Recenzia – Iveta Pernišová: Anarchorance

Anarchorance

Čo všetko obetujú unesení pozemšťania, ktorí sa ocitli na jednom z ostrovov na planéte Anarchorance, aby sa vrátili naspäť domov? Je život princeznej skutočnou rozprávkou? Dokáže mladý muž odmietajúci násilie zahodiť svoje zásady pre vyššie dobro?


Planéta aj prvotina Anarchorance je napínavou prvotinou mladej slovenskej autorky Ivety Pernišovej, ktorá už na prvý pohľad pritiahne pozornosť jednoduchou, no peknou obálkou. Do nášho priestoru prináša oživenie v podobe young adult sci-fi príbehu, v ktorom nájdeme akciu, nebezpečenstvo, ale aj rozhovory plné doberania sa a úškrnov. Nechýbajú ani vesmírni piráti a Rijánci – netvory bez strachu a motivácií, kvôli ktorým si musia obyvatelia pri bezpečnostnej kontrole vždy nadvihnúť tričko a ukázať brucho.


Skladačka z troch dejových línií

Príbeh je písaný z pohľadu troch postáv, vďaka ktorým spoznávame prostredie rôznych planét. V prvej línii sa dej sústredí na princeznú Vanille, prezývanú Vanilka. Pochádza z vyprahnutej planéty Valakria. Keďže má prebrať moc po matke, bola veľmi prísne vychovávaná. Pri nej sa do budúcna otvára najväčší potenciál na vývoj postavy.

Druhým je záletník Shadee, ktorý sa najradšej necháva oslovovať Shade, keďže to neznie tak žensky. V jeho dejovej línii sa stále rieši, či bude vybraný, aby sa stal manželom princeznej. Mladík ženy vníma na základe ich príťažlivosti – s krajšími sa snaží vyspať, s menej peknými aspoň flirtuje. Autorka sa však zaoberá aj jeho kariérou vojaka, láskou k zvieratám a neistým vzťahom k Vanille, s ktorou sú už od detstva priateľmi. Najzaujímavejšia časť sa odohráva na nehostinnej chladnej planéte, ukrývajúcej desivé tajomstvá.

Treťou postavou je Lyra, mladá žena, ktorú spolu s ďalšími obeťami unesú zo Zeme a odvlečú do inej galaxie. Únoscovia začnú pozemšťanov trénovať, aby na Anarchorance dokázali prežiť. Tí sa s tým však nechcú zmieriť a zúfalo sa snažia vrátiť na Zem. Aby sa im to podarilo, aj napriek nechuti musia spoznávať neznáme technológie, spôsob života a hrozby. Pasáže Lyry a Shadeeho majú v sebe najviac akcie a priestoru na objavovanie pre čitateľa neznámeho prostredia.


Atmosféra trochu pokrivkáva

Nie všetky motívy a reálie v knihe sú domyslené a nachádza sa tu dosť vecí, ktoré vnášajú nesúlad. Pozemšťania na Anarchorance stretnú učiteľa, ktorý nevie, čo je feminizmus, lebo na všetkých vyspelých planétach uznávajú rovnoprávnosť, zároveň ale berú ohľad na rozdiely medzi pohlaviami. Čitateľ môže mať niekedy pocit, že mnohé národy na terajšej Zemi sú progresívnejšie ako tie z futuristických planét. Napríklad kráľovná Valakrie, planéty zastávajúcej tradičné názory, má výkonnú moc a po nej dedí žezlo dcéra. Je však diskutabilné, či je to rovnoprávne alebo matriarchálne. Tento fakt našťastie kompenzuje jej poradný zbor tvorený neriatmi, vplyvnými mužmi a ženami pochádzajúcimi z Anarchorance a Valakrie. Čo sa týka bežných občanov, z kráľovniných úst sa dozvieme, že dievčatá majú oproti ženám z kráľovskej rodiny stále obrovskú voľnosť. Od detstva sa stretávajú s chlapcami, učia sa flirtovať, získavajú skúsenosti a učia sa prejaviť záujem o opačné pohlavie. Na pokrokovej planéte by to nebola vec hodná poznámky. Táto prudérnosť skôr pripomína minulosť kráľovských rodín na Zemi, ktorá má byť oproti mimozemšťanom zaostalá. Takýchto momentov by sa v knihe našlo aj viac.

Máme tu postavy s rôznou farbou kože a medzi vedcami sú aj ženy. Medzi vojakmi sa ženy objavia len občas. Jedna vojačka je súčasťou dvojice strážcov strážiacej princeznú na Valakrii. Na Anarchorance strážia pozemšťanov výhradne sexi muži. Pritom dokonca aj na Zemi sú vojačky čoraz bežnejšou záležitosťou. Keby na začiatku nebol spomínaný feminizmus a rovnoprávnosť, tak by podobné veci nebili do očí a ostali by iba bežnou súčasťou sociálneho života postáv v knihe. Je však možné, že to bol zámer, keďže autorka ukazuje, že obyvatelia planét dokážu byť značne pokryteckí. Prezentujú sa ako mierumilovné bytosti, neznášajúce násilie, no zjavne len do istej miery, lebo im nerobí problém unášať humanoidné bytosti z iných planét ani ich po neúspešnom výcviku nechať len tak napospas osudu. Všeobecne pôsobia obyvatelia Anarchorance a Valakrie príliš ľudsky na to, že sú z úplne inej galaxie. Stráca sa tým akýsi element mimozemskej exotiky, pričom nejde iba o výzor tamojších obyvateľov. Od pozemšťanov sa líšia iba tým, že sú vyšší a nosia asymetrické oblečenie, aké nájdeme v každom druhom sci-fi. Aj technológie, ktoré na druhých planétach používajú, by sa našli v hociktorom inom sci-fi, z tohto pohľadu teda kniha nepriniesla nič inovatívne. Síce sa spomína, že mimozemšťania učia ľudí na Zemi vedeckému pokroku, a možno preto sa tie technológie tak podobajú, ale to v knihe nie je vysvetlené.


Čo prináša Anarchorance?

Napriek istým nedostatkom sa text číta plynulo. Nemáte potrebu nič preskakovať, nikde sa nič nezadrháva a koniec každej kapitoly núti čitateľa listovať ďalej. Autorka nepoužíva príliš kvetnatý jazyk, ale text oživujú hovorové výrazy a čechizmy, ktoré nájdeme v priamej reči. Momentov, keď sa pozastavíte nad nezrovnalosťami však nie je toľko, aby ste si tento akčný young adult príbeh neužili a netešili sa na ďalší diel. Hlavným ťahačom totiž nie sú technológie a sociologické štúdie, ale sympatické hlavné postavy, ktoré vás nenechajú chladnými.

Hodnotenie: 74 %

Knihu Anarchorance si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Anarchorance
1. diel série
Žáner: young adult, science fiction
Autorka: Iveta Pernišová
Vydavateľstvo: Elist
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 420
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788081973345


Súvisiaci link

Predstavujeme – Iveta Pernišová: Anarchorance


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


7. januára 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií