Recenzia: Dvojí spravedlnost – Kostry lezú zo skrine

Patricia Briggsová: Dvojí spravedlnost

Každý má čo skrývať. Každý si na štíte svojej minulosti nesie nejaký škrabanec, za ktorý sa hanbí a najradšej by naň zabudol. Tí dlhožijúci si ich nahonobili ešte viac. A ak niekoľko storočí fungujete z príkazu svojho otca ako výkonný popravca, vo vašej pomyselnej skrini už pre kostry pomaly niet hnutia. To by sa dalo ako-tak prežuť: Stačí poriadny zámok, podložiť dvere na skrini trámom, alebo proste zohnať väčšiu skriňu. Ale ak ste ešte aj indiánsky šaman schopný debatovať s duchmi tých, čo ste zabili, máte o vážny problém postarané.

Charles navidomoči nie je v poriadku. Pomaly už nepatrí do tohto sveta; ba čo viac, hrozí, že stratí sebaovládanie. A to by bolo v období, keď sa zraky ľudstva upierajú na čerstvo zverejnenú vlkodlačiu menšinu, katastrofou. Anna s krútením chlapov okolo prsta ešte nemá dosť skúseností a Bran, Charlesov otec a zvrchovaný šéf všetkých amerických vlkodlakov, zatvára oči a vyberá menšie zlo: Posiela Charlesa vybaviť ďalší prieser. A tých je neúrekom. Lebo Bran sprísnil zákony a to, čo by sa predtým riešilo odprosením a odpustením, sa dnes trestá smrťou.

Charlesom najviac otriasla poprava troch vlkodlakov odsúdených za zabitie človeka, ktorému by každý súdny tvor najradšej vlastnoručne odfaklil hlavu rýľom. Avšak oni sa pozabudli, a tak na mieste činu zostalo viac škaredých stôp, než bolo ľuďmi prijateľné. Jediným východiskom je odchod vinníkov do večných lovísk, zbytočne prosia. A Charles cíti, že zabíja nespravodlivo. Že zabíja ináč správnych chlapov len preto, že niet inej cesty ako zalepiť objektívy bulvárnych kamier a ústa politikov.

Presne v tom čase polícia v Bostone rieši závažný prípad rituálneho zabijaka vlkodlakov a FBI potrebuje odborného konzultanta. Bran vysiela Annu, ktorá vo svojej novej svorke od Loviště urobila veľké pokroky. Je z nej pokojná a vľúdna mladá žena schopná reprezentovať. Bran ju vysiela nielen preto, že nemá v hlave piliny, ale hlavne preto, že Anna na každého pôsobí ako bezbranné šteňa, ktoré si chcete pritúliť a pohladkať. Charlesa posiela s ňou – aby si trocha oddýchol, aby jej radil a hlavne aby nad ňou nenápadne držal ochrannú ruku.

Charles si totiž veľa pamätá. Je to on, kto zistí spojitosť s ďalšími sériami vrážd a načrtne širšie súvislosti, ktoré všetky obete spájajú, a keď ich via Anna predostrie ľuďom, začne cirkus. Romantický výlet pod zámienkou služobky? Snívajte s nami.

Briggsová preukázala schopnosť napísať kvalitnú detektívku drsnej školy už v Železnom polibku. Dvojí spravedlnost sa tejto knihe kvalitou výstavby príbehu a schopnosťou postupne odkrývať tajomstvo a napínať nervy vyrovnáva. Autorka si v závere série vyskúšala iný spôsob kompozície a po vágnejších pokusoch v predchádzajúcej časti oficiálne vnáša pohľad nového rozprávača – Charlesa. Miestami to trocha zaškrípe, keď sa spisovateľka vráti k zlozvyku podrobne analyzovať duševné pochody hrdinov, avšak v pri návale mŕtvol a falošných nádejí je takéto pribrzdenie miestami úľavou. Miestami nie. Textu taktiež prospelo, že autorka, ako vyhlasuje v úvode, konzultovala vyšetrovacie postupy s odborníkmi. Jej agentka FBI Leslie je sympatická plnokrvná osoba s vlastnými motiváciami, názormi a dosiaľ nevyrovnaným účtom u fae. Rovnako sympatický bude čitateľovi otec obete, tichý a slušný občan, ktorý má na výsledky policajnej práce rezervovaný názor a chytá sa každej slamky, čo by mu pomohla nájsť jeho dcéru ešte živú.

Kým predchádzajúce knihy boli komorné až intímne, v Dvojitej spravodlivosti sa autorka konečne odvážila rozohrať hru oveľa väčších rozmerov, než by sa pri horúčkovitom pátraní po vrahovi a jeho (dúfajme) poslednej obeti sprvoti zdalo. To, čo nasleduje po vyšetrovaní, síce neprekvapí, ale za to už Briggsová nemôže. Svet proste nie je spravodlivý. Božie mlyny však síce melú pomaly, no isto. A možno naozaj treba, aby sme za svoje klamstvá, podvody, ľahostajnosť a úklady a dostali v jednom veľkolepom finále riadne po papuli.


Dvojí spravedlnost
Autorka: Patricia Briggsová
Preklad: Kateřina Niklová
Séria: Alfa a Omega 3
Vydavateľ: Fantom Print
Rok vydania: 2013
Väzba: pevná
Počet strán: 256
Jazyk: český
Hodnotenie: 80 %


6. apríla 2013
Alexandra Pavelková