Recenzia: Loviště - Tichá voda brehy myje

Patricia Briggsová: Loviště

Hneď to bolo podozrivé, keď Patricia Briggsová po (vtedy) úspešne uzavretej sérii o svojskej automechaničke a kojotke Mercedes Thompsonovej presedlala na nevýraznú vlkodlačku Annu Lathamovú. A prvý diel novej série Alfa a Omega s názvom Štvanice naznačil, že pre autorku veru nebude ľahké prekonať latku, ktorú si pri Mercy sama nastavila.

V Štvanici sa za dramatických okolností a behania hore-dolu po lese dali dokopy Charles a Anna. On – marokov syn, jeho Pravá ruka, jeho Ústa a jeho Kat. Ona – matrac, handra, ubitá ženská bez štipky sebaúcty, lebo jej vlastná svorka do nej celé roky vtĺkala supersubmisívnosť. Celé zle. Anna totiž nemá ani za necht dominancie. Pretože omegy na to, aby ovládli svorku, dominanciu nepotrebujú.

Informácia, že je vlastne omegou, je Anne hodná toľko, čo žabí prd. Zaobchádzanie u predošlej svorky ju totiž poznačilo príliš hlboko. U maroka ju trochu vyškolil starý vlk Asil, ktorý kedysi s omegou žil, no sú to len návody z druhej ruky. Áno, Anna vie, že to ona zachránila Charlesovi život. Vie, že ona bola tá, čo zabila čarodejnicu. Ale jedno je niečo vedieť, a druhé je cítiť to v srdci. To, čo Anna cíti, je hanba a strach, že niečo pokazí, že v niečom zlyhá. Preto jediné, čo od okolia očakáva, je zaslúžená facka alebo niečo horšie. Dokonca aj od svojho druha Charlesa, ktorý by obetoval všetko na svete, aby Annu tohto strachu zbavil.

Ešteže má Anna svoju vlčicu. Mladá žena v závese za ňou pomaly a opatrne ochutnáva potešenie z blízkosti a partnerstva. Ale na relatívny pokoj a vzájomné poznávanie má nový pár málo času, schyľuje s totiž k veľkým veciam. Marok Bran sa osobne chystá na veľký koncil všetkých álf, ktoré v komunite vlkodlakov majú nejaké slovo. Amerických i zámorských. Niežeby od nich chcel získať súhlas pre svoje rozhodnutie zverejniť existenciu vlkodlakov ľudstvu, naopak. Chce im vysvetliť svoje nemenné stanovisko, ponúknuť know-how ako sa s vecou vysporiadať, prípadne azyl tým, ktorí budú chcieť v nadchádzajúcich rušných časoch zmeniť dresy. Lenže šaman Charles má vidinu, že stretnutie pre maroka nedopadne dobre. A šamanove predtuchy neklamú. Preto Bran vysiela na konferenciu Charlesa. A keďže ten je v ostatnom čase akýsi nervóznejší, Annu posiela s ním.

Priznávam, že začať čítať Loviště nie je ľahké. Chvíľami máte pocit, že ide o zberateľský kúsok pre naozaj skalných fanúšikov. Briggsová, bezpochyby skúsená kynologička a uznávaná sociologička a psychologička v oblasti lykantropie, sa v tejto knihe doslovne odtrhla z vodidla. Spočiatku sú poznatky o duševných a citových pochodoch jednotlivých aktérov každej scény zaujímavé; veď tichú a miernu Annu máme v podstate radi a držíme jej palce, aby jej to s Charlesom vyšlo a aby konečne zapadla do svorky tak, ako sa na omegu patrí. Avšak po čase prídete na to, že čítať každú situáciu z pohľadu každého zúčastneného a potom ju ešte spätne prehodnotiť, vyžaduje veľkú dávku sebazaprenia. Vo chvíli, keď už máte plné zuby samého kto si čo pomyslel, prečo si to pomyslel, či si to dobre pomyslel a čo si na to pomyslenie pomyslel niekto iný, nenápadne dôjde k obratu.

Konferencia ešte poriadne ani nezačala, karty sa nerozdali, a už ich zamiešalo pár únosov a vrážd. Umierajú tí, ktorí sú milovaní, aj tí, ktorých ste od začiatku sami túžili pretiahnuť rýľom po hlave. A veci smerujú k horšiemu. Keď z každej strany hrozí reálne a jasné nebezpečenstvo nielen vám, ale aj tým, na ktorých vám záleží, nestačí sa krčiť v kúte. Treba sa pozbierať a konať, či sa vám to páči alebo nie. Lebo kto ustráži strážcu?

Naraz si uvedomíte, že vaše vlastné nadávanie, že táto kniha mala byť o dve tretiny kratšia, patrilo asi do nejakého iného života. Briggsová akoby sa otriasla a zrazu naplno rozbalila svoj tradičný arzenál dokonale prepracovaných postáv prevažne magického pôvodu, ich vzájomných interakcií, túžob, vášní, zubov a pazúrov, čary nevynímajúc. Smrti, bolesti, prekvapení a drsných riešení sa neštíti. Výsledkom je napínavý detektívny triler odohrávajúci sa pred oponou veľkých udalostí a niekde uprostred sa nachádza jeden ustráchaný králikodlak. Pôvodne ubitá handra, matrac, bez štipky sebaúcty. Ale ak takáto osoba dostane cieľ, ak jej niekto podá poctivú pomocnú ruku, zdvihne sa. A bude bojovať za seba, za vás, za celý svet. Možno rozprávka o vlkodlakoch, možno nádej pre ostatné prachovky s modrinami na tele i na duši.

Možno každá má v sebe vlčicu.


Loviště
Séria: Alfa a Omega 2
Autorka: Patricia Briggsová
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: FantomPrint
Rok vydania: 2012
Počet strán: 233
ISBN: 978–80–7398–199–0


13. februára 2013
Alexandra Pavelková