Recenzia: The Secret Service

V službách Jej Veličenstva...

Secret Service 01
Secret Service 02
Secret Service 03

Každý z nás má sny. A teraz nehovorím o snoch „normálnych“ ľudí, ale snoch nerdov a geekov. Niekto sníva o tom, že sa mu jedného dňa podarí dohrať Skyrim kompletne so všetkými hlavnými a vedľajšími questami. Iní snívajú o tom, že sa raz dostanú na Comic Con alebo sa im podarí kúpiť sošky od Sideshow Collectibles, ktoré sú v dnešnej dobe takmer nezohnateľné. Ďalší sa zase v snoch upínajú k túžbe vytvoriť si svoju vlastnú „man cave“ (brloh), kde budú mať všetko, čo skutočný nerd potrebuje: od filmov na blue-ray a DVD, cez komiksy a sošky, až po obrí televízor a domáce kino.

Aj scenárista Mark Millar mal kedysi sny. Už od svojich amatérskych začiatkov chcel spolupracovať s legendárnym kresličom Daveom Gibbonsom (Watchmen). Dokonca mu dal možnosť kresliť jeho komiks Superman: Red Son (v BBart ako Superman: Rudá hvězda), ale on odmietol. Až po vydaní Ultimates si Gibbons uvedomil, že Millar vie celkom dobre písať a že by spoluprácu s ním nemal odmietať. Tak sa Markovi Millarovi konečne splnil sen a zrodila sa miniséria The Secret Service.

Chudák Mark Hamill. Uniesli ho fanúšikovia ozbrojení automatickými zbraňami. Odviezli ho do pohodlnej a prepychovej chatky vo Švajčiarsku a začali sa ho pýtať, čo si myslel o prequeloch Star Wars. Mark sa pokúsil zistiť, o čo im ide, ale skôr než stihol z únoscov vypáčiť odpovede, ich vystrelené mozgy zmenili steny chatky na veľkoplošné diela Jacksona Pollocka.

Štastlivec Mark Hamill. Zachránil ho agent britskej tajnej služby. Ten prepychovú chatku vyhodil do vzduchu a prekvapeného Hamilla odtiahol k svojmu snežnému skútru. Lenže to zbytok fanúšikov nezastavilo a začali agenta prenasledovať na lyžiach. Našťastie je agent na to pripravený a zbaví sa otravných fanúšikov pomocou nastražených drôtov a rakiet. Ale naši hrdinovia ešte nie sú z lesa von. Čaká ich posledná prekážka – veľká priepasť. No aj na to agent myslel vopred a v zálohe má pripravený padák, ktorý unesie váhu dvoch ľudí. Chudák Mark Hamill. Padák sa neotvoril. Agent a rukojemník skončili na dne priepasti.

Westminster, Londýn. Muž menom Jack London je na večeri v prepychovej reštaurácii. Spoločnosť mu robí džentlmen Sir Giles, ktorý ho informuje o nemilej udalosti vo Švajčiarsku. Dá mu na známosť, že Mark Hamill nebol jedinou hviezdou filmu vedecko-fantastického žánru, ktorú uniesli. Zatiaľ bolo unesených šesť hercov z filmových Star Wars, štyria zo seriálu Doctor Who, osem z Battlestar Galactica a piati zo seriálového Star Treku (toho prvého). Jediné, čo sa agentúre o únoscoch podarilo zistiť, je to, že ide o niekoho, kto má veľa financií.

Napriek Hamillovej smrti treba v misii pokračovať. Iba treba nájsť vhodného agenta. Skôr než stihne Jack odpovedať, mobilný telefón mu oznámi SMSku od sestry. Tá potrebuje od brata klasickú maličkosť: dostať z basy jej syna Garyho. Jackova sestra samozrejme nevie, čím sa jej brat v skutočnosti živí. Pozná iba to, že pracuje pre úrad vyšetrujúci podvody a jeho navštívenka dostane Garyho z problémov- tak ako už niekoľkokrát. Ale Jack má už toho plné zuby a rozhodne sa synovca zachrániť pred samým sebou. Dá Garymu šancu ukázať, čo v ňom je. Zavolá do mestečka Hereford, v ktorom sa nachádza komplex, ktorý civilisti nazývajú škola pre špiónov.

Toto je bezpochyby jeden z najlepších komiksov Marka Millara, aký som kedy čítal. A vôbec nie kvôli príbehu. Samotný nápad s únosom celebrít totiž nie je nijako originálny, ani to, že sa z tínedžerského zasrana stane špičkový agent Jej Veličenstva. Niečo podobné sme videli už v minisérii Wanted (u nás v predaji ako Mrtvý nebo živý), len nešlo o budúceho agenta. To úžasné na tomto komikse je, že na ňom Millar spolupracoval s mužom menom Matthew Vaughn. Ak sa vám pri prečítaní toho mena v hlave rozjasnilo, máte u mňa bod. Pre tých, čo nevedia, o kom je reč: Ide o režiséra, ktorý je zodpovedný za úspešné adaptácie komiksov Kick-Ass a X-Men: First class. A fakt, že sa podieľal na tomto komikse, znamená jedno: dočkáme sa sfilmovania.

Ak všetko vyjde ako má, bude to neskutočný filmový nerdgazmus. Vidieť v jednom filme Marka Hamilla, pravdepodobne Davida Tennanta, Katee Sackhoffovú a možno Williama Shatnera je veľká vec. Hlavne pre tých, ktorý majú radi dotknuté filmy a seriály. Dôvod, prečo boli herci a členovia štábu unesení, sa bohužiaľ dozvieme až v ďalších číslach a zistíme aj to, kto je za únosy zodpovedný.

Mimochodom, Millarove minisérie majú takú tradíciu. O mene hlavnej kladnej/zápornej postavy rozhodujú čitatelia pomocou hlasovania. Keď je dohlasované, začne sa aukcia mena, a to, ktoré dostane najviac hlasov/financií, bude použité v komikse. Stalo sa to pri minisériách Kick-Ass, Nemesis, Superior aj pri The Secret Service. Hlasujúci rozhodli, ako sa bude volať hlavný zlosyn, a svojimi peniazmi prispeli na dobrú vec.

Kresba Davea Gibbonsa je… kresba Davea Gibbonsa. Ak ste nečítali kultový komiks Strážci (jestvuje vôbec niekto taký?), prestaňte čítať tento článok, choďte do najbližšieho žánrového kníhkupectva, zakúpte Strážcov, prečítajte si ich a potom sa k článku vráťte. Pretože inak nepochopíte, prečo stačí povedať: „Dave Gibbons“.

Gibbons je detailista a má svoj vlastný, pre niektorých zastaralý štýl. Tí, ktorí očakávajú kresbu úžasnej akcie zaberajúcu dve stránky alebo celostránkové kresby svalnatých väzbičov a vyprsených báb, budú sklamaní. Lebo nevedia, čo je dobré. Ale Gibbons vytvoril viac než len kresbu. Aktívne sa zapájal do procesu písania scenára a na jeho naliehanie došlo k zmenám, ktoré pridali deju na autenticite. Pôvodne sa mal odohrávať v Amerike, ale je to v Anglicku (podobne ako jeho autorská miniséria The Originals). Vďaka tomu sa zmenila celá atmosféra a navyše, akčných príbehov z prostredia Ameriky je viac než dosť.

The Secret Service nie je príbeh zo sveta superhrdinov ale z alternatívnej reality. Nič viac, nič menej. Napriek tomu som absolútne nadšený. Ani nie tak nápadom, ako skôr tým, ako dokonale bola spracovaná pôvodná myšlienka. Millar a Vaughn odviedli perfektnú prácu a Gibbons ich výborne dopĺňa. Jediným záporom je to, že si ešte istý čas počkáme na dokončenie príbehu. Dúfajme, že sa nebude opakovať situácia ako pri Kick-Ass, keď sa dovydávanie minisérie odkladalo celý rok.


Secret Service
Písal: Mark Millar
Kreslil: Dave Gibbons
Vydalo: Icon (Marvel Comics)
Rok vydania: 2012


13. júna 2013
Marek „Keram“ Barányi