Ohnivé pero - jar 2022: Moje bunky

ohnive pero

„Chceš byť opäť milovaný?“ pýta sa ma neznámy ženský hlas. Mlčím.

„Prečo neodpovedáš?“

Prečo? Podľa onkologičky som v štvrtej fáze umierania. Totálna depresia. Je logické, že nemám silu ani potrebu odpovedať pri vedomí, že skapem v bolestiach a úplne sám.

„Tomáš, je to naozaj dôležité. Stačí jedno slovo a budeš oslobodený.“

Chcem mať už konečne od všetkého pokoj, aj od tohto bláznivého produktu mojej hlavy. Skoro ani nepostrehnem stekajúcu slzu na mojom zjazvenom líci, keď sťažka vyslovím: „Áno.“

Žiaľ, pekný sen o tom, ako sa mladý a zdravý prechádzam po pláži neprichádza. Namiesto toho sa prebúdzam na rozhádzanej posteli, celý spotený a usmoklený. Na nočnom stolíku je pohodená vreckovka, ale ani sa nepokúšam na ňu dočiahnuť, vôľu aj životnú energiu som už vyčerpal.

Pane Bože, začo? trpko si pomyslím. Aspoň raz keby si mi pomohol!

Ako odpoveď náhle zacítim zvláštnu, stupňujúcu bolesť na hrudníku. Celý sa prehnem do oblúka a s hrôzou zisťujem, že niečo sa hýbe v dýchacích cestách. Ako pavúk to pomaly lezie hore, prediera sa slizniciami, až kým sa nezasekne v krku.

Napne ma, a spolu so zvratkami a liekmi skončí na podlahe neurčitá, mrviaca sa masa buniek s chápadlami. Vidím, ako sa z nej postupne formuje ruka, nohy a napokon… napokon predo mnou stojí štíhla, hádam dievčenská postava, tvorená červenou a šedou zmesou tkanív.

Usmeje sa na mňa čiernými zubami a povie: „Ahoj Tomáš. Prepáč za spôsobené nepríjemnosti, ale odteraz už bude všetko v poriadku.“

Podíde ku mne, zotrie mi žalúdočne sliny z otvorených úst a pobozká na vysušené pery. Už budeme navždy spolu.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

28. februára 2022
Mr. X- ray