Recenzia – Jamie Sawyer: Exodus

Exodus

Dingovia na lodi Santa Fe prešli cez Fragmentnú bránu. Keď o chvíľu zistia, v ktorom kúte vesmíru sa ocitli, zostane im akurát čas na to, aby sa pomodlili. Sviniar a zradca Riggs zmenil nastavenia a oni sa znovu kúpu doslovne v sračkách. No jednotka duplikantov sa nevzdáva. To, čo už spolu prežili, ich stmelilo a spravilo z nich skutočných druhov, ktorí si kryjú chrbát. Nech ich teraz čaká čokoľvek, veria, že prežijú…


Direktorát a Aliancia

V predchádzajúcej knihe série Věčná válka sme sa prvý raz stretli s partičkou zelenáčov, ktorí sa nazývajú Dingovia. Patria ku kontroverzným oddielom duplikantov, čo sú vojaci, ktorých myseľ pomocou elektroniky prenesú do naklonovaných a na boj uspôsobených tiel. Kým duplikant zahynie, vojak žije ďalej. Za trest boli poslaní na misiu do najodľahlejších končín vesmíru, kde pátrali po… to vedel len ich veliteľ, aktívny spravodajca. Cestou sa ich oddiel rozrástol o klonovaného Krela, zástupcu mimozemskej agresívnej a bojovnej rasy podobnej našim rybám. No našiel sa medzi nimi zradca patriaci do obávanej teroristickej organizácie Čierna špirála. Je to presne tá osoba, kvôli ktorej sa dostali tam, kde práve sú.

Boje medzi Alianciou a Direktorátom boli krvavé a viedli iba ku krehkému prímeriu. Dingovia sa práve ocitli na tom najhoršom možnom mieste v univerze: na území nepriateľského Direktorátu, na mieste plnom fanatických odporcov Aliancie. Vyhliadka na to, že dôverne spoznajú direktorátne väzenie, je dobrou motiváciou brániť sa doslova všetkým, čo na palube Santa Fe ešte funguje. No záruka, že to pomôže, je chabá.

Neboli by to Dingovia, keby aj v tomto kúte sveta po sebe nezanechali riadny bordel. Pomocnú ruku im podajú bezhlavo útočiaci nakazení Krelovia. Opäť sa ukáže, že mať v tíme Odpadlíka je veľmi užitočné. Navyše si všetci postupne uvedomia, že tohto naklonovaného smradľavého emzáka už berú ako svojho.

Vesmír je prepchatý prekvapeniami. Pri hľadaní Cladea Coopera alias Náčelníka, vodcu teroristickej organizácie Čierna špirála, im pomôže niekto, s kým ani najmenej nerátali. Zdá sa, že politické a špionážne hry naberajú na obrátkach. Duchovia minulosti zázračne ožívajú a snažia sa viesť vlastnú vojnu. No potrebujú schopných vojakov. Stanú sa nimi Dingovia?


Zažijeme vzrúšo

Dingovia sa na svojej ceste za odhaľovaním tajomstiev Aliancie, Direktorátu aj Čiernej špirály dostanú do najodľahlejších kútov kozmu. Musia si zaobstarať nových duplikantov. Do tých sa potom pomocou techniky prenesie ich myseľ a oni budú znovu efektívne plniť svoje teraz ešte tajnejšie, poslanie No spolu s duplikantmi nájdu aj niečo oveľa horšie, než je akákoľvek známa zbraň.

Na Dingov, s Čiernou špirálou za pätami, útočí navyše aj generál Kwan z Direktorátu. Je to pitbul – keď sa zahryzne, nepustí. Aby sa dostali z problémov, budú sa musieť vzoprieť priamym rozkazom, zaskočiť na miesta, o ktorých ani netušili, a všade po sebe zanechajú riadnu spúšť. Nie, že by chceli…


Vesmír je nebezpečné miesto

Príbehy zelenáčov z oddielu duplikantov, s ktorými sme sa zoznámili v prvej knihe s názvom Odpadlík, pokračujú, len z nováčikov sú skúsení bojovníci. Predošlé bojové nasadenia ich prekvapivo nezabili, ale zocelili. Veď niet nad prax…

Napriek svojej vzájomnej až neuveriteľnej odlišnosti (veď čo už len majú spoločné väzeň z gulagu, senátorská dcérenka, klon, veteránka či vojnová sirota?) sa naučili spolupracovať. Kryjú si chrbát a vedia už aj to, kam je ktorý z nich schopný zájsť. Zatiaľ žijú, no sú unavení z neustálych bojov, útekov a celkom im padne vhod, že sa na chvíľu zbavia všetkých tých politických a spravodajských intríg, zahmlievania a podrazov. Telá majú plné nezahojených zranení a smútia za mŕtvymi priateľmi. Život sa však rozhodol, že sa s nimi pohrá. Párkrát im podrazí nohy, kopne do gulí, ale pripraví aj nečakané zvraty.

V Odpadlíkovi sme sledovali neskúsených nováčikov, ktorí ani sami neverili, že psychicky a fyzicky zvládnu peklo, do ktorého sa dostali. V Exode už nachádzame partiu skúsených vojakov, ktorí si poradia aj bez rozkazov z velenia. Chodia síce po tenučkom ľade, pretože sa to dá označiť za vzburu, no vedia, že sa na svojich druhov môžu spoľahnúť a veriť im. Sú síce príliš rozdielni, no v „prúseroch“, v ktorých sa ocitajú, ich spája práve nezlomná vzájomná dôvera. Máme možnosť lepšie spoznať temné stránky, minulosť aj slabiny Dingov. Popri tom si uvedomíme, že sú to postavy z mäsa a kostí, s dušou a hĺbkou a majú čo čitateľom povedať. To však samozrejme nie je to hlavné.

Tak ako prvá kniha, aj Exodus je plný akčných scén, vďaka ktorým plynie dej veľmi rýchlo. Menia sa okolnosti, ktoré hrdinov ovplyvňujú. Spoločne sa vrháme sa do takmer samovražedných akcií a súbojov. Nalietame tisíce svetelných rokov a ocitneme sa v rôznych kútoch vesmíru. Vďaka tomu zostávame stále pohltení príbehom. Okrem toho čitateľa zaujmú aj reálie, technológie a samotní aktéri. Tentokrát sa sústredíme aj na minulosť, osobné problémy aj obavy jednotlivých postáv a pokúsime sa vyliečiť ich boliestky, či už tie z bojov, alebo tie, ktoré si so sebou nesú z predošlých, civilných životov. Autor svoje postavy píše spôsobom, ktorý je pre čitateľa ľahko uveriteľný. Cítime ich znechutenie, strach či únavu z toho, že sú kolieskami v stroji, ktorý nemajú šancu ovládať. Jazyk knihy je prirodzený. Okrem technických, slangových či pejoratívnych výrazov, je plný humorných a ironických narážok, ktorými je text skvele okorenený.

Ako zákon prírody a boh vojny káže, rozlúčime sa aj s niektorými spolubojovníkmi. Pretože smrť si nevyberá a kosí vo vesmíre všade rovnako sofistikovane, nečakane alebo prosto iba brutálne. Spoznáme nové fakty o neznámej krelskej nákaze, pár utajených informácií, možno prídeme na pôvod tajomných aeonov a navštívime končiny, kam slušný aliančný vojak nevstúpi. Neváhajte a dajte sa po druhýkrát vtiahnuť do kolobehu intríg a pátrania po vesmírnych teroristoch. Bude to nebezpečné a mrazivo neodolateľné.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Exodus si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Exodus si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Exodus
Séria Věčná válka, 2. kniha
Žáner: sci-fi
Autor: Jamie Sawyer
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preklad: Tomáš Slavík
Počet strán: 335
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7594–122–0


Súvisiaci link

Recenzia – Jamie Sawyer: Odpadlík


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. apríla 2023
Ena
Zdroj informácií