Ohnivé pero - jar 2023: Posledná akcia

ohnive pero

,,Čo robíš?" začudovala sa Anna, keď pocítila vpich. ,,Implantát si nespomínal."

,,Všetko ti vysvetlím."

Odložil som prístroj, zaklapol centrálny kryt a naťukal na syntetickej koži štvorciferný kód. Áno, viem. Neuroagenti dokážu heslo prelomiť behom pár sekúnd, ale ja som bol stará škola. Viac som sa sústredil na program, ako na bezpečnosť.

Keď sa to tak vezme, tak som chcel, aby sa k nej dostali rýchlo.

,,Už to vyklop, lebo zavolám Pascala."

Zaškrípal som zubami. Toho chlapa som neznášal.

,,Máš spálené neuroobvody, jadro ti už dlho nevydrží. Prišiel tvoj čas."

Pochopila. Bola dobre vycvičená a pre Sieťarov robila celé veky. Nebolo to po prvý krát. Neukázala žiadnu emóciu, ani len náznak. Patrila k najlepším.

,,Nahral si do mňa vírus?"

Chytil som jej robotickú ruku. ,,Niečo lepšie. Konečne som dokončil skript, ktorý ich môže zničiť. Stačí, ak sa na teba napoja a budeme ich mať pod kontrolou. Ovládneme ich a zastavíme."

,,Akú mám úlohu?"

,,Zaútočíš na Syndikát a nalákaš na seba agentov. My vyšleme signál, aby ťa našli. Musia veriť, že im chceš uniknúť a nesmú nadobudnúť žiadne podozrenie. Keď sa to skončí, mesto bude slobodné a teba vytlačíme znovu. Tak, ako vždy."

,,Čo si budem pamätať?"

Vzdychol som si. ,,Všetko, čo budeš chcieť. Poznáš proces."

Anna prikývla a odvrátila tvár. Nechal som ju. Vždy predtým, ako jej hrozilo, že ju zabijú a budem ju musieť reinkarnovať pomocou biologickej tlačiarni, si dopriala chvíľu na rozmyslenie. Bojovali sme proti agentom neuveriteľne dlho, už sme toho zažili veľa a niekoľko krát zomreli. Každý z nás mal právo rozhodnúť sa sám.

,,Keď sa to podarí," prerušila ticho Anna, ,,chcela by som byť prázdna. Žiadne spomienky."

Zovrelo mi srdce. To by znamenalo, že si na mňa už nikdy nespomenie.

,,Mám ťa vyhľadať a…"

,,Nie. Dúfam, že to pochopíš."

Pomaly som pokýval hlavou. Vždy som rešpektoval, ako sa rozhodla. Cítil som sa zle. Nech akcia dopadne akokoľvek, už ju v živote neuvidím. Pre mňa zomrie navždy.

Skúsil som poslednú možnosť.

,,Pascal mi nedovolí…"

,,Rozhodla som sa."

Nemohol som nič viac namietať, aj keď sa srdce búrilo. Vedeli sme, že raz taká možnosť môže nastať. Prežili sme spolu veľa, oveľa viac ako ľudia v minulosti, ktorí sa po smrti už nikdy neobnovili a nedostali ďalší šancu.

Vybrala si.

Buď jej splníme, čo chce, alebo naša misia bude neúspešná. Lepšia možnosť sa nám už nemusí naskytnúť. Situácia v meste bola neznesiteľná. Ak neporazíme agentov, nič nebude mať zmysel.

,,A ak sa nepodarí?"

Neodvetila, iba sa usmiala a potom vstala. Obaja sme vedeli, že sa vidíme naposledy. Mlčal som. Pred odchodom sa naposledy ku mne otočila a prehovorila tichým hlasom.

,,Milujem ťa, láska."


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

24. apríla 2023
Martin Tomčík