Predstavujeme knihu Alternauti od Petra Jelínka

jelinek_alternauti_obalka

Ak vás zaujala steampunková zbierka Petra Jelínka s názvom Norr, ochraňuj Britániu!, určite sa neviete dočkať nových dobrodružstiev odvážneho Terencea Norra a pôvabnej psychotroničky Catherine Havebridgeovej. Pokiaľ ste sa dosiaľ s touto dvojicou vyšetrovateľov paranormálnych zločinov nestretli, ochutnajte z novej autorovej knihy, ktorú nazval Alternauti.


Anotácia

V Londýne predminulého storočia syčí para a bujnie paranormálny zločin. Počas leteckej prehliadky hrozí smelým dobyvateľom vzduchu oveľa väčšie nebezpečenstvo ako pád z výšky. Po návšteve pochmúrnej vily zistíme, čo dokáže sila hygieny a prečo ceny rakiev stúpnu prekliato vysoko. Záhadní alternauti nás zavedú do cudzích svetov a nebude to žiadna víkendová turistika. Chytľavá zmes steampunku, popkultúry a hororu čaká len na svojich čitateľov.


Ukážka z knihy Alternauti

Rukou skúsila teplotu vody a pomaly vkĺzla do vane. S rozkošou prijímala dotyk tej horúcej priezračnej masy, ktorá z boľavých údov vyháňala vysilenie a nútila ju do driemot.

Vrzli dvere.

„Nesieš to víno, Patty?“ spýtala sa telepatka bez toho, žeby pozrela, kto prichádza.

Dievča neodpovedalo a práve tým vzbudilo Cateino podozrenie. Unavená vyšetrovateľka otvorila oči v poslednej chvíli. Patty s tvárou skrivenou v nenávistnej grimase sa blížila k vani, v každej ruke kuchynský nôž. Prvej čepeli, ktorá sa mihla vzduchom, Cate nastavila predlaktie. So šťastím zablokovala zápästie útočníčky tak, že ju neporezala. Pred zákerným bodnutím druhej čepele však nebolo vo vani kam uniknúť, ale aj tentoraz mala telepatka šťastie. Patty zasiahla len stenu vane a poničila email.

Ten okamih Cate stačil na aktivizovanie psionických schopností a vniknutie dievčaťu do mysle. Pokus o ovládnutie jej však nevyšiel, dievča už opanoval ktosi iný. Cate zacítila neznámu neľudskú vôľu, ktorá držala kontrolu nad Patty Millsovou. Telepatka ostala na chvíľu ohromená, ale vrčiace dievča jej nedovolilo zamestnávať sa úvahami. Nový útok nožom by už nevykryla, preto prešla do vlastného protiútoku. Vylepila dievčaťu poriadne zaucho a sotila ju do pŕs.

Patty sa zapotácala a to stačilo na to, aby sa telepatka stihla vo vani postaviť. Vedela, že vyskočiť z nej už nedokáže. Použila psychokinetický úder, ktorý dievča odhodil na policu s kúpeľnými soľami, dózami s krémami a fľaškami šampónov a parfémov. Rachot rozbitej kozmetiky bol ohlušujúci, mladú vrahyňu to však nezastavilo. Vyskočila ako na pružine a hnala sa do ďalšieho smrteľného stretu.

Cate bolo jasné, že tomuto útoku sa už neubráni.

„Čo je to tu za hluk?“ otvoril dvere správca a nazrel do kúpeľne. Dcéra mu švihla nožom do tváre a škaredo preťala líce. Po kachličkách sa rozprskla krv. Psionička zbadala zdesenie v Millsových očiach, ale to už sa Patty oháňala čepeľami po jej tvári.

„Mills!“ zvreskla Cate. „Pomôžte mi!“ Tentoraz už nevládala blokovať výpady a schytala zopár plytkých rán do predlaktí.

Správca okamih váhal, potom sa odhodlal a od chrbta skočil po dcére, krvaviac všetko naokolo. Patty nepríčetne ziapala a ostria nožov okolo nej vírili ako živé. Vtedy do kúpeľne vbehol kočiš Crighton a v malej miestnosti nastala tlačenica. Kým sa im podarilo útlu dievčinu spacifikovať, nikto neostal nepoznamenaný od čepele. Kočišovi, ktorý zažil zopár pouličných bitiek, sa napokon podarilo Patty napoly odzbrojiť a zahnať do kúta. Správcova dcéra prestala útočiť, len sa prihlúplo usmievala a pozorovala trojicu neprítomným pohľadom kaliacich sa očí.

„Crighton! Nezízajte mi na kozy a podajte mi aspoň župan!“ prerušila prvá ticho Cate. „Mills, pošlite niekoho po lekára a po vyšetrovateľa Norra!“

„Áno, lady Cate,“ vysúkal zo seba správca. Namiesto splnenia príkazu však ostal stáť a neveriacky hľadel na útlu dcéru.

„Pošlite po toho Norra!“

Akoby pátračovo meno bolo spúšťačom reakcie, Patty cudzím hrdelným hlasom riekla: „Mademoiselle Cate! Ocko! Ukážem vám niečo smiešne!“ S maniakálne šťastným výrazom dvihla ruku s nožom a rýchlym pohybom si otvorila na hrdle hlbokú ranu, z ktorej vytryskol prúd krvi.

„Patty!“ skríkli správca i telepatka súčasne.

„Je to len hra,“ zasmialo sa dievča a jej smiech zaznel kúpeľňou ako brinkot krištáľových zvončekov. „Je to len hra! Šmik, šmik!“ zvolalo šťastne a rýchlymi pohybmi pižlikalo ostrím priamo cez hrdlo, ako violončelista pri skladbe hranej affrettando. Krv v divých spŕškach dopadala všade navôkol a špinila všetko doposiaľ ešte neskrvavené.

Cate i jej dvaja zamestnanci hľadeli na tú hrôzu neschopní slova. Nevládali zareagovať ani vtedy, keď sa Patty vysilená stratou životne najcennejšej tekutiny zviezla po stene na dlážku, kde ostala ležať ako symbol bezbrehej zbytočnosti.

„Patty!“ zavyl Mills srdcervúco a vrhol sa k mŕtvolke dcéry, pripomínajúcej kôpku handier.

„Baf!“ skríkla mu mŕtva veselo do tváre a v očiach jej figliarsky zasvietilo.

Knihu Alternauti si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Názov knihy: Alternauti
Žáner: steampunk
Autor: Peter Jelinek
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2018
Počet strán: 224
ISBN: 9788089948017



Súvisiaci link

Recenzia – Peter Jelínek: Norr, ochraňuj Britániu!


20. februára 2019
Fandom SK - PR