Recenzia – Natalie C. Parker: Ohnivý príboj

Pod solárnou plachtou až na kraj sveta, a potom do boja

Ohnivý príboj

More odjakživa patrilo v prvom rade mužom. Tradovalo sa predsa, že žena na palube prináša smolu. Ženy patrili iba do prístavov, kde na vyčkávali, kým sa v diaľke na horizonte objaví loď, mávali jej potom bielou šatôčkou a slzili. Ach, jaj!


O to väčšie čaro vyžaruje z knihy Ohnivý príboj k všetkým čitateľkám, ktoré ju vezmú do ruky. Pretože práve pre čitateľky je primárne určená. Už na jej lákavej obálke sa dievča chytá nielen plachiet, ale aj zbraní. Lenže nie, rozhodne to nie je ľahké romantické čítanie. Ohnivý príboj je moderná fantastika, ktorá zahŕňa neokukaný novučičký svet a ťažko skúšané, veľmi ľudské postavy.

Hladina mora, po ktorom kĺže nádherná, napoly klasická, napoly steampunková plachetnica Mors Navis, pripomína hladinu sĺz, ktoré vyplakali tvrdým osudom stíhané členky posádky. Stratili domov, rodinu. Každá z nich má za sebou vlastnú zlú skúsenosť s miestnym mimoriadne krutým diktátorom. Ale nevzdali sa. Dali sa dokopy, prispeli svojimi schopnosťami. Teraz spoločne vzdorujú a robia diverziu, kde sa len dá.

Za druhú šancu vďačia dievčatá najmä svojej kapitánke Caledonii Styxovej. Call je schopná vodkyňa. Dokáže i malý zázrak a opakuje ho tak často, ako treba. Hoci do deja v knihe vstúpila s dýkou v bruchu, je nažive a stále je pevnom oporou pre všetky svoje sestry. Spoločne sa vydávajú vyslobodiť z nepriateľského zajatia bratov, ktorých museli v minulosti opustiť.

Celá kniha Ohnivý príboj, ktorá otvára sériu Sestry mora, je vlastne jednou dlhou expozíciou, ale vôbec to neprekáža. Zoznamuje čitateľa s mimoriadne čarovným svetom. Plachetnice sú poháňané solárnymi plachtami, podpalubia osvetlené slnečným svitom akumulovaným v kryštáloch zabudovaných do paluby. Lode plávajú do bitiek proti obrneným elektrickým opachám flotily protivníka, zákerne napádané nepriateľskými ponorkami. Kniha obsahuje mnoho príkladov spojenia techniky a jednoduchosti, v ktorom sa skrýva unikátny pôvab. Posádka je ešte obdivuhodnejšia. Rozmanité dievčatá s rôznymi schopnosťami, ktoré sú viac než priateľky, v tomto svete vedú boje, smejú sa, trpia a umierajú, aby rodina mohla žiť ďalej. Jedlo je sviatok, nepriatelia vlastne nie sú nepriateľmi a spojenci vôbec nemusia byť priateľskí.

Hlavným problémom, ktorý sa v knihe rieši, sa zdá byť vina preživších (už toľkokrát použitá a dopodrobna rozobratá v iných dielach) a hneď vedľa nej, nevyhnutne, pomsta. Lenže, ako povedal istý upír v istom starom seriáli: Toto všetko sú len dekorácie vo výklade. Skutočnou výzvou mladých hrdiniek je potreba naučiť sa znovu veriť a aj odpúšťať. Najprv iným a potom i sebe.

Kniha končí uprostred akcie. Je to voči čitateľovi zrada, presne rovnaká ako každý iný cliffhanger na každom inom mieste, kde niečo prudko končí, ale viac nepokračuje. Je však výborným dôvodom pre to, aby ste siahli po knihe číslo 2. Vysunúť stožiar so zlatou solárnou plachtou, natočiť ju proti zlatej oblohe vôkol zapadajúceho slnka a vyplávať s Cal, Pisces, Red, Nettle, ale i s Oranom za novým dobrodružstvom.

Z piatich hviezd v hodnotení sa dá knihe vziať azda iba jediná: za kvantum informácií, ktoré sa z popísaných stránok valia, až ich takmer nie je možné všetky spracovať. Spomaľujú čítanie a občas nútia vrátiť sa o odsek či stranu späť. Pre niekoho však práve toto môže byť dôvodom na hviezdičku naviac.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Ohnivý príboj si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ohnivý príboj si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ohnivý príboj (orig.: Seafire)
Séria: Sestry mora
Žáner: dobrodružný, fantasy
Autorka: Natalie C. Parker
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Katarína Figová
Počet strán: 336
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788055641904


Súvisiaci link

Predstavujeme – Natalie C. Parker: Ohnivý príboj


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


6. októbra 2020
Monika Secentity Kandriková
Zdroj informácií