Recenzia – Ben Aaronovitch: Rieky Londýna

Rieky Londýna

Každý sa občas ocitne v zlom čase na zlom mieste, čo spôsobí, že sa mu život obráti hore nohami. Voľačo také sa stalo aj strážmajstrovi Petrovi Grantovi z policajnej stanice na Charing Cross. Podarilo sa mu nájsť očitého svedka vraždy. Určite by zožal nehynúcu slávu, pretože ani celá svorka detektívov, ktorá tu bola pred ním, nenašla nikoho, kto by niečo videl. Veru, bol by to riadny úspech, keby s tým svedkom nebolo voľačo v neporiadku…


Miesto činu: Londýn

Peter Grant je strážmajster, ktorému končí skúšobné obdobie a čoskoro sa má rozhodnúť, na ktorom oddelení zakotví. Život mu zmení séria záhadných brutálnych vrážd, pri ktorých obete doslova stratili tvár. Zo začiatku nič nenasvedčuje tomu, že tento prípad je iný než ostatné. Udalosti sa riadne zamotajú vo chvíli, keď sa Petrovi rozhodne podať svedectvo jediný svedok vraždy. Bola by to skvelá správa, keby svedok zločinu nebol už niekoľko storočí mŕtvy.

Pre Petra je to dosť šokujúce zistenie. Nešokuje ho ani tak to, že duch videl vraždu, ale to, že on vidí ducha a dokáže sa s ním rozprávať. Čoskoro sa však presvedčí, že v policajnom zbore nie je jediný, kto má isté schopnosti. Petrov nový šéf je na prvý pohľad veľmi elegantný muž a skvelý detektív. Rýchlo však vypláva na povrch, že Thomas Nightingale je aj čarodejník. Peter má šancu stať sa jeho učňom a vyučiť sa v umení čarovania. Talent na to má. Stane sa teda druhým zamestnancom oddelenia vyšetrujúceho zločiny bytostí, ktoré nepochádzajú tak celkom z nášho sveta alebo doň už nepatria. Sú to duchovia, poltergeisti, upíri a iné príšery, aké by ste hľadali skôr v rozprávkach než v špinavých londýnskych uliciach.

Nightingale s Grantom pátrajú po vrahovi z druhého sveta, urovnávajú rodinné spory medzi matkou a otcom Temže. Bojujú so zlyhávajúcou technikou, pretože vedecko technický pokrok nemá rád mágiu, zatiaľ čo mágia má techniku rada (zničenú). Zároveň tutlú ťažko uveriteľné fakty pred verejnosťou. Veď ktože by už veril, že rieky aj každý ich prítok má svojho pána či pani? Napoly človeka, napoly nadprirodzenú bytosť zrastenú so živlom a miestom, ktorému vládne. Detektívi budú donútení ponoriť sa do histórie Londýna, prekonať nejaké tie zranenia a prelúskať poriadne staré a hrubé knihy. Výsledok však za tú námahu bude stáť.


Ako sa likviduje upír?

Rieky Londýna sú mysteriózny duchársky príbeh o jednom človeku, ktorý zistí, že realita má viac vrstiev a že bytosti, o ktorých si myslel, že patria do legiend, sa bežne pohybujú medzi nami. Vďaka náhode zistí, že aj v ňom sa skrývajú magické sily a že okrem čarovania dokáže aj logicky myslieť, diplomaticky jednať a prefíkane vyriešiť nejeden chúlostivý problém. Aaronovitch nám ponúka nenáročné a pritom zaujímavé čítanie. Zavedie nás do ulíc Londýna, pochodíme turisticky atraktívne miesta, spoznáme zapadnuté uličky, reštaurácie, pamiatky aj skutočné postavy z britskej histórie. Román nás vykúpe v litroch čaju, za tričká nasype kilá sušienkových omrviniek a ovanie pachom britského akcentu. Na zahodenie tiež nebudú kontakty na duchov významných obyvateľov Londýna, božstvá Temže a jej prítokov. Jeden nikdy nevie, kedy sa môžu zísť… Hoci priateliť sa s týmito bytosťami je riziko. Otec a matka Temže majú svojich problémov vyše hlavy. Obaja si robia čo chcú, navyše už roky spolu nežijú, dcéry sú tvrdohlavé po matke, synovia zase po otcovi. To viete, nefunkčná rodina. Ale pozor: vo svete duchov a mágie vám nikto nedá zadarmo ani mäkké F. . Román je písaný v prvej osobe a Peter suchým humorom komentuje vyšetrovanie aj ostatné postavy tohto príbehu. Hoci je to úplne priemerný chlapík, čitateľ si ho obľúbi. Práve to, čím si Peter v živote prešiel, bude čitateľom pripadať ľudsky blízke. Presvedčíte sa, že nielen ľudia potrebujú manželského poradcu a že problémy, ktoré sa kopia od čias, keď sa začali regulovať korytá riek a stavať čističky vôd, sa dajú vyriešiť len opatrne a diplomaticky.

Pýtate sa, kde sú tí upíri určení na likvidáciu? Aj tých sa dočkáte. Samozrejme pri ich eliminácii budete musieť postupovať opatrne, presne podľa múdrych kníh. Musíte byť v strehu a neustále pripravení vrhnúť čarovnú formulku alebo ohnivú guľu v tom správnom momente. Žiaden strach, Nightingale vás na všetko vopred pripraví.

Problém pri čítaní môže nastať len s množstvom opisov. Autor svoje mesto miluje a občas sa necháva strhnúť nestriedmym počtom detailov, čo sa niektorým čitateľom nemusí páčiť.

Ak túžite po ľahkom nekomplikovanom deji, chcete si prečistiť hlavu, máte radi všetko britské, Rieky Londýna sú pre vás to pravé. Stačí sa usadiť a zababušiť do deky. Spoločne s knihou potom pristanete na letisku Heathrow, pobeháte všetky staré zákutia Londýna, zasmejete sa na britskom humore, spoznáte nielen históriu tohto mesta, ale naučíte sa aj čo-to o mágii. Po dočítaní si možno aj niečo malé vyčaríte…

Ak nič iné, tak spokojný úsmev na tvári určite.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Rieky Londýna si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Rieky Londýna si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Rieky Londýna (orig.: Rivers of London)
Séria Rieky Londýna, 1. kniha
Žáner: urban fantasy
Autor: Ben Aaronovitch
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Oľga Kralovičová
Počet strán: 376
Väzba: tvrdá s prebalom
EAN: 9788055649436


Súvisiaci link

Predstavujeme – Ben Aaronovitch: Rieky Londýna


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. januára 2022
Ena
Zdroj informácií