Predstavujeme - Iveta Pernišová: Riján

Riján

Koncom minulého roka vyšla slovenskej autorke Ivete Pernišovej druhá časť jej scifi/fantasy série, ktorú otvorila knihou Anarchorance. Pokračovanie nesie názov Riján.


Anotácia

Nečakaný útok Rijáncov zničil Lyre a jej priateľom poslednú šancu na útek a návrat späť na Zem. Teraz musí čeliť následkom svojich činov. Je nakazená? A čo jej najbližší? Odpoveď prichádza rýchlo, rovnako ako trest od neriatov. Prežiť neznamená získať slobodu a ju čakajú oveľa väčšie problémy, než tie, ktorým čelí v komplexe. Čo jej malo priniesť radosť sa odrazu zmení na nočnú moru, a hoci s intrigami nechcela mať nič spoločné, vidí a počuje viac, ako by si priala.

Na Rijáne neexistuje skutočné povýšenie. Shade to vie, preto nečaká nič dobré, keď ho prevelia na tajomné oddelenie P+. O to viac ho prekvapí, čo tam nájde. Morálna dilema je o to ťažšia, keď sa do nej zapletú city. Najmä k niekomu, kto mal zostať iba skúmaným subjektom. Základňa ukrýva mnohé tajomstvá a ich odhalenie môže zničiť nielen Shadov domov, rodinu a priateľov, ale aj jeho samého.

Vanille si svoj život nevybrala, ale pred povinnosťami neuteká. Problémy sa kopia, a keď Bezmenní pritvrdia, situácia na Valakrii sa ešte vyostrí. Neznámy zradca spomedzi neriatov naďalej uniká a Vanille je odhodlaná nájsť ho sama. Čo ak ju ale obklopuje viac lží, než čakala a pravda o pirátoch je oveľa komplikovanejšia? Nebezpečné pátranie odhalí veci, pred ktorými nemôže zatvoriť oči.

Tri planéty, tri osudy. Každý má vlastnú cestu, ale čo ak ich všetky niečo spája?


Ukážka z knihy

„POZOR! KRITICKÁ ÚROVEŇ KYSLÍKA!“

Prebral sa v tme. Chlad sa mu zarezával do tela, termoregulácia v uniforme prestala fungovať. Pokúsil sa pohnúť, no niečo ho držalo. Noha, nemohol ňou hýbať. Všetko videl rozmazane a zvláštne.

Otravný hlas zopakoval upozornenie. Snažil sa sústrediť a spomenúť si, čo sa stalo. Opäť sa chcel pohnúť, no nemohol.

Som pod vodou.

Strhol sa, nemalo to zmysel.

Pokoj. Vyhodnoť situáciu.

Kyslíka mal málo, preto sa len plytko nadýchol, doprial si zopár sekúnd na upokojenie a rozhliadol sa. Zmätene otáčal hlavu, aspoň nočné videnie stále fungovalo.

Zasekla sa mu noha. Skrz zimu ju sotva cítil a len dúfal, že to bol jediný dôvod.

Sústreď sa.

Preskúmal informácie v maske. Po výbuchu a páde do vody sa mu automaticky aktivoval záložný kyslík a udržal ho nažive, ostávali mu posledné percentá. Už teraz sa mu nedýchalo dobre.

Morrinton.

Snažil sa ho pod vodou nájsť, ale všade, kam dovidel, boli len kusy zborenej steny.

Jedno po druhom.

Musel sa vyslobodiť. Pozrel na svoju nohu, našťastie nebola zasypaná, iba zakliesnená medzi dvomi kusmi skaly. Pokúsil sa ju zdvihnúť, no kamene ju tlačili medzi sebou a ani ňou nepohol.

Cazze.

Čím viac sa snažil, tým ostrejšiu bolesť cítil. Opakujúce sa varovanie na nedostatok kyslíka mu tiež nepomáhalo. Nepanikáril, aj keď strach sa už vkradol do jeho rozbúšeného srdca. Myseľ si však stále chránil, nedovolil čiernym myšlienkam ovládnuť ho a stratiť tak nad situáciou aspoň tú malú kontrolu, ktorá mu zostala.

Pritiahol sa ku kameňom, voľnou nohou sa zaprel o stabilné dno a dostal svoje telo vyššie. Pomocou rúk zodvihol zakliesnenú nohu dostatočne na to, aby ju vytiahol, a s prudkým nádychom sa vynoril.

Len čo dostúpil, takmer sa zrútil späť do vody. Bolestivo sykol, pridržal sa skaly, aby nohu odľahčil, a namiesto nadávania na všetko, od chladu, cez Rijáncov až po tunely, sa rozhliadol.

Podzemné chodby sa nezrútili úplne, aspoň nie tam, kde bol. Nakoniec mal šťastie, že nálože neumiestnili na vopred určenom mieste, pretože by už bol pravdepodobne zasypaný a mŕtvy.

Započúval sa do ticha, ktoré miestami narušilo padanie úlomkov steny a žblnkanie vody. Hľadal akýkoľvek zvuk, ktorý by mu napovedal, čo je so zvyškom jednotiek, no nepočul volanie o pomoc ani streľbu.

Morrinton.

Musel tam niekde byť. Keď sa Shade rozbehol za Rijáncom, boli len kúsok od seba. Ak sa dávno neprebral a nenechal ťa tu.

Pohol sa vpred a každých pár krokov sa ponoril a hľadal ho. Zuby mu drkotali, telo mal stuhnuté od chladu, no možnosť vzdať to, si zatiaľ nepripúšťal. Dúfal, že Rijánci boli mŕtvi alebo ušli, pretože nemal zbraň, nôž ani nič, čím by sa mohol brániť. Len seba, zranenú nohu a vedomie, že ak prežil, mohli aj oni.

Knihu Riján si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 8 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Riján si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Riján
2. časť série
Žáner: scifi, fantasy
Autorka: Iveta Pernišová
Vydavateľstvo: Elist
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 456
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788081975035


O autorke

Iveta Pernišová si obľúbila príbehy už v detstve. Aj napriek výberu štúdia (Obchodná akadémia v Prievidzi a následne Technická univerzita vo Zvolene) si viac ako s číslami rozumie s písmenkami. Roky jej však trvalo pochopiť, že láska k písaniu z nej nerobí čudáčku, až sa nakoniec odhodlala podeliť o svoje príbehy aj s niekým iným. Bežný svet je podľa nej veľmi obmedzujúci, preto podľahla čaru fantasy a sci-fi, v ktorých je možné všetko. Koncom roka 2020 debutovala s knihou Anarchorance, ktorej pokračovanie Riján vyšlo v roku 2023.

Vo voľnom čase neobsedí a množstvo hodín strávených nad klávesnicou potrebuje vyvážiť niečím akčnejším. Venuje sa prekážkovému behu, v ktorom si nikdy nenechá ujsť príležitosť vyváľať sa v blate, a kynologickým športom. Okrem písania rozvíja svoju kreativitu aj tvorením scrapbookov.

Viac o Ivete Pernišovej sa dozviete na jej autorskej stránke.


Súvisiace linky

Predstavujeme – Iveta Pernišová: Anarchorance

Recenzia – Iveta Pernišová: Anarchorance


Zdroj: Iveta Pernišová


19. januára
Fandom SK - PR
Zdroj informácií