Recenzia – Cressida Cowellová: Kouzelníci z pradávna 1

Kouzelníci z pradávna

Kedysi, keď bola Zem ešte riadne mladá a Britské ostrovy ani netušili, že sa budú volať Britské, žili v divokom pralese neuveriteľné zvery, magické bytosti, obri aj zlé jezinky. V pralese sa zabývali aj ľudia, bojovníci a kúzelníci. Bojovníci neznášali kúzelníkov a chceli im zabrániť čarovať. Kúzelníci neznášali bojovníkov, lebo rúbali stromy, zabíjali zvieratá a bránili im kúzliť. Lenže bojovníci mali trošku zvláštnu princeznú Čáru a kúzelníci tvrdohlavého kráľovského syna Zara. A títo dvaja sa jedného dňa stretli a rozhodli sa, že na zvyky svojich rodov jednoducho kašlú…


Som úžasný, skvelý aj fantastický

Zar je syn veľkého kráľa kúzelníkov. No nedokáže čarovať, za čo sa mu starší brat posmieva. Zar chce dokázať, že je lepší než on. Vlastne, Zar to dokáže všetkým, vrátane svojho kráľovského otca. Aby získal schopnosť čarovať, je schopný klamať, vystaviť priateľov nebezpečenstvu, ukradnúť meč a dokonca utiecť z domu. Keď sa v hore objavia jezinky, začne Zar konať. Vravíte si, čo je to za hlúposť? Každý predsa vie, že jezinky už dávno vymizli. Avšak Zar je presvedčený, že jezinka v lese je a on ju chytí. S pomocou jej krvi získa magické schopnosti a stane sa najlepším. Zar s priateľmi sa teda vybrali do lesa, nastavili pascu a v úkrytoch čakajú, či do nej jezinka padne.

Čára je vznešená, nepodarená a trochu divná dcéra kráľovnej bojovníkov. Nosí pásku cez oko, ktoré je ešte divnejšie než ona. Neovláda pravopis, so všetkými sa priatelí a nemá absolútne žiadne bojovnícke sklony. Kým jej matka, kráľovná, zbavuje čarovných tvorov mágie, Čára sa kamaráti so začarovanou lyžičkou a mágiu obdivuje. Práve v deň, keď Zar loví jezinku, nájde na dvore ležať čudesný meč. Čára opustí hradisko a so svojím osobným strážcom Tulichom sa vyberie do pralesa. No voľačo nebezpečné ich sleduje.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Kouzelníci z pradávna

Kto druhému pascu stavia, nemusí chytiť nič

Čára zamieri priamo na lúku, kde striehne na svoju jezinku Zar. Okrem princeznej však na lúku príde aj niečo tajomné, čo po zásahu Čáriným zvláštnym mečom krváca. Krv jeziniek je nebezpečná kyselina, no môže vám dať silu jezinčej mágie. A o to sa práve Zar snaží. Netuší – alebo skôr nechce vedieť, že jeho čin bude mať následky. Veď o tom, aká je čierna mágia jeziniek nebezpečná, vie predsa každý.

Za takýchto dramatických okolností sa Zar a Čára stretnú. Potomkovia panovníkov, ktorí proti sebe bojujú a nenávidia sa až do špiku kostí. Ibaže princ a princezná sa od rodičov odlišujú. Sú presvedčení, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali. Preto sa stane niečo, čo nikto nepredpokladal. Zar a Čára sa spriatelia, no k tomu povedie dlhá a kľukatá cesta. Najskôr poputujú do tábora kúzelníkov. Lenže to voľačo krvácajúce a nebezpečné ich sleduje. V kúzelníckom tábore to rozpúta chaos a je možné, že si s tým deti budú musieť zmerať sily. Majú šancu vyhrať? Neskôr zamieria do hradiska bojovníkov, kde sa stretnú so samotnou kráľovnou Sichoraksou. Tá hlboko v podzemí väzní množstvo bytostí, ktorým odobrala čarovné schopnosti. Pýtate sa, ako to dokázala? To musí Čára so Zarom vypátrať. Je celkom možné, že v podzemí je uväznený aj samotný ježikráľ, ktorý môže ohroziť úplne všetkých.

V každom prípade obaja zistia, že sa krásne dopĺňajú a že sa im tá malá vzbura proti rodičom celkom páči. Okrem nich bude proti jezikráľovi bojovať aj mnoho Zarových čarovných priateľov, Čárina očarovaná lyžička aj Tulich. Všetci spoločne dokážu veľké veci. Pretože nenávisť búra a ničí, kým priateľstvo stavia mosty od srdca k srdcu a robí ľudí neporaziteľnými.


Ktože nám to tu hovorí?

Obe publikované časti knihy nahovoril herec Jan Maxián (recenzia na druhú časť). Treba dodať, že prerozprávať príbeh určený deťom pútavým spôsobom je veľmi náročné. Avšak režisérka Jitka Škápíková vybrala toho pravého. Jan Maxián nielen že mení zafarbenie hlasu, melódiu, tempo či charakter reči, no robí to tak skvele, že poslucháč okamžite rozoznáva jednotlivých hrdinov, bytosti aj zvieratá. Audioknihu tým spravil pre detského poslucháča aj rodiča doslova zábavou, ktorú budú vyhľadávať. Rozprávač vytvoril charakteristický hlas aj intonáciu všetkým hlavným postavám a dokázal s nimi pracovať počas celého príbehu.

Hudba je prispôsobená deťom. Je veselá, hravá, prežiarená sviežimi tónmi. Malých poslucháčov nerozptýli, ale umocní dobrý pocit a náladu, ktorú z audioknihy získajú.


Poďte, neoľutujete

Najskôr sme vám priniesli recenziu na druhú knihu tejto série, a to Kouzlo druhé šance. Teraz sa vraciame k prvému príbehu, o namyslenom, neposlušnom a príliš sebavedomom Zarovi, ktorý nevedel čarovať. No je aj o zvláštnej princeznej – bojovníčke Čáre, ktorá bojovať nechcela, ale čarovať dokázala.

Kouzelníci z pradávna sú audioknihou, ktorá vás nadchne. Spoločne s deťmi budete hltať dobrodružstvá hlavných hrdinov, smiať sa aj s napätím sledovať, ako ich osudy dopadnú. Autorkine knihy hýria láskavým humorom a množstvom komických postavičiek. Všetky rozprávania sú nielen pútavé, no dietkam prinášajú aj poučenie, a to si vďaka postavám, s ktorými sa okamžite stotožnia, rýchlo zapamätajú. Ak chcete svojim ratolestiam spraviť radosť, neváhajte. Kouzelníci z pradávna sú skvelým darčekom!

Hodnotenie: 90 %

Audioknihu Kouzelníci z pradávna 1 si môžete ihneď stiahnuť na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audioknihu Kouzelníci z pradávna 1 si môžete ihneď nahrať aj na Audiolibrix, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kouzelníci z pradávna
Žáner: fantasy, pre deti
Autorka: Cressida Cowell
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Nahovoril: Jan Maxián
Réžia: Jitka Škápíková
Dĺžka nahrávky: 7 hodín 19 minút
Formát: 1× CD, mp3
EAN: 8594169483481


Súvisiaci link

Recenzia – Cressida Cowellová: Kouzelníci z pradávna 2 – Kouzlo druhé šance (audiokniha)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


10. decembra 2021
Ena
Zdroj informácií