Ohnivé pero - jeseň 2023: Útek zo Zeme

ohnive pero

Manželia mlčky sedeli v lietadle a hlavou im vírilo množstvo znepokojených myšlienok. Pred dvomi týždňami sa im celý život obrátil naruby. A určite nielen im, ale aj ďalším miliardám ľudí na Zemi.

Slnko, ktoré toľké roky ohrievalo Zem, vypovedalo v priebehu niekoľkých hodín svoju aktivitu a začalo pomaly umierať. Zmenšilo sa na polovicu veľkosti a stratilo svoju teplú žiaru. Ostala z neho iba chladnúca hviezda nazývaná biely trpaslík.

Každý dobre vedel, čo to znamená a aký osud čaká našu planétu. Ak zanikne Slnko, Zem zamrzne a všetko živé zahynie. Iba niekoľko tisíc vyvolených malo to šťastie, že mohli odcestovať na vzdialenú planétu a začať tam nový život. Ostatných ľudí, ktorí takú možnosť nemali, čakala istá smrť.

Žena s láskou pozrela na svojho muža na vedľajšom sedadle. Bola vďačná za to, že práve oni patria k tým vyvoleným. Spolu s nimi sa na palube nachádzalo ešte ďalších 50 cestujúcich, vrátane robotického pilota a letušky. Cesta na miesto určenia mala trvať dve hodiny. Potom mali prestúpiť do špeciálne vybavenej vesmírnej lode a dopraviť sa do ich nového mimozemského domova.

Vonku zaburácal hlasný hrom, ohlasujúci blížiacu sa búrku. Blesky zúrivo križovali oblohu a na zem začínali padať drobné zmrznuté guľôčky ľadu. Rozfúkal sa silný nárazový vietor a celou silou sa opieral do trupu lietadla.

Žena sledovala to ničivé divadlo cez okno a v duchu sa modlila, aby sa nič zlé nestalo. Jej modlitby nanešťastie neboli vyslyšané. Z čiernych mračien sa vyrojila obrovská žiarivá hmota a závratnou rýchlosťou sa blížila k lietadlu. Kovovou konštrukciou vzápätí otriasla mohutná tlaková vlna, keď do nej udrel guľový blesk. Motory sa zastavili. Lietadlo zmenilo smer letu a okamžite začalo klesať.

Na palube zavládla všeobecná panika a narastajúce zdesenie. Zovšadiaľ sa ozývali zúfalé výkriky.

Z kabíny pilota sa vynorila robotická letuška a monotónnym hlasom cestujúcim oznámila, že došlo k zlyhaniu riadenia a hrozí im pád.

„Zachovajte pokoj, prosím! Pripútajte sa a založte si kyslíkové masky!“

Žena spolu s manželom jej pokyny okamžite poslúchli a od strachu sa vnorili do sedadiel tak hlboko, ako to len šlo. Srdce im divoko tĺklo a od prudkého klesania cítili žalúdok až v krku.

Lietadlo sa obrovskou rýchlosťou rútilo smerom nadol ako orol vrhajúci sa na svoju korisť. Prekonalo vzdialenosť niekoľkých kilometrov a nakoniec ťažkopádne dopadlo na zem. Pár metrov sa kĺzalo po zľadovatenom povrchu a hneď na to ostalo nehybne stáť na mieste.

Žena pocítila, ako prudký náraz otriasol celým jej telom. Každou bunkou vnímala silné vibrácie a zachvátila ju neskutočná beznádej a strach z blížiacej sa smrti. Od hrôzy privrela oči a priala si, nech sa už všetko konečne skončí.

Keď oči po chvíli znovu otvorila, všade vládlo hrobové ticho. Pozrela na svojho manžela a zhrozene vykríkla. Hlavu mal neprirodzene vykrútenú do opačnej strany a čelom sa dotýkal okna. Z temena mu v mohutných prúdoch vytekala hustá tmavá krv. Nebolo pochýb o tom, že je mŕtvy.

Od zúfalstva jej stiahlo hrdlo a celá sa roztriasla. Ostala v šoku z toho, čo videla a nevládala sa ani pohnúť. V nose však zacítila pach dymu a uvedomila si, že môže dôjsť k výbuchu. Ak si chce zachrániť aspoň vlastný život, musí odtiaľ ihneď zmiznúť. Roztrasenými rukami si odopla bezpečnostný pás a zložila z tváre kyslíkovú masku. Oprela sa o sedadlo pred sebou a namáhavo sa postavila na nohy.

Tackavo prešla uličkou a ako v zlom sne hľadela na mŕtvoly, rozhádzané na sedadlách v neprirodzených polohách. Niekoľko z nich musela aj prekročiť a mala čo robiť, aby ovládla nevoľnosť, ktorá sa jej zmocňovala.

V zadnej časti trupu si všimla veľký otvor, cez ktorý sa jej podarilo preliezť von. Nadýchla sa čerstvého vzduchu a oprela sa chrbtom o kovovú konštrukciu. Nešťastne si vzdychla. Uvedomila si, že všetci cestujúci, vrátane jej manžela sú mŕtvi a iba ona jediná ako zázrakom prežila.

Rozhliadla sa okolo seba a zistila, že sa nachádza na rozľahlej lúke. Za ňou sa črtala cesta, po ktorej prechádzalo množstvo áut. Vytiahla z vrecka mobil a podľa funkcie zisťovania polohy sa pokúsila určiť, kde presne sa nachádza. Po chvíli snaženia to však vzdala, pretože v danej oblasti nebol žiadny signál. Nemohla sa teda ani nikam dovolať.

Neostávalo jej nič iné, iba sa pobrať smerom k ceste. Dlaňou si neustále utierala slzy, čo jej stekali po tvári. Takto si dnešný deň rozhodne nepredstavovala. Túžila odtiaľto odísť ďaleko preč a spolu s manželom si vybudovať nový domov a časom si založiť rodinu. Jej sny však v sekunde stroskotali a všetky plány sa zrútili ako domček z karát. Ostala sama a vôbec netušila, aká budúcnosť ju čaká.

Náhle ju ovládol silný závrat a neznesiteľné pichanie v bruchu. Rozkašľala sa a v ústach pocítila pachuť krvi. Od slabosti padla na kolená a rukou si chytila bolestivé miesto. Všimla si, ako jej cez vetrovku presakuje krv. Vyľakane si rozopla zips a nadvihla sveter. Z pravého boku jej zívala veľká odporná rana. Pochopila, že sa musí okamžite dostať na cestu a poprosiť niekoho z okoloidúcich, aby ju zaviezol do nemocnice.

S vypätím síl sa jej podarilo vstať zo zeme a pokračovať ďalej. Kráčala napoly prehnutá v páse a rukami si zatláčala na ranu, aby krvácanie aspoň trochu spomalila. Nohy sa jej plietli a hlavu jej ustavične motalo. Napriek tomu sa jej podarilo zájsť k svojmu cieľu.

Postavila sa ku krajnici a začala stopovať autá, prechádzajúce okolo nej. Automobily však iba rýchlo prefrčali preč a nikto si ju nevšímal. Skúsila sa teda postaviť do stredu jedného jazdného pruhu a rukami mávala na protiidúce vozidlá. Jej snaha sa však opäť minula účinku. Jediné, čo si vyslúžila, boli škaredé nadávky a hlasné trúbenie šoférov, ktorý jej tak dali najavo, aby im nezavadzala v ceste.

Pochopila, že s pomocou od ľudí rátať nemôže. Všetci uháňali na juh, pretože si mysleli, že tam bude teplejšie. Báli sa stratiť čo len minútu svojho drahocenného času a vôbec nechápali, aký je ich zhon zbytočný. Na celej planéte totiž vládlo rovnaké počasie a nech by išli kamkoľvek, všade by natrafili na zimu a ničivé búrky.

Rezignovane zišla späť ku krajnici a sadla si na chladnú zem. Cítila čoraz väčší chlad a pred očami sa jej začínali mihať tmavošedé škvrny. Vedela, že ďalej po svojich už nezájde.

Upriamila svoj pohľad pred seba. V diaľke uvidela obrysy vzdialeného pohoria, pokrytého snehom. Nad ním sa cez oblaky začínal vynárať bledý škvrnitý Mesiac, vedľa ktorého slabo žiarilo malé Slnko. Obidve hviezdy smutne osvetľovali tmavú krajinu a dodávali jej mdlý výzor.

Podobnú scenériu vídavala každý deň za posledné dva týždne. Prestalo svitať a zmrákať sa. Hoci bol august, teplota klesla až 20 stupňov pod nulu a prinútila ľudí obliecť si teplé bundy. Slnko razantne končilo svoju činnosť a život na Zemi sa pomaly, ale isto blížil k zániku.

Vtom sa do tmy ozval ohlušujúci výbuch. Havarované lietadlo zachvátili krvilačné plamene, ktoré v podobe hustého čierneho dymu stúpali k oblohe. Nemilosrdný oheň rýchlo roztavoval kovovú konštrukciu a pohlcoval nehybné telá pasažierov.

Žena so slzami v očiach celú tú tragédiu sledovala. Myslela na svojho muža, na ich spoločné sny, ktoré sa už nikdy nenaplnia. Zrejme im bolo súdené ostať tu na Zemi a neodchádzať nikam preč. Tu sa narodili, tu mali aj umrieť. Ktovie aký život by ich čakal v neznámom Vesmíre.

Ľahla si na zem a privrela oči. O pár minút ju zasypal studený kamenec, padajúci z oblohy. Už ho však necítila. Jediné, čo vnímala, bol nekonečný pokoj a radosť, keď sa znovu stretla so svojím manželom.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

16. októbra 2023
Jana Ostrihoňová