Recenzia - Tomi Adeyemi, Deti krvi a kostí

Deti krvi a kostí - obálka

Young adultoviek je nezmerateľné množstvo. Zaoberajú sa vzťahmi a dospievaním a možno ich podeliť podľa všelijakých kritérií. Bývajú romantické, humorné, situované v súčasnosti alebo v histórii, ba aj v utópii. Ak sa do nich primiešajú čarodejnice, elfi alebo anjeli, dostanú prívlastok fantasy alebo magické, ak upíri, tak Twilight.

Kniha Deti krvi a kostí do žánru YA patrí. Je preplnená „násťročnými“, ich pocitmi, túžbami, snami a výnimočnosťami. Príbeh je v podstate jednoduchý: Po istej vojničke bola mágia v krajine detí krvi a kostí potlačená a stratená. Tí, ktorí ju praktizovali, boli vyhladení. Ostala po nich ďalšia generácia, ktorá silu čarov nikdy nezažila na vlastnej koži. Ale tak ako si vo filmoch o Jurskom parku príroda vždy nájde cestu, aby život dinosaurov pokračoval, v každom fantasy románe si takúto cestu vždy vydupe zabitá, zničená a udusená mágia.

Kolujú legendy, že kúzelné dedičstvo nie je tak úplne preč. Živia nádeje v mladých ľuďoch zvaných larvy, tých z ďalšej generácie čarodejníkov, ktorých magické nadanie má precitnúť za istých okolností. Vraj stačí doručiť čarovný zvitok, palicu a kameň a vykonať rituál, nuž sa na to podujmú. Ale i druhá strana, tí, ktorí mágiu potlačili, majú deti. Aj tie pomaly ale isto dospievajú. Cesty mládeže sa nutne musia niekde pretnúť.

Na takýto jednoduchý príbeh je kniha dosť hrubá. Je to tak kvôli štruktúre textu, ktorú autorka zvolila. Každá kapitola je písaná z uhla inej postavy, predstavuje jej vlastný pohľad na prebiehajúci dej. Tá istá situácia potom vždy vyzerá inak, podľa toho, ktorá postava rozpráva, ako ju prežila. Čítanie sa tým nekomplikuje, ale prehlbuje. Občas sa deje v predstavách, občas v snoch. Príbeh má odrazu viac úrovní.

Reálie, v ktorých sa dej odohráva, sú čarovné a maximálne komplexné. Sú dokonale prepojené a veľmi svojské. Sú druhým podstatným detailom, ktorý túto knihu bezpečne odlíši od iných rovnakého typu. A že som ani jednu z tých drobností nemenovala, to bol zámer. Najkrajšie si knihu vychutnáte, ak budete čítať a predstavovať si tieto podrobnosti po svojom. Moje chabé pokusy sprostredkovať autorkinu fantáziu by príbehu mohli skôr uškodiť.

Do názvu románu si Tomi Adeyemi vybrala krv a kosti. Nepozerá sa na skutky vykonané deťmi na ich ceste ako na dobrodružný trip. Nenesú prsteň na horu. Obnažuje ich premýšľanie a závažnosť rozhodnutí, ktoré musia urobiť, lebo ich postihla skaza a pripravila ich o pokojné detstvo. Najmä jeden jej pohľad si ma dosť podmanil: Vždy ukazuje, ako sa mladí najskôr štylizujú do pozície svojich rodičov a až potom postupne objavujú sami seba. Tento vývin je tým ťažší, čím viac sa ich názory líšia od skutkov strany, ku ktorej patria, a čím väčšiemu útlaku sa musia postaviť.

Kniha krvi a kostí nie je nenáročné čítanie pre pubertiakov. Sexu je v nej menej ako šafránu, vtipu poskromne, prevláda skôr dráma a všadeprítomná krv a smrť. Preto veľmi dobre vyhovie všetkým premýšľavcom, ktorí radi rozoberajú, čo a prečo niekto urobil. A milovníci krásnych a nevšedných obrazov? Tí ju budú zbožňovať. Lebo akoby ani nebola písaná, ale maľovaná. Tými najžiarivejšími farbami.

Knihu Deti krvi a kostí si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Deti krvi a kostí
Žáner: fantasy, sci-fi, young adult
Autorka: Tomi Adeyemi
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2019
Jazyk:slovenský
Preklad: Linda Magáthová
Väzba: pevná
Počet strán: 464
ISBN: 978–80–222–0987–8
EAN: 9788022209878
E-book ISBN: 978–80–222–0988–5


Súvisiace linky

Recenzia – Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí (Ena)

Predstavujeme – Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí

Ukážka z knihy Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


21. novembra 2019
Monika *Secentity* Kandriková