Ohnivé pero - jeseň 2023: Portál

ohnive pero

História je plná veľkých vojen, z ktorých si môžeme pamätať tých najväčších hrdinov. V porovnaní s nimi je klasických vojakov, ktorí padnú pri obrane alebo útoku, jednoducho priveľa.

Pod Erlanom slúžia deviati. Aj to možno iba na papieri, lebo nie každý veliteľ sa správa ako veliteľ. Predsa len, je to človek (alebo niečo podobné) z mäsa a kostí. Niekto, kto môže krvácať tak, ako všetci ostatní – i padnúť ako všetci. Žiadne veľké privilégiá, len trochu viac zodpovednosti a citu, aby nehodil tých najviac problematických z útesu. Niekedy sú to jednoducho nervy.

Erlan má tú smolu, že jeho meno nebude vo veľkých kronikách, nebudú o ňom žiadne piesne a prehnané príbehy. Smola spočíva v dvoch veľmi dôležitých detailoch: Už nevedie deviatich a namiesto slávneho útoku, ktorý rozdrví všetko v ceste, musí ustupovať a neustále si kryť chrbát.

„Čo povieš?“ Pýta sa Mirana, jedna z preživších.

„Chápem, že sa chceš vrátiť. Každý sa chce. Aj ja.“ Odpovedá Erlan.

„A čo sláva?“

„Na ňu kašlem.“

„Ale ak sa vrátiš s tým, že vôbec nič nedosiahneš, tak budeš robiť čo?“

„To nie je dôležité. Maximálne ma ponížia či preložia.“

„Chceš byť zase obyčajným pešiakom?“

„Lepšie pešiakom ako mŕtvolou.“

Úloha bola mimoriadne jednoduchá. Zaútočiť na spojencov hlavného nepriateľa. Detailnejší plán hovorí o zneškodnení obchodnej trasy, cez ktorú sa presúva meď, soľ či kvalitné cédrové drevo. Päťdesiat bojovníkov v piatich útvaroch je dostatočná sila za normálnych podmienok. Tieto však nie sú celkom normálne a rozhodne nie ideálne.

„Erlan, ako to, že na nás čakali?“

„Nemám tušenie. Malo tam byť pár strážcov, možno pár jazdcov. Niekto musel dať našim nesprávne informácie. Alebo dobre informovať nepriateľa. To je jedno.“

„Nie, nie je to jedno!“

„Pre mňa je. Základ je dostať sa domov, do bezpečia.“

„Tebe nie je divné, že sa tam z ničoho nič objavila celá hromada jazdcov s lukmi? A videl si tie prilby? To boli nejaké elity, žiadni sedliaci, ktorých niekto včera rekrútoval. Ich šípy lietali poriadne presne. Vedeli, ako na nás, kde udrieť, aj ako sa budeme snažiť ustupovať.“

„Tak tu boli. Prídeme na to, až sa vrátime.“ „Kam sa chceš vrátiť? Čo ak je tam nejaký zradca? Z nepriateľskej zeme prísť do svojej zeme, kde si zrazu nepriateľ ty? Alebo kde nepriateľ vie o tebe všetko a ty o ňom nič?“

Zatiaľ, čo je Erlan skôr pokojný, Mirana nemá pre neho veľa pochopenia. Majú rovnaký výcvik, rovnaký meč a štít, ale iné skúsenosti. Ostatní mlčia a netreba sa ani veľmi čudovať. Navyše sa musia skrývať. Štyria, ktorí prežili, sa schovávajú v zrúcanine chalupy. Niekto ju musel vypáliť. Niekto z piatich desiatok bojovníkov. Možno dokonca niekto z tej istej desiatky. Nemajú na výber a musia premýšľať a diskutovať potichu.

„Zoberme si, čo vieme. Všetko vyzeralo spočiatku úplne v poriadku, ale dostali sme sa do pasce. Musíme o tom niekomu povedať. Musíme sa vrátiť na základňu a podrobne všetko opísať.“

„Musíme. Ale len pre to, že nikto iný to urobiť nemôže. Všetci sú mŕtvi. Najskôr Arenna. Trafil ju šíp do kolena. Potom ďalší, do rovnakého kolena. Zvalila sa od bolesti na zem a keď chcela vstať, niekto sa jej kopijou dostal pod brnenie. Okamžitá smrť. Žiadne uvažovanie, žiadne nepresnosti, dôkladná práca dôkladného zabijaka. Veren svojim štítom nedokázal blokovať šípy z viacerých strán. Nemal šancu. Perfektne ho obehli. Gian chcel vyčarovať štít, ale stačilo mu švihnúť bičom po prstoch a dokúzlil. Mám pokračovať?“

„Skrátka na nás striehnu tí najlepší z najlepších.“

„Prežil si ty, ja, Gevgen a Alic. To je všetko. Z desiatky. Vlastne z päťdesiatky.“

Erlan si všíma, kto je v akom stave. Bežne sa desaťčlenná jednotka skladá z dvoch liečiteľov, piatich pešiakov, jazdca a dvoch lukostrelcov. Veliteľ je obvykle jeden z pešiakov. Aktuálne sú všetci strelci mŕtvi, rovnako ako liečitelia. Prieskumník na koni je pravdepodobne mŕtvy. Koňa si odvliekol nepriateľ. Veren, najlepší z bojovníkov na blízku, skúsený veterán, ktorý neustupuje, padol po zasiahnutí aspoň šiestimi šípmi. Vlastne je záhada, že sa štyria dostali z pasce. Aspoň momentálne majú trochu bezpečia.

„Liečiteľ by sa hodil,“ hovorí Gevgen a snaží sa nepozerať na svoje poškodené krúžkové brnenie. Trčí z neho šíp, ktorý síce nie je hlboko, ale aj tak ho rozhodne nechce vyberať v neprítomnosti liečiteľa.

„Teba doriadili, ale aspoň môžeš rozprávať.“ Odpovedá mu Erlan a spolu sa pozerajú na Alica, ktorému z krku vyteká krv.

„Dostane sa z toho?“

„Nie som liečiteľ. Ale viem, že ak sa odtiaľto rýchlo nedostane, tak nie. Keby sme mali aspoň niečo zo zásob od liečiteľov.“

„Nevieš to použiť.“

„Hocikto vie dať napiť z elixíru. Ale liečivé kúzla nevie nikto z nás. Lepšie malá pomoc ako žiadna, nemyslíš?“

Mirana sa viac ako o zranených zaujíma o cestu domov. Prejsť cez portál je jednoduché, ale nie je si úplne istá, čo je na druhej strane. Pokojne tam môže byť nejaký zradca. Celá armáda zradcov. Alebo sa na základňu dostal niekto od nepriateľov.

„Čo takto ísť inam?“ Pýta sa Mirana.

„Ako prosím?“

„Ísť inde. Nie na základňu, ale na úplne iné miesto. Využiť portál a jednoducho nájsť niečo iné ako túto zem a našu základňu.“

„Ani nevieš, ako to funguje,“ oponuje Erlan.

„Ani ty. Tu ostať nemôžeme, zabijú nás. Nevieme, či je bezpečné sa vrátiť. Možno nás zabijú. Máme tretiu možnosť.“

„Tretia možnosť je zabiť sa cestou ani nevieš kam. Stále musíme podať správu o pasci.“

„Tak hlasujme.“

„Ale…“

„Hlasujme!“ Mirana hovorí tak nahlas, ako si myslí, že môže. Nechce privolať stráže, ale jednoznačne si stojí za svojimi myšlienkami.

Hlasovanie je rýchle. Alic, Gevgen i veliteľ Erlan sú za návrat. Je to pre nich najväčšia možná istota. Najschodnejšia cesta. Len sa k portálu dostať.

Dlhé čakanie spôsobí smrť jedného zo štvorice, potom i druhého. Nakoniec neostane nikto. Nedá sa čakať. Treba prejsť cez tých pár jednotlivcov, ktorí strážia túto stranu portálu. Tých pár vojakov, ktorí strážia karavany s meďou a všetkým ostatným. Je ich viac, ale čím dlhšie sa bude čakať, tým bude pomer síl pre štvoricu horší.

„Idem. Musím ísť. Dostanem sa cez nich. Musím… to skúsiť.“ Hovorí Erlan.

„Ja tiež.“ Pridávajú sa všetci, ktorí ešte dokážu používať svoje hlasivky.

Boj so strážami je nerovný. Tu nie sú elitné jednotky, ale úplne obyčajná skupina, ktorá sa dá premôcť. Erlan berie tých dvoch naľavo, Mirana vpravo, Gevgen má na starosti stred a Alic má asi najťažšiu úlohu. Prejsť cez portál, i keď má čoraz menej krvi a síl.

Majstrovsky použité štíty, rýchle pohyby meča a agresivita prameniaca zo zúfalstva, to stačilo na piatich strážcov s lukmi. Rýchla a efektívna práca. Erlan vstupuje do portálu a Gevgen ho nasleduje. Skôr, ako prejde Alic, padajú telá dvoch priateľov na podlahu základne. Nevidno útočníka, len dýku. Inú, ako tie, ktoré bežne používajú.

Mirana okamžite deaktivuje magický portál a zadáva odlišnú, úplne náhodnú adresu. Prechádza ňou spolu s Alicom, ktorý si neustále drží hrdlo. Všade je zima a sneh, vzduch sa dýcha len veľmi ťažko. Mirana sleduje, ako Alic odpadáva a ona mu nemá ako pomôcť. Nevie, kde je, ale vie, že už o kratučký okamih bude v úplne neznámej krajine úplne sama.

Portál prestal fungovať. Nemá sa ako vrátiť, ale aspoň ju nikto z druhej strany portálu nechce zabiť. O tejto strane však nevie vôbec nič. Vidí záhadné ihličnaté stromy, ktoré sa prehýbajú pod ťarchou snehu. Čo je horšie, vyzerá to na búrku. Drobné kúsky ľadovcov narážajú do vetiev vysokých stromov a sneh sa rýchlo dostáva nižšie. Mirana vie, že nebyť stromov, ľadové krúpy nájdu aj jej hlavu.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

4. septembra 2023
Stanislav Hoferek