Recenzia – L. D. Lapinski: Cestovná agentúra Tajné svety 3: Tajomstvá búrkového lesa

Tajomstvá búrkového lesa

Temní Sereni pátrajú po najmocnejšom kufri sveta. Ten má schopnosť zničiť celé multiverzum. Flick a jej kamaráti to však nechcú dopustiť.


L. D. Lapinski knihou Tajomstvá Búrkového lesa uzatvára sériu o mladých členoch Tajnosvetského spolku. Séria si aj naďalej zachováva magickú atmosféru, pričom cítime snahu uzavrieť všetky dejové linky. To sa v konečnom dôsledku aj podarilo a mladí čitatelia dostanú odpovede na všetky otázky, ktoré sa vynorili v predošlých knihách.

Oproti predošlým dvom dielom sa táto kniha venuje skôr vzťahom v rodinách a hľadaniu stratených nádejí. Kniha je zameraná na odhaľovanie pravdy a zmierovanie sa s rodinnými osudmi. Flick aj Jonathan stretávajú svojich stratených príbuzných a snažia sa nové situácie napasovať do svojich životov. Posolstvá v knihe sú pozitívne, aj keď nie všetko končí šťastne.

Hoci sa ocitneme vo svete so žijúcimi rastlinami, nie je až taký atmosférický ako napríklad pirátsky vodný svet z predošlej knihy. Prostredie je pochmúrnejšie ako v minulých dieloch a takisto aj nepriateľ v podobe skorumpovaných Serenov pôsobí hrozivejšie. Flick v druhej časti objavila talent na premenu schiziem, ktorý využije aj v záverečnom boji. Kým sa však k nemu dopracuje, potrebuje v sebe nájsť silu a odvahu, aby ju nepohltila temnota.

Tajomstvá Búrkového lesa šikovne zakončujú celú sériu Cestovná agentúra Tajné svety. Dobrodružstvo je dokonané, hoci v angličtine vyšli ešte dve poviedky, jedna vianočná (A Very Strangeworlds Christmas) a jedna poviedka zo Strofadie, oblačného sveta (Adventure in the Floating Mountains). Tá vyšla ako kniha zadarmo v rámci Svetového dňa kníh 2023.

Slovenským čitateľom táto séria prináša LGBT+ postavy v detskej fantasy. Naplno sa totiž ukáže láska medzi Flick a Avery. Jonathan je navyše trans chlapec, ktorému sa páčia chlapci. Nič z toho však nie je ústredným motívom a v celej sérii sa nájde len pár miest, kde je o tom vyslovene zmienka. Dej je v každej časti zameraný hlavne na priateľstvo, dobrodružstvo a hľadanie toho najnebezpečnejšieho kufra v multiverze.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Cestovná agentúra Tajné svety 3: Tajomstvá búrkového lesa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Cestovná agentúra Tajné svety 3: Tajomstvá búrkového lesa si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tajné svety: Cestovná agentúra: Tajomstvá búrkového lesa
Séria: Tajné svety, 3. kniha
Žáner: fantasy Autorstvo: L. D. Lapinski
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Prekladateľ: Martin Štulrajter
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 9788055185927


Súvisiace linky

Recenzia – L. D. Lapinski: Cestovná agentúra Tajné svety 2: Na konci sveta

Recenzia – L. D. Lapinski: Cestovná agentúra Tajné svety


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


23. augusta 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií