Recenzia – Kristína Brestenská: Srieň, Pochodeň a Temnota

Srieň Pochodeň a Temnota

Kráľovstvo Ansalya má tri princezné. Tie ho uvrhli do nemilosti bohov. Je len jediná možnosť zrušiť kliatbu: súboje statočných mužov. Bojuje sa o ruku jednej z troch kráľových dcér. Jedna je ľadová, druhá ohnivá a tretia je zosobnením temnoty.


Rozprávka o troch sestrách

Princezné zapríčinili zlorečenie bohov. Kráľovstvo trpí. Nežijú tu zvieratá, nerastú žiadne rastliny, netečie voda, zem je spálená a temná. Bohovia prekliali krajinu a jej ľud, no bohyňa mora Meera sudbu zmiernila. Už dva roky prebiehajú na hrade rytierske zápolenia o to, ktorý z bojovníkov splodí s jednou z princezien dieťa. To jediné môže zachrániť kráľovstvo. Všetci už strácajú nádej, že sa to podarí. Vo svadobnú noc totiž čiernovlasá Andromede z každého manžela vysaje život, ryšavá Salomé ho spáli na uhoľ a bielovlasá Lyasanté zmrazí na ľad.

Mnohé sa zmení príchodom Daemona. Je na úteku a snaží sa zabudnúť. Netúži v súbojoch vyhrať, iba si zrátal, že v prekliatom kráľovstve ho nebude nikto hľadať. Nuž sa do zoznamu súbojov zapíše aj on.

Zhodou okolností sa spozná s Andromede, ktorú otec nenávidí a obviňuje zo všetkého zla. Princezná neoplýva aroganciou a povrchnosťou Salomé ani Lyasantinou túžbou po moci. V Daemonovi nájde spriaznenú dušu a muža, ktorý ju bráni. Spoločne zisťujú, čo treba spraviť, aby sa konečne dočkali zlomenia kliatby. Keď sa už zdá, že Ansalya vymrie kvôli hladu a smädu, kráľove kniežatá zosnujú vzburu, ktorá rázne posunie udalosti vpred. Zrazu to vyzerá, že záchrana nemusí byť ďaleko.


O čom to vlastne je?

Román Srieň, Pochodeň a Temnota je obyčajná rozprávka, napísaná pre takmer dospelé a dospelé čitateľky. Obsahuje všetko, čo správna young adult má mať. Lásku, čary, nenávisť, temnotu, oheň, vášeň aj ľadovú vypočítavosť a podrazy. Dej sa točí okolo záchrany kráľovstva. Všetci živoria, napriek tomu, že podzemie jednotlivých kniežatstiev je plné drahokamov. Máme tu lorda rubínových, jantárových, smaragdových aj tyrkysových baní aj lorda ametystových jaskýň. Okrem toho ešte náleziská pyritu. Zlí bohovia trestajú celú zem za aroganciu a pýchu princezien, a tie sa teraz musia snažiť splodiť potomka. Samozrejme, v prvom rade by sa mali snažiť o to, aby ich manželia prežili aspoň do ejakulácie…

Keď sa po dočítaní nad textom zamyslíte, zistíte, že hoci by ste radi o tejto knihe rozprávali aj dlhšie, vlastne nie je čo povedať. Aj keď autorka príbeh predkladá z pohľadu niekoľkých postáv a dopraje čitateľom aj bonus vo forme retrospektívy istých dôležitých udalostí, všetko sa točí okolo nenávisti kráľa voči Andromede, osobnej rivality Salomé a Lyasanté, zamilovanosti Daemona a sprisahania kniežat. Je to temná Andromede, kto je kladnou hrdinkou tohto rozprávania, a jediná sa skutočne snaží o zlomenie kliatby.


Príručka mladej mineralogičky

Kniha je plná klišé (čierne vlasy – temnota, biele – ľad, červené – oheň, bohovia vyslovia zlú kliatbu, ale dobrá sudička ju zmierni…) často neoriginálnych mien božstiev aj hrdinov. Navyše budete mať pocit, že je to skôr príručka pre zberateľov polodrahokamov. Autorka farby málokedy opisuje inak, ako zafírovo modré zrenice, topásový plášť, tyrkysové oči, rubínovo červené pery, či vlasy čierne sťa ónyx. Obľubuje ešte šarlátovú a purpurovú. Dáva si záležať na tom, aby detailne opísala šaty hrdiniek, účesy i šperky. Nikdy nezabudne zdôrazniť, že si vzali ovocie zo striebornej misy, napili sa zo zlatej čaše, a ešte pridá, ako a čím bola tá čaša zdobená. Podrobne uvádza, z akého materiálu boli stoly, obloženie stien komnát a vytrvalo to opakuje pri každej príležitosti. Takže ak nič iné, naučíte sa rozoznávať farby drahokamov a polodrahokamov.

Na rozdiel od opisov, menej pozornosti autorka venuje logike. Uveďme si pár príkladov: Takmer hneď na začiatku sa chytíte za hlavu, pretože hrdina vystúpi na pobrežie z lode a vidí, ako sa na nízkom pahorku vzdialenom niekoľko desiatok míľ týči kráľovský palác. Bystrozrako rozozná niektoré detaily. Aj orol by mu závidel. Desať míľ je totiž zaokrúhlene 16,1 kilometra a niekoľko desiatok míľ je… ešte viac. Rovnako schopnosť rozoznať farbu očí aj cez úzky priezor prilby, v tme či z diaľky je pre hrdinov tejto knihy samozrejmosťou.

Daemon šiel s princeznami za vedmou. Vybrali sa v noci a na poludnie dorazili do cieľa. Pritom na strane 10 čítame, že obyčajnému smrteľníkovi cesta trvá dva dni a Daemon bol obyčajný človek.

Na jednom mieste dôjde k vražde desiatich chlapov. Ráno si panovník zapchával nos, pretože mŕtvoly riadne zapáchali. Noci boli chladné, kedy teda k tomu superrýchlemu rozkladu došlo? Rovnako to je aj počas istého pohrebu, ktorý sa koná zhruba 24 hodín po smrti postavy. Keby autorka písala, že mŕtvoly páchli kvôli krvi a výkalom, ktoré sa uvoľnili z tiel po smrti, bolo by to pochopiteľné. No zakaždým šlo o pach rozkladajúcich sa tiel.

Na druhej strane, treba pochváliť cestu cez Temný les. Brestenská vynikajúco vystihla strach, zrakové aj zvukové preludy, šialenstvo, ktoré hrdinu opantávalo. Počas čítania aj vy pocítite úzkosť a obavy.


Zazvonil zvonec?

V tejto rozprávke teda dostanete chladnú mrchu, sexuálne neukojenú divošku aj smutnú, krehkú avšak dobrú princeznú. Protivného kráľa, božstvá, rytierske súboje, temnotu, prekliatie, vášne aj intrigy. Brestenská však tento naivný príbeh podáva celkom zaujímavým a pútavým spôsobom, preto sa číta rýchlo. Nadávky, sex, vraždy či túžba po moci sú v protiklade ku klasickej rozprávkovej línii a dodávajú príbehu vítanú šťavu.

Ak patríte k fanúšičkám sladkobôľnych romantických príbehov, v ktorých sa muži so smaragdovým pohľadom, pevnými svalmi a hrdinky so zafírovými očami neváhajú obetovať pre dobro všetkých, s knihou budete určite veľmi spokojné. Ak ste realisticky založená žena či muž a necítite nutkavú túžbu po romantike, na knihu radšej nesiahajte. Táto romantika s fantastickými prvkami však má jedno pozitívum: Napriek móde roztiahnuť príbeh o ničom do niekoľkých zväzkov, ktorej autorky červenej knižnice rady podliehajú, je táto rozprávka ukončená. Pokiaľ si to autorka časom nerozmyslí…

Hodnotenie: 60 %

Knihu Srieň, Pochodeň a Temnota si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Srieň, Pochodeň a Temnota si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Srieň, Pochodeň a Temnota
Žáner: romantická literatúra, fantasy
Autorka: Kristína Brestenská
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 2021
Počet strán: 451
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–220–2342–9


Súvisiaci link

Predstavujeme – Kristína Brestenská: Srieň, Pochodeň a Temnota


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. februára 2022
Ena
Zdroj informácií