Recenzia – B. B. Alston: Amari a veľký súboj

Amari a veľký súboj

Amari je čarodejnicou žijúcou vo svete, ktorý sa jej podobných ľudí bojí. Hoci našla svojho brata Quintona a stala sa junior agentkou, stretla sa aj so zradou. Temní čarodejníci zvaní Noční bratia totiž opäť povstávajú.


V druhom diele sa opäť vraciame k mladej čarodejnici Amari a jej priateľom. B. B Alston vo svojej sérii čerpá z rôznych tém a námetov. Opäť pritom zameriava pozornosť čitateľov na nerovnosť a nespravodlivosť voči odlišnosti. Naplno sa ukáže nenávisť k čarodejníkom a následné protičarodejnícke pravidlá, ktoré nastolí nový predseda Úradu nadprirodzených vecí. Zároveň má ale Amari, ako jedna z najsilnejších mladých čarodejníc, nádej na zvrátenie situácie.

Pred ňou však stoja výzvy a ona sa musí rozhodnúť, ktorú vypočuje. Na jednej strane chce odkliať svojho brata Quintona, ktorého stav sa rapídne zhoršuje, na strane druhej musí bojovať s predsudkami voči svojej moci. Navyše sa ju utajená Liga čarodejníkov snaží nahovoriť, aby sa stala ich vodkyňou. Mladá hrdinka však klasicky odmieta svoje poslanie, no keď zistí, kto je ich druhou voľbou, musí svoje rozhodnutie silno prehodnotiť. Chtiac-nechtiac sa tak Amari postaví svojmu súperovi a zúčastní sa veľkého súboja. Musí však konať rozhodne, keďže jeho výsledok spečatí osud čarodejníctva. Samotný súboj je skôr o klamoch a pevných nervoch a popravde mohol byť aj trochu napínavejší.

Postavy a ich trápenia sú opísané dôveryhodne. Veď mnohé decká zažijú počas školy sklamanie z toho, že ich kamaráti prestupujú na inú školu. Zároveň sa z priateľov stávajú súperi a naopak. Amari ukáže aj svoju dobrácku povahu, keď do magického sveta odporučí svojho kamaráta Jaydena. Amari je okrem silnej čarodejnice a dobrej priateľky aj známou influencerkou na Inonete, magickej verzii internetu. Na ňom sa nezdieľajú len každodenné udalosti. Mnohé osobnosti sa na sieti vyjadrujú k udalostiam v ich svete. Spojenie technológie a mágie ostáva v tejto sérii aj naďalej veľmi sympatickým prvkom, zároveň však aj mladšej generácii ukazuje, akú silu majú sociálne siete.

Už od vydania prvého dielu je séria Amari prirovnávaná k Harrymu Potterovi. Ak by sme chceli hľadať podobnosti, našli by sme ich hneď niekoľko. Amari a veľký súboj však nenesie inšpiráciu jedným konkrétnym dielom série o chlapcovi, ktorý prežil. Skôr si vyberá isté momenty a tie potom napodobňuje. Amari je na začiatku tohto dielu tak isto ako Harry vo Fénixovom ráde na chvíľu vylúčená z čarodejníckeho života. Samotný súboj môže pripomínať Trojčarodejnícky turnaj v Ohnivej čaši. Nie je jednou veľkou udalosťou alebo bojom. Amari a jej protivník musia splniť tri úlohy, o ktorých postupe a podmienkach okrem nich nik netuší. Ďalšou, nie až takou nápadnou podobnosťou je zmrazenie času v čarodejníckom svete. Mnohé opisy či javy, ktoré s ním v knihe súvisia, môžu pripomínať dementorov nastupujúcich do vlaku vo Väzňovi z Azkabanu. Amari totiž túto udalosť zažije v autobuse, ktorý je plný deciek cestujúcich na letný tábor.

Druhý diel série Amari a veľký súboj pekne nadväzuje na prvú časť Amari a Noční bratia. Starší aj mladší milovníci fantasy sa môžu vrátiť do tohto sveta zrady, no aj silných priateľstiev. Tak hor sa nakvapkať do očí špeciálny roztok na rozpoznávanie magických bytostí. B. B. Alston už usilovne pracuje na tretej časti, takže sa určite máme na čo tešiť.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Amari a veľký súboj si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Amari a veľký súboj si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Amari a veľký súboj (orig.: Amari and the Great Game)
Séria: Amari, 2. kniha
Žáner: fantasy
Autor: B. B. Alston
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Preklad: Mariana Olšiaková
Počet strán: 416
Väzba: pevná
ISBN: 9788055188072


Súvisiace linky

Recenzia – B. B. Alston: Amari a Noční bratia

Predstavujeme – B. B. Alston: Amari a Noční bratia


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


19. októbra 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií