Parcon/Istrocon/Comics Salón 2012 pre milovníkov písmeniek!

Parcon 2012 - plagát
Istrocon 2012 - plagát

Už len niekoľkokrát sa (ne)vyspíme a trojdnie 21. – 23. 9. 2012 bude pod strechou bratislavského Istropolisu patriť trojmocnému festivalu fantastiky. Svoje sily spoja Parcon, Istrocon a Comics Salón.


Každý má svoje dôvody, prečo sa na ten čas teší. Vraj tam bude najvyššia koncentrácia atraktívnych mladých žien na meter štvorcový široko-ďaleko. Často v odeve viac než odvážnom, ak prihliadneme na ročné obdobie. A niektoré z nich budú pekné masky. Barbarov láka bar a posedenie s kamarátmi, ktorých vídajú hlavne na conoch. Fanúšikovia filmov sa tešia na premietanie kasových trhákov i zlatej klasiky a ja ich chápem – sedenie na schodoch preplnenej kinosály má svoje romantické čaro a filmy takto zhliadnuté sa človeku vryjú do pamäti celkom inak než keď navštívi chladný klimatizovaný multiplex. Hráčov láka lesk konzol a napätie turnajov. Pred očami sa mihajú masy ľudí, obrazy monštier a cudzích svetov v žiarivých farbách… Človek sa ocitá vo víre multimediálneho obžerstva. Je tam ešte miesto pre ľudí, ktorí uprednostňujú čierne chrobáčiky na bielom podklade?

Ale isteže!

Konzumenti písmenkovej fantastiky si prídu na svoje – aj túto jeseň totiž dozreli na knihostromoch slovenských vydavateľstiev nové plody.

Chcete začať ochutnávkou romantickej fantasy pre násťročných od autorky Upírskych denníkov L. J. Smithovej? Vydavateľstvo Fragment sľubuje čítačku z novej série Ríša temnoty v piatok, 15.00 – 16.00 vo Fantasy salóne.

Ste zvedaví na neopozerané tváre slovenskej fantastiky? Niektoré z nich poznáte aj z Poviedky Istroconu a môžete ich stretnúť na krste nových kníh vydavateľstva Hydra (piatok, 16.00 – 17.00 vo Fantasy salóne). Odvážne kráčajú v ústrety čitateľom a kritiky sa neboja. Hydru si za symbol nevybrali náhodou – ako vravia: „Keď jednu hlavu odseknete, narastú ďalšie dve.“

Stavíte radšej na osvedčených slovenských autorov? Po hororovej antológii Farby strachu sa vydavateľstvo Artis Omnis podujalo na ďalší historický počin – v sobotu 13.00 – 14.00 vo Fandomovej miestnosti predstavuje antológiu Čas hrdinov, ktorá mapuje pôvodnú slovenskú fantasy. Pre znalcov žánru hovorí zoznam autorov sám za seba: Červenák, Droppová, Eliáš, Fabian, Girovský, Hlavačková, Holecyová, Lantajová, Lupečka, Pavelková, Pilcerová, Spáda, Stožická, Weber. Tým, ktorí sa so slovenskou fantastikou len zoznamujú, poskytne kniha pútavý prehľad. Program Artis Omnis pokračuje udalosťou, ktorú netrpezlivo očakávajú všetci priaznivci černokňažníka Rogana – krstom románu Zlato Arkony od Juraja Červenáka (14.00 – 15.00).

Prejavuje sa u vás láska ku knihám aj sklonmi k zberateľstvu? Dražba zaujímavých kníh sa koná v piatok 20.00 – 21.00 v Anime salóne a v sobotu 10.00 – 11.00 vo Fandomovej miestnosti.

Ani časopisecká scéna na Parcone/Istro­cone/Comics Salóne nezaháľa. Výťažok knižnej dražby putuje na činnosť elektronického časopisu Jupiter – ambiciózneho editorského počinu Martina Králika. Po zániku Fantázie na Slovensku chýbal žánrový časopis a Jupiter chce toto prázdne miesto zaplniť. Už niekoľko čísel poskytuje priestor skúseným i začínajúcim autorom poviedok a publicistiky. Chce platiť autorom, no nežiadať peniaze od čitateľov. Ako mu to vychádza? Môžete sa opýtať šéfredaktora osobne v sobotu 19.00 – 20.00 vo Fandomovej miestnosti. Ak vás zaujímajú aj historické súvislosti prenikania fantastickej literatúry do elektronického sveta, Martin Králik má v piatok 15.00 – 16.00 v Anime salóne prednášku „Od prvej elektronickej profi súťaže po Jupiter“.

Môžu v dnešných časoch a krušných podmienkach literárneho trhu prosperovať aj papierové žánrové časopisy? Príklad Pevnosti dokazuje, že áno. Pozná ju takmer každý fanúšik fantasy v Čechách a na Slovensku ako výdatný zdroj zábavy a poučenia. Možnosť spoznať ju bližšie máte na prednáške Petry Neomillnerovej (piatok, 19.00 – 20.00 v Anime salóne).

Čítať vám nestačí – musíte vymýšľať vlastné príbehy? V literárnych súťažiach máte šancu porovnať svoj talent s inými. Parcon už tradične hostí vyhlasovanie výsledkov najstaršej fandomovej literárnej súťaže v Čechách a na Slovensku – Ceny Karla Čapka krst zborníka finálových poviedok Mlok a administrátorského výberu Kočas. Istrocon zasa buduje tradíciu Poviedky Istroconu. Vyhlásenie výsledkov oboch súťaží (a päť minút slávy pre úspešných autorov) je naplánované v hlavnom programe conu, na sobotný večer (20.00 – 21.00, vo Fandomovej miestnosti).

Samozrejme, slávnostné vyhlásenia nemajú v programe dostatok času na diskusiu o poviedkach. Ak okrem vavrínov túžite aj po spätnej väzbe, je tu pre vás literárny workshop porotcov Poviedky Istroconu (Miloš Ferko, Martin Králik, Bohumil Stožický a Zuska Stožická, tento rok bohužiaľ bez účasti Dášky Mehešovej). Prvá časť workshopu prebehne v piatok o 16.00 – 17.00 v Anime salóne a bude venovaná výhradne Poviedke Istroconu. V druhej časti (v sobotu o 10.00 – 12.00, Fantasy salón) privítame administrátorku Ceny Karla Čapka Jiřinu Vorlovú a všetkých autorov, porotcov a sympatizantov CKČ, ktorí sa nebáli merať cestu do Bratislavy. Budeme hovoriť o oboch súťažiach, aj o písaní všeobecne – napríklad ako a čo škrtať, ako nezabiť nápad, ako z hrdinov neurobiť hlupákov alebo čo je odstup od textu a prečo je dôležitý.

Parcon/Istrocon/Co­mics Salón ponúka program pre perohryzov aj v nedeľu. Jan Kotouč, autor a fanúšik military SF, ktorý sa vyznamenal aj v Cene Karla Čapka, prednáša o tvorbe literárnych svetov (10.00 – 12.00, Fantasy Salón).

Literárna línia Parconu/Istro­conu/Comics Salónu čaká len na vás!


15. septembra 2012
Zuska Stožická