Recenzia: Fantázia 2021

Fantázia 2021

Aj napriek nepriaznivej dobe a nemožnosti vyhlásiť výsledky súťaže na Bibliotéke sa po dlhšom čase čakania z tlačiarne vykotúľal zborník poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2021.


Ročník 2021 bol veľmi silný a všetky poviedky sú výborné. Preto v tejto recenzii nebudú hodnotené samostatne, ale jedným spoločným hodnotením: 100 %. Témy sú rôzne, no viacero príbehov má spoločnú črtu: Násilie páchané na nevinných je potrestané a týrané ženy, muži aj deti sa oslobodia. A to je veľmi príjemná zmena oproti realite. Možno si poviete, že víťazstvo dobra nad zlom je gýčové, autori poviedok sa však týchto tém zhostili so šikovnosťou a citom. Nepovieme však, ktoré to sú, aby ste neprišli o prekvapenie.

Poviedky v zborníku by sa teoreticky dali podeliť tematicky. Nájdeme tu napríklad tému ekológie. Plytvanie zdrojmi si musia dobre premyslieť hrdinovia poviedky Prevýchovný ústav od Lenony Štiblaríkovej. V poviedke Diablov maznáčik Filipa Olekšáka zas narazíme na všadeprítomné plasty. Peter Bíro nás v poviedke 3 a iný odpad vezme na Mesiac, kde sa vyhodené roboty a elektronika s umelou inteligenciou dajú dokopy a plánujú odchod. Čo však urobia ľudia, keď zistia, že odpad na Mesiaci zjavne prejavuje vlastnú vôľu?

Postapokalyptické poviedky v zborníku sú veľmi rôznorodé a nápadité. Predstava ľudských úľov v Medonosovi od Jakuba Miščiho je veľmi znepokojivá. V poviedke Jedna salámová zobrazuje J. F. Stankovianska povstanie proti vzdelanej vláde, ktorá však vraj obyčajným ľuďom nedopraje komfort. Obsadila s ňou piate miesto. Jana Tabačková nás zase zavedie k rozpadnutým atrakciám a Muške v Lunaparku. Temnou atmosférou poviedka pripomína videoklip k skladbe Carnival of Rust od Poets of the Fall. Klasická téma vyhladenia ľudstva sa zase rozvíja v poviedke Svetlo od Karolíny Chudíkovej.

hranicami ľudskej psychiky sa pohral Tomáš Sálus v poviedke … krvavé a ako voda smutné… Za príbeh deviataka Martina, ktorý chce bezpodmienečne zachrániť svoju priateľku Lenku, získal Cenu Multiverza za najlepšiu žánrovú poviedku autora či autorky do 15 rokov. Z okov spolucestujúcich a deptajúcej partnerky sa chce desivou cestou dostať aj hlavná postava v poviedke BlaBla kar od Mareka Vaňousa.

Stretneme aj duchov, mýty a legendy. Michal Karvay nás zoznámi s Poslancosom a inými bytosťami z rómskej mytológie. Richard Zamec nás v poviedke Hic sunt leones, ktorá sa umiestnila na treťom mieste, vezme do rozpálenej Afriky. Simon Crabak zase oživí mongolský mýtus o púštnom červovi a ukáže nám, Ako olgoj chorchoj po Telgárte putoval. Duchovia sa ponevierajú aj po námestí v poviedke Roberta Lenárta o pouličnom obchodíku Vôňa kávy. Moderný mýtus nájdeme v poviedke Terra a jaskyňa čierneho netopiera od Jary Radošovskej. Stredoškoláčka Terra, ktorej otčim je obávaný mafián, sa snaží prísť na kĺb mýtu o tajomnom Pilotovi, o ktorom sa dozvedela ešte od svojho biologického otca. Autorka získala za poviedku Cenu spoločnosti ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku.

Rovnoprávnosť a rovnosť nie sú témou vhodnou iba pre spoločenskú beletriu, ale aj pre fantastiku. A možno sa vám to tak spočiatku zdať nebude, no po prečítaní poviedky O čom sa nehovorí od Beáty Takáčovej si to určite všimnete. Zjavne si to všimla a ocenila aj porota a čitatelia, keďže získala prvé miesto. Ťažšou cestou si však bude musieť prejsť hrdinka z poviedky Popol od Martiny Havierovej, keďže muži v jej svete uznajú žene mágiu len s veľkou nevôľou.

Nájdeme tu aj čarodejnice a upírov. Poviedka Dva hrášky v jednom lusku Terezy Stebylovej je síce historická, no v čomsi pôsobí moderne. Mladý mág sa v nej snaží prísť na to, prečo sú deti z dediny chudokrvné. Monika Kandriková zas ponúkne mix fantasy a sci-fi, keď v poviedke Hariet do moderného technológiou a mágiou pretkaného sveta privedie upíra z minulosti. V príbehu Lesana a kliatba nám zase Miroslav Repaský dokazuje, že si nie každý musí rozumieť so svojimi rodičmi.

Mnohí ľudia radi zbierajú a získavajú rôzne veci. Vo Fantázii 2021 sa podivné zbierky ocitli v dvoch protikladných poviedkach. Kolomanovo starožitníctvo Nadi Langovej určite budete chcieť navštíviť a už len pri pomyslení na jeho osadenstvo vás zahreje pri srdci. Zjavne očarila aj porotu, keďže získala Cenu Bibliotéky a Cenu za najlepšiu fantasy poviedku. Naproti tomu v poviedke Zberateľ od Ivety Ragulovej by sme sa určite ocitnúť nechceli. Zjavne dostatočne vydesila aj porotu a získala tak Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku a celkové štvrté miesto.

V zborníku sa nájdu aj poviedky inšpirované politikmi, históriou a jej prevracaním. V Hitlerovej cene mieru od Tomáša Hrábeka zistíme, že cestovanie v čase nemusí byť až taká sranda. Jej posolstvo oslovilo porotu a čitateľov a poviedka získala Cenu poroty a celkové druhé miesto. S históriou sa pohrávajú aj Zlodeji pamäti Mareka Surovca. Keď najbližšie uvidíte bežať taxikára s mačkou, rýchlo mu uvoľnite cestu!

Mnohí z nás prežívajú nielen svoj život, ale aj životy literárnych, filmových, či herných hrdinov. Čo ak by sme sa však do nich dokázali prevteliť, ako v poviedke Ženy, drogy a nočné mory od Milana Tichého. Alebo je váš sused vlastne iba ľudské telo ovládané mimozemskou mysľou na výlete. No kto už by šiel dobrovoľne do galaktického väzenia a k tomu navyše na Slovensko? To sa dozviete v poviedke Planéta Zem od Susan Soleil.

Po minulé roky sa kvalita poviedok v rámci jedného zborníka výrazne líšila a niekto mohol aj krútiť hlavou nad tým, prečo tam niektoré boli vôbec zaradené. Je vidieť aj väčšiu originalitu. Kto vie, čo k tomu prispelo? Konečne nová generácia? Viac času počas pandémie? Všeobecne väčší záujem o fantastiku? Každopádne z tohto zborníka cítiť nádej. Morálne aj literárne.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Fantázia 2021 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Fantázia 2021
Zborník poviedok zo súťaže Martinus Cena Fantázie 2021
Žáner: scifi, fantasy, horor
Editor: Ivan Aľakša
Vydavateľstvo: Fantázia
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 508
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089823253


Súvisiaci link

Víťazi poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2021 sú už známi

Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


30. marca 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií