Recenzia – Cressida Cowellová: Kouzelníci z pradávna 2 – Kouzlo druhé šance (audiokniha)

Kouzelníci z pradávna 2

Dávno pradávno, keď bola Zem ešte v plienkach a Britské ostrovy ani netušili, že sa volajú Britské, žili na svete čudesné zvieratá, magické bytosti, obri či hovoriace vtáky. Všade rástol prales a v osadách prebývali ľudia. Na Britských ostrovoch to boli dva druhy ľudí: bojovníci a kúzelníci. Že sa neznášali až na smrť, viete z prvého príbehu. Lenže bojovníci mali princeznú Čáru a kúzelníci kráľovského syna Zara. A títo dvaja sa rozhodli, že niektoré pravidlá jednoducho nebudú rešpektovať…


Spomínate si?

Kúzelníci ani nevnímali, že používajú magické schopnosti. Žili v súlade s prírodou, jazdili na obrovských snehopardoch a čarovali. Bojovníci mágiu nenávideli a snažili sa ju zničiť aj s kúzelníkmi. Rúbali pralesy, zakladali polia, stavali veľké domy a hrady a mali voľačo, na čo mágia nepôsobila. Železné zbrane. Presnejšie, žilo veľmi málo kúzelníkov, ktorých mágia dokázala ovládať aj železo.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Kouzelníci z pradávna 2 – Čaro druhé šance


Ja nič…

Zar sa ocitol vo väzení. Avšak on za to vôbec nemohol. Viete, aké to je, ak všetci okolo vás niečo majú a vy to nemáte? Keď má každé dieťa čarodejnícke nadanie a vy, syn samotného vládcu, čarovať nedokážete? Je to na strašne nafigu.

Lenže Zar je vynaliezavý aj rýchly a rozhodol sa, že si k čarovaniu dopomôže sám. Ako to občas u takýchto výmyselníkov býva, nedomyslel následky. Vzal si čarovnú moc jeziniek, zlých bytostí ohrozujúcich kráľovstvo. Sú to potvory s obrovskými krídlami, ostrými pazúrmi a nemajú krv ale kyselinu. Jezinky sú zlé aj ich sila je zlá a ničivá. Preto museli druidi Zara zavrieť do väzenia na ostrove Ostrovraž, odkiaľ nikdy nikto neutiekol. Ibaže tam ešte nemali Zara, však? Takže jedného večera sa Zar s priateľmi dohodol a pokúsili sa znova utiecť. Tentokrát úspešne. Kam asi povedie jeho prvá cesta?


Prynčezna v skryňi zchovana

Čára si práve užíva v nápravnej skrini. Mala by sa učiť gramatiku, pretože má hrozný pravopis. Jej matke, úžasnej, krásnej a bojovnej kráľovnej Sichorakse, totiž prišla dôležitá návšteva. Čára, ktorá sa vymkla z rodinnej línie dcér bojovníčok, by určite niečo vyviedla. Preto je v skrini a listuje v knihe kúziel, ktorú dostala od Zara. Vie, že sa jezinky vrátili a ohrozujú ľudí. Klany bojovníkov ich musia poraziť stoj, čo stoj. To je dôvod, prečo Čára v knihe plnej mágie a tajomných odvarov hľadá zbraň, ktorou by jezinky porazila. Samozrejme sa to neobíde bez nepríjemností. Čára to myslí dobre, no v momente, keď vtrhne do trónnej siene, sa udalosti pohnú, nahnú a skomplikujú. Dospelí sa nahnevajú a Čára sa vydá na dlhú púť. Samozrejme, za všetkým treba hľadať nielen princeznú, ale aj princa. Ten Čárin sa objaví nečakane a spoločne odletia na dverách od nápravnej skrine do pralesa, v ústrety novým dobrodružstvám.


Ako to bolo naozaj?

Ak si myslíte, že tým udatným princom bol Zar, tak tipujete správne. Obe deťúrence sa aj s priateľmi vydávajú na nebezpečnú cestu. Hľadajú ingrediencie do odvaru, ktorý má poraziť jezinky. Podarí sa im to? Veď len nájsť hrad, na ktorom sídli obor taký velikánsky a vysokánsky, že bežní obri pri ňom majú detskú veľkosť, je takmer nemožné. Čára má svoj tromf v rukáve. Je ním magická schopnosť, ktorú Zar potajomky obdivuje. Ako je možné, že princezná bojovníčka vie čarovať? Namiešajú naši hrdinovia elixír a porazia jezinky? To vám prezradiť nemôžem. Avšak… môžem vám povedať, že sa dozvedia obrovské tajomstvo. Rodičia ho pred nimi dlhé roky starostlivo ukrývali, no pred deťmi nič neskryjete naveky, však?


Kto, čo, kedy

Cressida Cowellová je známou autorkou detských kníh. Najpopulárnejšou je zrejme séria Ako vycvičiť draka. Spracovať skvelú sériu Kouzelníci z pradávna do audionahrávky sa podujala režisérka Jitka Škápíková. Hlavným hrdinom, no aj každej príšerke a prazvláštnej bytosti svoj hlas prepožičal Jan Maxián. A že toho musel zvládnuť naozaj dosť! Toľko rozmanitých postáv a postavičiek, hlasov, hláskov, hlásočkov… No popasoval sa s nimi s radosťou a statočne. Jeho prednes zaujme deti aj rodičov.

Hudba, ktorá sa vinie celým príbehom, bola vybratá s citom a s ohľadom na to, akej vekovej skupine je kniha určená. Sú to hravé melódie, ktoré pomôžu deťom lepšie pochopiť dobré aj smutné časti rozprávky, no najmä im dajú čas na oddych. Aj krátka chvíľka veselej hudby pomôže poslucháčom odreagovať sa, uvoľniť, aby sa znovu dokázali sústrediť na hovorené slovo.


Audiokniha na jednotku

Nuž, moji drahí milovníci rozprávkových príbehov: Kouzelníci z pradávna 2 je rozprávanie o priateľstve, vernosti a tiež o tom, že dospelí nepočúvajú dobré rady. Najmä nie tie, ktoré dostávajú od svojich ratolestí. Aby dospeláci dostali rozum, musia deti občas ujsť. Pretože ak sa všetci sa majú radi a pomáhajú si, tak zvládnu každý problém. Prípadne naň nájdu aspoň riešenie. Len dospeláci to potomkom nesmú stále kaziť príkazmi, rozkazmi, zákazmi a domácim väzením.

Ak túžite s deťmi prežiť dobrodružstvo a stráviť čas spoločne, neváhajte. Táto audiokniha je skvelá a verte, že si budete priať, aby sa nikdy neskončila. Čisté uši a dobrý sluch, moji rozprávkoví spriaznenci.

Hodnotenie: 100 %

Audioknihu Kouzelníci z pradávna 2 – Kouzlo druhé šance si môžete ihneď stiahnuť na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audioknihu Kouzelníci z pradávna 2 – Kouzlo druhé šance si môžete ihneď stiahnuť aj na Audiolibrix, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kouzelníci z pradávna 2 – Kouzlo druhé šance
Žáner: fantasy
Autorka: Cressida Cowell
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Réžia: Jitka Škápíková
Dĺžka nahrávky: 6 hodín 59 minút
Formát: 1× CD, mp3 a stiahnutie (385 MB)
EAN: 8594169483481


Súvisiaci link

Recenzia – Cressida Cowellová: Kouzelníci z pradávna 1


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. marca 2021
Ena
Zdroj informácií