Ohnivé pero - jar 2022: Svet je v poriadku

ohnive pero

Dievčatko nepotrebovalo dôkazy. Žena pri ňom je isto víla. Podľa kamarátov ich prišla zachrániť. Dievčinka im neverila. Táto princezná vopchá slnko do malej škatuľky, no ich problémy nevyrieši. Nepozná ich. Napriek tomu ju poslúchalo ako verný psík. Kedy ju bude takáto bytosť objímať? Dievčatko si pomaly uvedomovalo vlastnú dôležitosť. Zázračnej slečne na ňom záleží, uložila si ho do škatuľky hneď vedľa slnka. Čo ak sa mýlila? Možno jej predsa len pomôže, no zatiaľ nevie ako. Všetko jej porozpráva a získa z jej kráľovstva viac ako tričko s troma prúžkami. Poprosí ju o lieky pre mamu. Lietadla začali chodiť, keď mala maličké v brušku. Drobček sa narodil mŕtvy a vôbec sa na ostatné bábätká nepodobal. Mamička odvtedy leží a čaká, kedy pôjde za ním. Už to nebude dlho trvať, veď nemá ani vlasy. V dievčinke sa zrazu ozvalo svedomie. Malí ostali kvôli nej na poli. Čo ak ich niekto chytí? Nevedia, našťastie, čítať a ona nad tými tabuľami s výstrahami už dávno mávla rukou. Reči o zamorení si môžu nechať, neumrie predsa od hladu. Mohla by zohnať nejakú dobrotu. Úvahy pretrhla najdôležitejšia otázka– kde je ocko? Vraj ho niekde zožrala vojna. Vlk zjedol kozliatka a nič sa im nestalo. Ak ho nepožula, tak príde živý a zdravý. V poslednej chvíli sa rozhodla.

„Nájdeš mi brata? Odišiel s frajerkou do tvojej krajiny. Povieš mu, nech sa vráti?“

„Čo chceš?“

„Svojho brata. Neposielaj mi lieky, dobroty ani peniaze,“ zmiatol ju chladný lesk ženiných očí. Odkráčala so vznešenosťou princeznej. Poznámka o malých zákerných žobrákoch sa rozplynula v prázdne.


„Váš krok považujem za veľmi humánny,“ skonštatoval, „máte dve dokonalé deti. Na úprave ich embryí sa podieľali najlepšie laboratória.“

„Skôr tí najlepší a moja žena. Teraz mám dve kópie tej beštie. Horšie to už nebude.“

Vedec by svoj takmer úprimný smiech predviedol aj pri menej cynickej odpovedi. Má pred sebou Veľké Zviera. Od politiky dištancovaná inštitúcia mu umožňovala omnoho viac ako adopciu novorodenca s neistým genotypom.

„Vraj máte škandál,“ ozval sa, „ľudia sa sťažujú, že deti od vás môžu rovno zahrabať.“

„Problémy sa týkajú lacnejších modelov. Rodičia si nemôžu dovoliť experimenty na viacerých embryách a sú nútení prijať prvý pokus. Vaši chlapci prešli procesom dôkladnej segregácie a ručím za ich vysokú kvalitu,“ ubezpečoval politika.

„Neobhajujte sa toľko,“ zasmial sa, „ vysoká kvalita je mojím hlavným problémom.“

„Čo keby ste ich ponúkli na adopciu? Pri rastúcej neplodnosti by ste sa stretli s veľkým dopytom,“ položil prvú vážnu otázku za rozhovor. Po hosťovom úsmeve to hneď oľutoval.

„Nárast neplodnosti neexistuje. Žijeme v zdravom prostredí. Ak sa bojíte aj ekonomickej krízy, ubezpečujem vás, že počas mojej vlády k žiadnej nedôjde,“ odvetil chladne, „ malých sa nedá tak ľahko zbaviť. Viete, ako ma reprezentujú na verejnosti?“

Lekár si vydýchol. Nemusel hľadať priliehavú odpoveď. Stačí otvoriť dvere. Pri pohľade na ženu s dieťatkom v náručí a spojení jej predstavy so sochami Madony, ho pocit bezpečia opustil.

„V prípade protestov…“

„Podpísala papier. Malý pôjde, aj keby skončila v kazajke,“ odsekol. Žena skombinovala vražedný pohľad a hlas plný láskavosti.

„Tieto deti beriete, lebo sú zdravšie? Vraj umelé často umierajú.“

„Dajte malé, nemám na toto celý deň,“ snažil sa dostať k postieľke.

„Maličký vám asi nebude vyhovovať. Ja aj jeho otec pochádzame z oblasti X.“

Predstava, že sa jeho život obohatí o mutanta z krajiny, ktorá sa vie zničiť aj bez vojny, bola hrozná. Škoda, že stojí celému svetu na očiach. Po chvíli sa usmial. Toto potrebuje. Musí predviesť svoju šľachetnosť bez predsudkov. Tvár ženy mala v tej chvíli bližšie k Piete.


Policajt sa opieral o múry stanice. Jeho vyššie postavení kolegovia analyzujú zvuky a zábery zachytené kamerami vypnutých zariadení a on si môže pokojne objednať pizzu. Nikto si nevšimne, ani ak sa podelí s tým chudákom v rohu. Oslovil ho:

„Poď sa najesť. S policajtom ťa pustia.“

Pri pokuse o vtip klesla cudzincova hlava ešte nižšie.

„Rob niečo, človeče. Dobre, zbalila sa. Čo mala robiť? Porodiť na odpadkoch ako mačka?“

Nízkorozpočtovú psychoterapiu prerušili kroky. Muž sem prišiel kvôli presvedčeniu, že sa ocitol v centre pozornosti celého policajného zboru. Mýlil sa. Policajtovi kolegovia ho zaradili do kategórie neškodných bláznov a s radosťou ho ignorovali. Paranoik oslovil cudzinca:

„Manipulujete policajtov? Dobre robíte, najprv ste štát vykradli a teraz ho pomaly ničíte. Odkiaľ si priliezol?“

„Oblasť X.“

„Na tvoju propagandu nenaletím. Najprv by nejaká krajina X musela existovať,“ smial sa.

„Mám tam rodinu. Dúfam,“ policajt čakal, kedy sa jeho priateľ rozsype na kúsky. Nezvaný VIP hosť so smiechom pokračoval:

„Neboj, isto sedia niekde vo vile. Koľko beriete za okrádanie slušných ľudí?“

„Je tam vojna a tá katastrofa!“

„Nemáš Youtube? Ja som počul ľudí, ktorí vedia, ako to bolo naozaj. Videl si zábery toho lietadla? Vôbec sa na ňom nedal pozorovať tieň okolia. Ale škoda, že ide o simuláciu. Paraziti ako vy by si to zaslúžili.“

Cudzincove dlane pustili fotografiu vo vrecku a zovreli sa do päste.

„Pomoc, tento človek ma zabije! Všetko natáčam, vidíš? Ľudia, fízli podporujú prašivých cudzincov!“ snažil sa hrdinsky skryť za policajta.

„Veď vás nenapadol. Iba sa postavil.“

„To je pravda,“ zaváhal, „no vidíte jeho zlosť v očiach?“

Policajt sa zamyslel. Chalana chápal. Sám by na tejto kreatúre rád vyskúšal bojové triky. Má poslať priateľa do väzenia? On tiež nepotrebuje výpoveď kvôli nekorektnému správaniu. Ostávalo jediné riešenie.

„Vysvetlíte mi minulé video? Prečo je globálne otepľovanie iba ilúzia? Ozaj je to len subjektívne?“


„Zmizneš, alebo ťa mám zahodiť?“ spýtal sa vojak.

„Chcem ukázať, skutočnú vojnu,“ odvetil mladý novinár, „dajte mi pár odpovedí a odídem.“

„Zmizni. Hneď.“

„Je vašou morálnou úlohou…“

„Mojou morálnou úlohou je poslať ťa domov. Odhaľuj nové časti Šmolkov,“ prerušil . Bojovníka za pravdivé informácie opustila trpezlivosť:

„Každý deň mám strach, že ma niekam odvlečú. Ak toto zverejním, tak zničím celú vládu. Tú bandu pokrytcov povešajú na pouličné lampy!“

„Chceš pravdu?“ spýtal sa vojak, „velia nám ľudia z tvojej krajiny. Protivníci majú zbrane od tej istej firmy ako my. Nepriatelia vraj hádžu na civilistov bomby s biologickým svinstvom. Včera predo mnou jeden z nich umrel. Bol to môj sused. Prečo by púšťal bordel na vlastných?“

„Skvelé! Uvidíte, môj článok skončí revolúciou!“ novinárove oči horeli nadšením.

„Ty idiot! Pozri sa okolo seba! Toto chceš mať doma? Chceš vedieť, že ti rodina niekde umiera kvôli zamoreniu? Chceš rozmýšľať, kde v cudzine hladuje tvoj syn? Aj u nás bola najprv revolúcia!“

„Pozrite hore. Niečo sa tam leskne.“

„Nebuď detinský.“

Niť jeho slov sa pretrhla. Roztrhané bolo aj všetko ostatné.


Nastala tma.


Znechutene rozsvietil. Správy nemajú úroveň. Koho zaujíma výbuch? Bomby padajú stále, nevedia povedať niečo nové? Asi im došli nápady, inak by tam nepchali tú influencerku. Iba behá po svete s dvojmilimetrovou sukňou a objíma nakazené deti. Čo ak ich donesie so sebou? Teraz je to v móde, politik má tiež také. Isto sa niečo pokazilo pri biologických deťoch, inak by si ho do domu nevzal. Škodoradostne sa usmial. Keby mal v laboratóriách brata ako on, tak má najkvalitnejšieho syna na svete. Youtuber má pravdu, cudzinci z Oblasti X nás pomaly zlikvidujú. Včera sa pridali na jeho stranu policajti, takže sa všetko mení. Za chvíľu bude svet v poriadku. Zaplatí si Netflix, majú dobréakčné filmy.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

14. marca 2022
Daniela Romanová