Recenzia – Naomi Noviková: Poslední absolvent

Poslední absolvent

Galadriel prežila turbulentný tretí ročník. Navzdory útokom i úkladom. Dokonca prispela k úspešnému zmaturovaniu starších študentov. Napriek vlastným zásadám. Lenže život v Scholomancii je stále nebezpečný. K tomu sa pridá aj tajomný odkaz od matky, ktorý jej doniesol novopečený prvák.


Ty radši utečeš a budeš se litovat, než aby sis řekla o pomoc nebo něco podobně hrozného. (str. 257)

Naomi Noviková v Galadriel/El zosobnila vskutku náročnú hrdinku. Buď čitateľov baví, alebo ju strpia. Iní práve pre ňu knihu zatvárajú. Pravdou je, že aj v pokračovaní je to s ňou ťažké. Ako rozprávačka sa nezlepšila. Ešte vždy má tendenciu preskakovať od prvého k piatemu a naspäť k tretiemu. Dostať od nej priamočiaru odpoveď je takmer nemožné. Napriek tomu je od prvej strany jasné aspoň jedno – niečo sa asi deje. Aj keď nie je zjavné, čo presne.

V tomto bode sa však väčšmi prejavuje očarujúca osobnosť hlavnej hrdinky. Má kopu teórií, niektoré sú vyslovene samoľúbe, no k uveriteľnosti im niečo chýba. Oproti prvému dielu ale predsa len nastáva výrazná zmena. El, vplyvom predchádzajúcich udalostí, začala vykúkať zo svojej ulity. Stále je prevažne spoločenský ježko so sklonmi teatrálne sa rozčuľovať. Lenže teraz už má priateľov. Má spoločnosť, promočnú alianciu, solídny plán prežitia a možno aj spojencov.

Aj týmto autorka dokazuje, že vie výborne pracovať nielen s charakterom tejto postavy, práve jej prenecháva najväčší priestor. El sa vyvíja sa určitým smerom, aj keď sa tomu zubami-nechtami bráni. Podprahovo tiež cítiť tematiku psychického zdravia. Všetci si prešli peklom, niektorí sa ocitli doslova v nočnej more. Sú ochotní urobiť čokoľvek, aby to nemuseli znovu prežiť. Pre El to znamená prehltnúť svoju hrdosť a požiadať o pomoc.

Nic takového jako normální lidi neexistuje. Jsou jen lidi a někteří z nich jsou nešťastní a někteří z nich jsou šťastní. A ty máš stejné právo být šťastný jako kdokoli z nich – ani víc, ani míň. (str. 373)

Prvá polovica knihy je zjavne zameraná na tieto charakterové omáčky. Na vývoj vzťahov a zmeny správania. V prípade protagonistky to ide stuha, ale pôsobí to realisticky. Dej sa napriek tomu pohýna vpred možno až prirýchlo. Čitateľ ani nestihne žmurknúť a ubehne nielen štvrťrok, ale polrok a maturita je za rohom. (Prvý diel série Smrtící vzdělání mapoval časový úsek asi dvoch mesiacov.)

Po takomto úvode akoby sa príbeh rozutekal dolu kopcom. Je akčnejší. Noviková tiež ukazuje, že všetko, čo naznačila, malo svoj dôvod. Každý kúsok informácie bol dôležitý. A zároveň len potvrdila, že El je vyslovene príšerný rozprávač. Ak sa chce čitateľ dozvedieť, čo sa naozaj deje, musí sa spoľahnúť na svoj vlastný úsudok. Nesmie sa nechať oklamať alebo strhnúť.

Napätie krásne graduje. Pribúda akcie, srdcervúcich okamihov. Postavy majú tendenciu rozhodovať sa skratovo a impulzívne, hoci v oveľa menšej miere ako predtým. Príbeh je oveľa temnejší. Čo nie je vyslovene prekvapivé, keďže prostredím je stále stredná škola plná príšer. Samotné finále je veľkolepé a akčné. Čitateľ pri ňom zabúda aj dýchať. A pri poslednej vete dostane asi infarkt.

Kniha Poslední absolvent je koncipovaná podobne ako prvý diel trilógie o Scholomancii. El sa prejavuje ako nezodpovedný rozprávač. No vplyvom predchádzajúcich udalostí je u nej badať istý charakterový vývoj. Dej je však o čosi pomalší. Prvá polovica pôsobí dojmom, že ide o výplňové druhé pokračovanie. V skutočnosti je to len ticho pred búrkou. Tá záverečná je monumentálna, krvavá a končí doslova vražedne. V tomto prípade mala posledná kniha vyjsť radšej už včera.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Poslední absolvent si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Poslední absolvent (orig. The Last Graduate)
Séria: Scholomancie 2
Žáner: temná young adult fantasy
Autor: Naomi Novik
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Prekladateľ: Veronika Volhejnová
Počet strán: 416
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–275–1126–6


Súvisi link

Recenzia – Naomi Noviková: Smrtící vzdělání


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


8. decembra 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií