenskej jednotky vo vojne s Pradormi (bojovnou mimozemskou civilizáciou). Po sto rokoch je z neznámeho dôvodu opäť vzkriesený k životu. Veľmi rýchlo sa zorientuje vo vyspelom svete, ktorý ho teraz obklopuje, a nájde nový zmysel života. Je ním pomsta tomu, kto spôsobil jeho smrť a spolu s ním zabil množstvo ďalších ľudí. Spearovým cieľom je umelá inteligencia nazývaná Penny Royal. Kam až ho zavedie túžba po zničení? S kým sa bude musieť spolčiť, koho preľstiť či využiť? Nebude to ľahká cesta vesmírom. Všetko sa v jeho živote zamotáva a komplikuje.

Isabel Satomi je hlavou zločineckého syndikátu. Jej snaha stať sa najsilnejším huimanom za pomoci Penny Royal skončila dosť nečakane. Dokáže sa vyrovnať s následkami toho, čo jej spôsobila? Prijme zmeny, ktoré jej dar od UI priniesol? Navyše jej život skomplikuje istý Thorvald Spear. Isobel je silná žena… a jediné, po čom teraz túži, je pomstiť sa, zabiť Čiernu inteligenciu a Thorvalda Speara.

Otec kapitán Sverl je hlava odpadlíckych Pradorov, obývajúcich Kamenitou louži. Táto planéta leží na hranici medzi civilizáciou ľudí s ich Řádem a UI a ich večnými nepriateľmi Pradormi. Tu však žijú vedľa seba predstavitelia oboch svetov. Aj Sverl je jednou z obetí Penny Royal. Ale cíti sa tak? Alebo mu následky danajského daru pomohli lepšie pochopiť vesmír? Stane sa aj pre neho pomsta zmyslom života?

Kapitán Blite a posádka jeho lodi Růže sa tiež dostali do záujmu čiernej inteligencie. Napriek jej povesti sa k nim správa inak, ako čakali a za to od nich očakáva isté služby.

Temná inteligencia je rozpoltená UI, ona stojí za všetkým dianím a nič sa nestane bez toho, aby o tom nevedela, prípadne v tom nemala namočené „prsty“. Zachránil ju Amistad, bojový robot, ktorý sa stal správcom planéty Masada. Áno tej, na ktorej žijú Žvatlokače. Penny Royal je čierna, zlá, ale aj láskavá a nevypočítateľná. Je to zrejme najzvláštnejšia UI vo vesmíre. Pochopí ju niekedy niekto? Všetky hlavné postavy s ňou prišli vedomky či nevedomky do kontaktu a toto stretnutie ich poznamenalo. Spoločné osudy sa prepletajú, každý z nich má v tejto hre svoju úlohu. Stretávajú sa, nenávidia, usilujú si o život alebo pomáhajú. Za všetky nitky však ťahá UI, ktorá si vzala do „hlavy“, že zmení životy, vyrovná vesmírne sily a nastolí rovnováhu. Využije pri tom všetko a všetkých, ktorí jej môžu byť niečím užitoční.

Kniha je členená do menších kapitoliek, ktoré nesú názvy jednotlivých postáv. Preto sledujeme zápletku z pohľadu každej zúčastnenej osoby a pritom zisťujeme, ako ju Temná inteligencia zmenila. V tejto knihe sa autor rozhodol venovať Penny Royal, jej osobnosti, vzniku, premene… tajomstvám, ktoré mnoho čitateľov túžilo odhaliť.

Dej je napínavý, bohatý na zvraty a nečakané udalosti. Všetky kolieska členitého príbehu do seba zapadajú, priam ukážkovo sa točia a napínajú zvedavosť čitateľa až na prasknutie. Asher sa ani v tomto románe nezaoberá hlbokou psychológiou postáv a ich pohnútok. Nositeľom jeho myšlienok je rýchle a často prekvapivé striedanie dejových línií. Napriek tomu si jeho postavy obľúbite. Aj keď vo vás nezanechajú hlbšiu stopu, nad ich prežitými príbehmi, premýšľať budete. Autor je skutočne majster rozprávania, zamotávania aj rozuzľovania. Podarilo sa mu napísať parádny kúsok, kde všetko súvisí so všetkým. Všetci hrdinovia postupne prichádzajú na to, že to, čo sa okolo nich deje, má svojho režiséra.

Navyše si pripomenieme aj niektoré udalosti z autorových predošlých diel. Je to ako stretnutie so starým kamošom, s ktorým sa máte stále o čom rozprávať a na čo spomínať. Práve preto je Temná inteligencia vhodná skôr pre tých, ktorí už od Ashera niečo čítali a jeho svet im nie je úplne neznámy. Prosím! Ráčte aj vy nasadnúť na koráb s nadsvetelným pohonom spusteným na plný výkon, z ktorého už nedokážete, a vlastne ani nebudete chcieť vystúpiť.

Knihu Temná inteligence si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temná inteligence
Žáner: science-fiction
Autor: Neal Asher
Rok vydania: 2017
Vydalo: Polaris
Jazyk: český
Preklad: Marek Hrnčíř
Počet strán: 360
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7332–351–6


Súvisiace linky

Recenzia – Neal Asher: Temná inteligence (Ján Blažovský)


29. júna 2017
Ena