Recenzia – B. B. Alston: Amari a Noční bratia

Vyrastala ako obyčajné dievča. Ako obstojí v nadprirodzenom svete?

Amari a Nocni bratia

Tento rok sa nečaká na list z Rokfortu, ale na pozvánku na letný výcvik v Úrade nadprirodzených ve­cí.


Od vydania Harryho Pottera sa autori a autorky snažia vytvoriť podobný fenomén. Kniha Amari a Noční bratia k nemu má veľmi blízko. Stretávame sa s dvanásťročnou Amari Petersovou, ktorá žije v chudobnej štvrti s mamou a starším bratom Quintonom. Ten jedného dňa záhadne zmizne. Amari za ním smúti, avšak čoskoro jej od neho doručia magický odkaz, ktorý je začiatkom jej dobrodružstva v Úrade nadprirodzených ve­cí.

Svet, ktorý autor B. B. Alston vytvoril, je veľmi pestrý a pútavý. Upúta najmä spojenie mágie a technológií, vďaka čomu príbeh pôsobí moderne. Historické udalosti v nemagickom svete sa navyše takmer vždy dajú prepojiť s tým magickým. Náš svet je preplnený magickými bytosťami, ktoré uvidíte, len ak si do očí nakvapkáte špeciálny roztok. Čitateľov potešia aj odkazy na známe hororové a fantasy klasiky.

Amari a Noční bratia je síce prvým dielom série, nedá sa však povedať, že by pôsobil rozťahane. Práve naopak, v knihe sa neustále niečo deje. Amari so spolužiakmi spúšťa na vlastnú päsť pátranie po bratovi Quintonovi a jeho parťáčke Van Helsingovej. Úrad je však pod paľbou prisluhovačov temných čarodejníkov Nočných bratov. Nič navyše nie je také, aké sa zdá.

Na výcviku každý vďaka magickej guli objaví svoju magickú schopnosť. Niekto sa stane geniálnym výskumníkom, ďalší vidí emócie. Amari však zistí, že jej schopnosť je nebezpečná a odsudzovaná. Neustále tak zažíva šikanu, či už na starej škole pre farbu pleti alebo v magickom svete pre svoju nelegálnu schopnosť.

Podobne ako v Harrym Potterovi, aj v Amari nájdeme dôležité posolstvo o priateľstve. Hrdinovia síce musia niektoré nebezpečenstvá prekonať sami, veľmi však pomôže, ak sa majú na koho v ťažkej chvíli obrátiť. V magickom svete navyše neostanú všetci, ktorí dostali pozvánku. Mnohé decká sa budú musieť po neúspešných skúškach vrátiť s premazanou pamäťou domov. A toho sa Amari desí najviac.

Väčšinu času sa zdá, že príbeh bude končiť predvídateľne, no na konci autor B. B. Alston poriadne zamieša karty. Stále však treba brať ohľad na to, že je kniha Amari a Noční bratia určená pre deti a mládež. Text sa snaží pôsobiť aktuálne a často sa v ňom stretneme aj s hovorovým štýlom. Prvý diel Amarinho dobrodružstva určite stojí za prečítanie a užije si ho nielen mládež.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Amari a Noční bratia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Amari a Noční bratia si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Amari a Noční bratia
Vyrastala ako obyčajné dievča. Ako obstojí v nadprirodzenom svete?
Žáner: fantasy
Autor: B.B. Alston
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 408
Väzba: pevná
ISBN: 9788055182278


Súvisiaci link

Predstavujeme – B. B. Alston: Amari a Noční bratia


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


6. októbra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií