Recenzia – Margaret Atwood: Svedectvá

Svedectva

Množstvo otázok od fanúšikov kultového románu Príbeh služobníčky nenechalo jeho autorku Margaret Atwood chladnou. Jedna časť sa uzatvorila, no zostávalo veľa nezodpovedaného. Čo sa stalo s Fredovou? Padol Gileád? Dostala teta Lýdia zaslúžený trest? Tak sa zrodilo rozprávanie o tom, čo bolo ďalej…


Dokážte to!

Rozprávanie sa odohráva asi pätnásť rokov po úteku Fredovej/June aj s dcérkou Nicole do Kanady. Keďže dievčatko porodila svojmu veliteľovi, otec si na ňu robí nárok. Pre Gileád je malá Nicole symbolom – ukradnutým dieťaťom vychovávaným v nemravnej spoločnosti – a vrátiť ju naspäť je vecou národnej cti. Nicole/Daisy však v Kanade vychovávajú náhradní rodičia, preto sa ju Gileádu roky nedarí nájsť. Daisy svoju pravú totožnosť nepozná. Dni jej vypĺňa škola, secondhand rodičov a bežné starosti tínedžeriek. Búri sa proti príkazom matky aj otca a všetko vie najlepšie. O „dieťati Nicole“ sa učila v škole. Práve sa chystá na protest proti Gileádu a netuší, že to úplne zmení jej život.

Agnes je jedným z dievčat výberovej školy určenej dcéram z najlepších gileádskych rodín. Sú odrezané od reality, vychovávané k poslušnosti a podriadenosti. Žijú vo svete, v ktorom vedia, akú farbu uniformy si kedy oblečú, čo smú a nesmú robiť či hovoriť. Mužov považujú za predátorov, ktorí chcú každú ženu zneuctiť. Mnohé sa preto mužov a sexu (o ktorom takmer nič nevedia) priam panicky boja. Vydávať sa nemusia iba tety. Tie vedia čítať, písať a svoju vďaku a vernosť Gileádu preukazujú tým, že absolvujú Perlovú misiu v zahraničí.

Po smrti rodičov sa Daisy ujme prevádzačská skupina May Day a dievčina sa dozvedá, kým je. Bolesť zo straty to nezmierni, len to v dievčati spôsobí chaos. May Day dostáva najdôležitejšie informácie od niekoho vysoko postaveného v hierarchii Gileádu. Ten niekto im sľúbil veľmi cenné dokumenty, vďaka ktorým budú môcť zničiť gileádsku mašinériu. Ale má to háčik, či skôr podmienku. Neznámy informátor vyžaduje, aby Nicole/Daisy osobne prišla do Gileádu. Dievča súhlasí, no kým ju prepašujú do jamy levovej, musí sa naučiť pár vecí…

Teta Lýdia má vlastnú sochu. Stúpla jej tým dôležitosť, no aj počet nepriateľov. Lýdia vie o všetkom, čo sa v Gileáde udeje. Pozná najtemnejšie tajomstvá veliteľov aj manželiek. Nenápadne ťahá nitkami a postrkuje veci smerom, ktorým chce ona. Ale kto vlastne bola žena menom Lýdia, než sa stala tetou? Čo ju prinútilo byť tvrdou, bezcitnou, schopnou všetkého? Trpela, ubližovali jej, ponižovali ju alebo má v hlave zvrátenú myseľ, ktorá v ukrutnostiach nachádza potešenie?

Kanada je jednou z krajín v ktorej členky Perlovej misie získavajú nové ovečky. Plán tajomného informátora a May Day vyšiel a Daisy/Nicole s jednou z misionárok sedí v lietadle smerujúcom do Gileádu. Dostať sa tam je pomerne ľahké, no šanca na návrat do Kanady je mizivá. Jej kroky vedú do rezidencie Ardua, sídla tiet. Skontaktuje sa s ňou informátor? Prinesie kompromitujúce materiály a pomôže Nicole ujsť späť? Všetkým zostáva len dúfať, že áno.


Osudy a životy

Svedectvá nadväzujú na predošlý román Príbeh služobníčky voľne. Je to akési pokračovanie prepletené so spomienkami na minulosť. Je písaný formou oficiálnych výpovedí Agnes, Nicole a u tety Lýdie formou osobnej spovede. Tieto tri ženy sú rôzneho veku aj postavenia. Ich životné skúsenosti sú priveľmi rozdielne na to, aby spolu existovali bez problémov a nedorozumení. Každá z nich vyrastala a kus života prežila v inom prostredí a čase. Okolnosti osudy týchto žien spojili a práve v rozdieloch je ich sila. Majú spoločný cieľ. Navzdory všadeprítomnej korupcii a zverstvám sa nájdu aj takí, ktorí úprimne veria v ideály Gileádu. To je jeden z dôvodov, prečo je dôležité nezvratne dokázať všetky zločiny, porušovanie základných ľudských práv a slobôd, ktoré sa v tomto zriadení diali a dejú.

May Day stále prevádza utečenkyne z Gileádu. Nicole/Daisy vyrastá v Kanade. Je to typická pubertiačka, ktorá občas nevie, čo od dobroty. Je drzá a sebavedomá, zvyknutá na všetky vymoženosti a slobody moderného sveta. Agnes je jej presným opakom. Od detstva bola vedená k poslušnosti a podriadenosti. Napriek tomu si zachovala kúsok vzpurnosti, vďaka ktorej sa dokáže vzbúriť a bojovať. O svete nevie absolútne nič, slobodu a práva nepozná. Udalosti, ktorých aktérkami sa dievčatá stanú, prijímajú rozdielne. Iné sú aj uhly pohľadu na Gileád, ktoré poskytnú vo svojich svedectvách.

Lýdia mnoho prežila. Je si vedomá toho, že za svoje skutky zaplatí životom. No je stará, unavená a smrť ju už neľaká. Jej prostredníctvom čitateľom Atwoodová poskytuje pohľad do minulosti, do časov formovania Gileádu, jeho zákonov a kľúčových organizácií, ktorých tvorkyňou sa stala aj Lýdia. Rozhodla sa všetko zaznamenať, aby každý skôr, než ju odsúdi, dostal odpoveď, prečo to robila. Ak je niekto bez hriechu, nech hodí kameňom…


Možno šťastný koniec

Svedectvá umožňujú spoznať a pochopiť hrdinov Príbehu služobníčky oveľa hlbšie. Skvelým ťahom bolo rozčlenenie rozprávania na tri odlišné línie. Získavame tak komplexný pohľad na Gileád, život v ňom aj na to, ako bol vnímaný zvonku. Čitateľ takmer na vlastnej koži prežije utrpenie hrdiniek, ich zúfalstvo aj silu nevzdať sa a bojovať. Z niektorých udalostí a atmosféry beznádeje mu bude behať mráz po tele. Napriek tomu sa vráťte do Gileádu a opäť si pripomeňte, aké to je, keď pár ľudí rozhoduje o tom, čo je správne, ako treba myslieť a žiť. Kedysi sme to zažívali aj my. No ľudská pamäť je neskutočne krátka. Akosi prirýchlo zabúdame, že dokonalá ideológia nejestvuje a sloboda rozhodnúť sa podľa vlastného svedomia je našim neodškriepiteľným právom.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Svedectvá si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Svedectvá (orig.: The Testaments)
Žáner: fantasy
Autorka: Margaret Atwoodová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2021
Väzba: pevná
Počet strán: 432
Jazyk: slovenský
ISBN: 978–80–556–4690–9


Súvisiaci link

Predstavujeme – Margaret Atwood: Svedectvá


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. septembra 2021
Ena
Zdroj informácií