Recenzia - Aleš Pitzmos: Světlo pulsaru

pitzmos-svetlo-pulsaru

Edícia Evropská space opera vydavateľstva Brokilon je ostrovom klasickej science fiction v súčasnom mori fantasy. Ostrov to nie je veľký, v oceáne upírsko-čarodejníckych klonov sa stráca, ale keď naň narazíte, o to príjemnejšie prekvapenie vás čaká.

Edícia sa sústreďuje na českých autorov a Svetlo pulzaru tento trend potvrdzuje. Aleš Pitzmos síce vyšiel aj pod rôznymi pseudonymami (Alec Palmer, Aleš Pospíchal), ale ostáva domácim autorom. A kým Palmer publikoval crichtonoviny a Pospíchal artušovskú fantasy, Pitzmosovo Svetlo pulzaru je čistá space opera.

Pozadie príbehu nie je ničím výnimočné. Ľudstvo má za sebou koloniálne vojny a je rozdelené na dve časti. Pri Zemi sa drží Vesmírna asociácia a v diaľke robí zlosť Extrasolárne spoločenstvo. Hlavný hrdina, bývalý vesmírny záchranár Desmond Sommers, je človekom Asociácie a verí v jej ideály. Ale ako to už býva, politická hniloba sa šíri aj vo vákuu. Preto keď Desmond prichádza na vedeckú stanicu Lighthouse v systéme pulzaru, bude sa musieť statočne oháňať, aby prežil v mlynčeku, ktorým točia znepriatelené strany.

Napätie v deji udržiava viac tajomstvo ako akcia. Sú tu Desmondove záhadné vízie, ktoré ho začali trápiť po prílete na Lightbouse, a je tu aj niečo, čo ľudstvo vo vesmíre nečakalo. V hre sa melie veľa nejednoznačných postáv. Ani strany konfliktu nie sú len dve a spiaci agenti často prekvapia sami seba. Prevracanie kabátov a retrospektíva dôležitých udalostí stále z iného uhla držia čitateľa v pozore.

Autor má za sebou pár kníh, podľa legie.info je Svetlo pulzaru jeho šieste v poradí. Napriek tomu je text miestami nevypísaný (neprehľadný dej) a vzťahy medzi postavami jemne naivné. Čitateľ, hlavne mladší, ktorý nemá načítané staré skvosty space opery, však bude spokojný. Dej je zaujímavý, dynamický, vie vtiahnuť, tajomstvá držia pozornosť a prekvapivé zvraty vydržia do začiatku až do finále. Kapitoly väčšinou končia cliffhangerom, takže ak si nedáte pozor, môže sa vám stať, že vás bude Svetlo pulzaru osvetľovať celú noc a knihu zhltnete na jedno posedenie.


Knihu Světlo pulsaru si môžete momentálne kúpiť na Martinuse so zľavou 5 %, pre viac informácií kliknite na tento link


Aleš Pitzmos: Světlo pulsaru
Autor: Aleš Pitzmos
Vydavateľ: Brokilon
Počet strán: 336
Väzba: brožovaná
Rozmer: 115×175 mm
Hmotnosť: 300 g
Jazyk: český
ISBN: 9788074562440
Rok vydania: 2015


20. júla 2015
Rastislav Weber