Recenzia - František Kotleta: Poločas rozpadu - audiokniha

Poločas rozpadu - audiokniha

„Jen pro ten dnešní den,
snad pro úsměv váš
se život změní v sen
ten den, kdy štěstí potkáváš.“

O Kotletovom cestopise som referoval nedávno v recenzii. Jeho priame pokračovanie som už síce nepočúval cestou danou krajinou, ale pri cestovaní do práce a domov. O dej a zážitky z knihy som sa tak mohol podeliť aj so spolucestujúcimi.

Na začiatku diela sa ocitneme znovu v Brne, pár mesiacov po skončení Spadu. Mesto je stabilizované, dokonca vďaka technológiám, ktoré boli skonfiškované Japoncom, sa dá hovoriť aj o nejakom rozvoji. Pravdepodobne tu ide o najružovejšiu alternatívu postapokalyptického sveta. Autor však hrdinov nenecháva dlho spať na ružiach. Prirúti sa nová hrozba, pri ktorej absolvovaná prechádzka pustinou z Buzuluku… teda, pardon, z Prahy do Brna pripomína jarnú selanku.

Ukážku z knihy Poločas rozpadu si môžete vypočuť na stránke Audioteka.sk, prípadne si tu môžete aj stiahnuť 40 minút zadarmo a celú knihu momentálne za 7,65 €

Kotleta je už pomerne vypísaný autor. Jeho tvorba má v remeselnej časti spisovateľskej činnosti stúpajúcu tendenciu. Polčas rozpadu v tomto nie je výnimkou. Pri prvom dieli trilógie som písal o tom, že prospelo, ako spisovateľ ubral vtípkov a úplne vyškrtol sex. Tu sa zdá, že našiel ten správny balans. Humor na nás vybafne nečakane, pobaví a zase sa na dlhý čas skryje. Sex sa tiež zjaví, a už to vôbec nie sú tie vlhké predstavy nadržaného teenagera pri svojej vyvolenej .jpg kráske. Sedí v deji ako fľusanec veterána na soche Lenina. A to celé je zababušené v úžasnej depresii. Kompletný dej je totižto práve v kontraste s ružovým úvodom nádherne postapokalypticky a dystopicky temný. Skepsa a beznádej priam tryská z reproduktorov. Ubudli aj neosobné násilné scény. Postavy v knihe buď umierajú rýchlo a nezaujímavo, alebo sa naopak tvorca s ich smrťou pohral a vykreslil ju veľmi podrobne. V niektorých prípadoch možno až príliš. Jedna z mojich spolucestujúcich sa vyjadrila, že sa teší na okamih, keď konečne vystúpi z auta. Čiastočne by to mohlo byť aj spojené s postavením žien v novej povojnovej spoločnosti smerom na východ, prípadne sever od Brna.

Dej nás v podstate nemá čím prekvapiť, až na jednu drobnosť, ktorú spomeniem na konci. Je priamejší ako lajna bieleho prášku. A je rovnako napumpovaný akciou a násilím ako ten, čo ju do seba vtiahne. Ubieha takmer sám, až máme pocit, že sme len pasívnymi divákmi niečoho, čo sme už veľa krát videli, ale vždy nás to dokáže zaujať. Ako napríklad Star Trek či nový seriál z Marvel Universa.

Už som spomenul, že ide o druhú knihu z troch. Keď budete čítať túto recenziu, mala by na pultoch už byť aj Rázová vlna, čo jednoznačne odstráni najväčší problém tohto románu. Jeho dej je ukončený strašným cliffhangerom, takže sa úprimne neviem dočkať, čo bude nasledovať…

Audiobook je nahovorený výborne. Uvítal som oveľa jemnejšie hudobné predely medzi jednotlivými kapitolami. Veselé gitarové trilky zo Spadu by narušovali depresívnu atmosféru, ktorá tu vládne.


Poločas rozpadu – audiokniha
Séria: Postapokalyptická trilogie
Žáner: sci-fi
Autor: František Kotleta
Vydavateľstvo: Epocha
Interprét: Borek Kapitančik
Dĺžka: 8 hodín, 19 minút
EAN: 8594190430027


21. decembra 2017
Richard *Gullath* Bojničan