Recenzia: MPH

Rýchlo a zbesilo

MPH 001-000
mph 1

Posledné týždne boli doslova nabité novinkami. Godzilla (v podstate Čeľuste epických proporcií) a X-Men: Days of Future Past (dôkaz, že dokonalý superhrdinský film dokáže natočiť iba gay) boli ukážkou toho, že ešte stále sa dá natočiť pozerateľný film. Ukončenie druhej série seriálu Hannibal bolo ultrakrvavé (a umelecké) a svoju premiéru si odbil trailer na filmovú adaptáciu komiksu The Secret Service (zatiaľ to vyzerá tak, že sa bude držať predlohy na deväťdesiat percent). No a medzi komiksovými novinkami mal premiéru najnovší počin Marka Millara s jednoduchým názvom MPH.

Začalo to v roku 1986 a debut prvého nadčloveka bol absolútnym debaklom. Muž menom Springfield stratil kontrolu nad svojou superrýchlosťou. Pokúšal sa zastaviť, ale podarilo sa mu to až v štáte Missouri, kde svojim brzdením zničil nákupné centrum. Do trištvrte hodiny bola na mieste polícia, hasiči a armáda. Po zajatí Springfielda a jeho prehľadaní našla miestna polícia u nadčloveka prázdnu fľaštičku s nápisom MPH.

Rok 2014. Mesto Detroit neponúka mladej generácii práve ružovú budúcnosť, a tak ju hľadá niekde inde. Napríklad u drogových dílerov. Jedným z takých pracantov je aj mladý muž menom Roscoe. Ten má o svojej budúcnosti jasnú predstavu, no tú mu naruší zatknutie federálnym agentom za distribúciu drog. Rozsudok: Pätnásť rokov natvrdo. To je celkom deprimujúce. Našťastie pre neho sa mu do rúk dostane pilulka s nápisom MPH.

Ako je už u Millara zvykom, nápad na túto ultrarýchlu sériu sa mu mozgom preháňal už roky a až teraz sa ho rozhodol realizovať. Od prvej chvíle je jasné, že príbeh je zasadený do reality. Millar sľubuje, že v MPH nebudú kostýmy ani kódové označenia, iba ľudia. Tým sa do rúk dostane droga, vďaka ktorej sa môžu pohybovať svetelnou rýchlosťou.

Millar vyhlasuje, že MPH bude znamením zrodu celého Millarworldovského Univerza (v ktorom sa odohrávajú príbehy Kick-Ass, Superior a Nemesis). Podobne ako Marvel Comics odštartovalo svoj vesmír v šesťdesiatych rokoch pomocou prvého komiksu nekonečnej série Fantastic Four. Som na to veľmi zvedavý, keďže Millar už veľakrát ukázal, že dokáže vytvárať svety, ich mytológiu a písať neobvykle obvyklé hlavné, aj vedľajšie postavy. Dokonca ukončenie minisérie Kick-Ass 3 (ktoré malo byť vo februári) by malo nadväzovať na začiatok Roscoeovho príbehu.

MPH by mal byť prvý z mnohých komiksov, ktoré budú počas nasledujúcich piatich rokov vydávané, a povráva sa, že Millar bude mať pod palcom kresličskú elitu. Kresbu v MPH dostal na starosť Duncan Fegredo, ktorý sa preslávil zastupovaním Mikea Mignolu (ako kresliča) v sérii Hellboy. Zatiaľ čo v Hellboyovi sa Fegredo pokúšal čo najviac priblížiť k Mignolovej kresbe, v MPH sa vydal vlastným smerom. Jeho kresličský štýl mi pripomenul kresbu Marcelo Frusina (Hellblazer, Loveless, 100 Bullets) čo nie je vôbec na škodu.

MPH je ďalší z titulov, ktorý stojí za skúšku už len kvôli menu autora. Som veľmi zvedavý, aký bude mať tento príbeh vplyv na Kick-Assov život. Kto vie, možno o pár rokov bude tento komiks legendárny… alebo to bude jedno veľké sklamanie. Uvidíme.


MPH
Píše: Mark Millar
Kreslí: Duncan Fegredo
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


27. mája 2014
Marek "Keram" Barányi