Recenzia - Aleš Pitzmos: Záře supernovy

pitzmos-zare-supernovy

Zář supernovy je voľným pokračovaním knihy Světlo pulsaru, ktorú vydal Brokilon minulý rok, v rámci svojej edície Evropská space opera. Supernovu si môžete prečítať aj bez pulzaru, dej na seba priamo nenadväzuje, ale časť postáv prechádza z knihy do knihy a sú dosť kľúčové, pre nováčika je teda ideálne kúpiť si obe knihy naraz.

Ak je druhý kúsok náznakom rodiacej sa série, ako čitatelia sa môžeme len tešiť. Pretože kým prvý diel občas dejovo a dialógovo zakolísal (v recenzii, som to pripisoval nevypísanosti autora), Záře supernovy je už plnotučné vesmírne dobrodružstvo, pod ktoré by sa bez hanby podpísal nejeden anglosaský autor.

Ľudský vesmír Aleša Pitzmosa je rozdelený na korporatokratickú Vesmírnu asociáciu a rebelské Extrasolárne spoločenstvo. V Světle pulsaru sa ešte zdá, že sa medzi nimi udrží krehká rovnováha, ale v Záři supernovy už máme na tanieri vojnu. A Spoločenstvo, ktoré sa vďaka demokracii vyhýba potrebným rozhodnutiam, ju prehráva s takou razanciou, že sa zdá nemožné, aby došlo k zvratu. Asociácia tiež na rozdiel od predošlých konfliktov používa taktiku spálenej zeme a je len otázkou času, kedy dohoria aj posledné ohniská odporu. Kto však získa v prípade, že sa rozhorí supernova v (ne)správnom čase a na (ne)správnom mieste?

Desmond Sommers, hrdina prvej knihy, je v tomto dieli len vedľajšou postavou. A vďaka svojej horúcej hlave je skôr enfant terrible, ktorý napriek tromfom, ktoré získal vo Světle pulsaru, skôr škodí ako pomáha. Lepšie na tom nie je ani kontroverzná doktorka St. Pierre, ktorá si tu zahrala postavu ešte násobne zložitejšiu. Vlastne, v Záři supernovy je nejednoznačný každý a prekvapivé zvraty najmä v závere knihy otáčajú celým dejom zo strany na stranu. Situácia však ostáva prehľadná, v tomto sa Pitzmos oproti prvej knihe výrazne zlepšil – keď sa už obracia kabát, má to svoje logické vysvetlenie.

Príjemným spestrením je tiež výrazný mimozemský motív. Hlavný hrdina, prebehlík z Vesmírnej asociácie Patrick Kerr, si cudzie formy života užije skutočne dôkladne. A jeho vízie budúcnosti, nie nepodobné snom Desmonda Sommersa z prvého dielu, budú skutočne horúce.

Veď kto by chcel stať v ceste výbuchu supernovy?

Máme tu slušnú zápletku, tajomstvo, rýchly spád a dobré postavy. Nečakané zvraty a kopu akčných scén. A vesmír – tú poslednú hranicu, na ktorej sa hrá opera. Na oddýchnutie po ťažkom dni v práci je to veru ideálna kniha. A natíska sa otázka: „Kedy budú ďalšie diely?“

Knihu Záře supernovy si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Záře supernovy
Žáner: science fiction, space opera
Autor: Aleš Pitzmos
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2016
Počet strán: 386
Väzba: brožovaná
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788074563003


14. júna 2016
Rastislav Weber