Recenzia – Peter Jelínek: Norr, ochraňuj Britániu!

Norr ochranuj Britaniu - obalka

Kedysi nemysliteľné sa stáva skutočnosťou a naše fantastické vydavateľstvá chrlia jeden fantastický román za druhým. Medzitým zopár antológií, poviedok a už aj spomedzi slovenských autorov je problém si vybrať. Existujú však aj takí odvážlivci, ktorí síce vedia písať, lenže rozhodnú sa vydať knihu na vlastnú päsť, čím sami seba stavajú do háklivej pozície. Jedným z takýchto autorov je Peter Jelínek, ktorého prvotina Norr, ochraňuj Britániu! trpí práve faktormi samovydávania. Nekvalitná väzba, nedostatočná korektúra textu a atypické proporcie niektorých ilustrácií sú našťastie hlavnou a jedinou chybou tejto osobitej knihy.

Steampunková zbierka zostavená z dobrodružstiev dvoch vyšetrovateľov paranormálnych zločinov je na moje veľké prekvapenie napísaná nielen pútavo, inteligentne, ale aj originálne. Nemožno poprieť jej osobitý šarm, ani dobové výrazy dodávajúce príbehom punc času, či ľahkosť, s ktorou vás autor zasvätí do svojich neuveriteľných, akčných, miestami až hororových príbehov. Hlavnou a svojskou črtou tohto ojedinelého steampunkového zjavu je hlavne autorova sčítanosť. V knihe preto nenarazíte iba na zaužívané klišé či popkultúrne odkazy. Inšpiráciu pre dobrodružstvá Terrenca Norra a Catherine Havebridgovej hľadal autor v románoch Oscara Wildea, Arthura Conana Doyla, Kiplinga, Lovecrafta, Howarda, Burroughsa, Wellsa, Verna, Twaina a ďalších, na ktorých som istotne zabudol.

V ôsmich klasických poviedkach Petra Jelínka hosťujú postavy ako Sherlock Holmes, Doktor Watson, Lestrade, lady Fuckingham, mladý Hellsing a ďalší. Hoci schválne nie sú poviedky zoradené chronologicky, autor vás zoznámi s minulosťou hlavných hrdinov a párkrát príbehy dokonca rozdelí – podobne, ako to býva v televíznych seriáloch. Okrem nevychovaného hláškujúceho Norra, ktorý akoby vypadol z nedokončeného akčného filmu, a zámožnej psychotroničky Catherine sa (ne)postupne zoznámite s radom ďalších zaujímavých postáv. Z nich vyčnieva predovšetkým bytosť z cudzej astrálnej roviny zvaná Ábel, ktorá trpí závislosťou na nikotíne. Poviedky obsiahnuté v knihe vznikali podľa autorových slov pôvodne pre jeden steampunkový web, k ich zverejneniu došlo akousi záhadou až teraz. A aby bola kniha ešte zvláštnejšia, Peter Jelínek ju ozvláštnil bonusovou poviedkou Für Gott und Keiser! odohrávajúcou sa počas 1. svetovej vojny, ktorá má so svetom Terrenca Norra spoločnú jedine mágiu, okultizmus a paru.

Navonok nenápadná kniha sa nedrží literárnych šablón. Pokiaľ si k jej obsahu prirátate menej kvalitnú väzbu, korektorské chybičky (platia pre 1. vydanie!) a ilustrácie (s občas čudnými proporciami tela), dostanete doslova undergroundový literárny unikát. Vzhľadom na poctu, ktorú Peter Jelínek vzdáva i kung-fu filmom zo 70. rokov, televíznym seriálom z 90. rokov a vrcholným dielam svetovej literatúry, možno predpokladať, že kniha pôsobí brakovo zámerne a slovo „literárny unikát“ ju tak vystihuje viac, než by sa človek nazdával.

Pokiaľ máte záujem o tuctové (stále steampunkové) akčné príbehy, ktoré nenútene spájajú staré známe scenérie a postavy do fungujúceho univerza a záleží vám hlavne na tom, čo sa nachádza pod obálkou, určite nebudete sklamaní. Autor navyše postavil pred dvojicu vyšetrovateľov lovecraftovský fenomén Cthulhu (niekoľko krát!), démona s levou hlavou (Alloces), rozdvojujúceho sa Shui guia, znepriatelené čínske klany, Savitrinu okrídlenú kostru, nevesty temnôt, múmiu (Hathor-Kamun-Kamun), vraždiaceho elfa, nadržané monštrum z prastarého artefaktu i niekoľko cudzích bytostí číhajúcich za zrkadlom (napríklad Peregrini). Jazda ktorú s Petrom Jelínkom absolvujete, bude miestami hororová, občas komická, stále však pútavá a jedinečná.

K záveru asi toľko. Autor to riskol bez vydavateľstva a bohužiaľ to vidno. Vzhľadom na vyššie uvádzané pohnútky to však celé akousi záhadou funguje. Možno aj preto sa hovorí, že dobré príbehy si svoju cestu k čitateľom nájdu. V tomto prípade to dokonca platí dvojnásobne. Slovenského steampunku je totiž naozaj málo (ak vôbec!).

Knihu Norr, ochraňuj Britániu si môžete pohodlne kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 % a ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Norr, ochraňuj Britániu!
Žáner: steampunk, mysteriózny, dobrodružný
Autor: Peter Jelínek
Vydavateľstvo: Peter Jelínek
Rok vydania: 2016
Počet strán: 238
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788097182533


Trailer na knihu Norr, ochraňuj Britániu!


7. marca 2017
William Nay