Ohnivé pero - jar 2022: Dobrodružný život

ohnive pero

Po tom, ako Filip videl prastarý film Legenda o Tarzanovi (dávali ho v noci na stanici ReVin TV – skratka pre retro a vintage, čiže sa musel potichu preplížiť okolo spiacich rodičov a musel prelomiť šifru rodičovského zámku; ale inak sa nedalo, ten názov ho magicky priťahoval, skrátka si nemohol pomôcť), pokúsil sa o nemožné: zohnať knižnú predlohu! Stálo ho to nemalé úsilie, ale napokon mu jeden zberateľ starožitností s prezývkou „Dinosaurus“, miestny exot a podivín, zohnal za nemalú sumu aj knižku (stálo ho to aj polovicu krvopotne našetreného vreckového, ale skrátka STÁLO to za to!). Potom prišla na rad tá ťažšia časť úlohy – naučiť sa čítať. Ale keď to dokázal Tarzan, dokáže to i on! Samozrejme, že to zvládol, aj keď mu to zabralo nemálo času. Odvtedy, nabitý novou várkou zážitkov, začal vyhľadávať dobrodružstvá. Niečo iné je o nich čítať, niečo iné fyzicky ich zakúsiť. Lenže kde dnes nejaké dobrodružstvo nájsť?!

V parku (o)stávalo dokonca ešte pár stromov. Tak sa rozhodol na nejaký vyliezť. Určite to bude ľahšie ako naučiť sa čítať. Ale náramok, ktorý museli mať všetci pripnutý, ihneď signalizoval nebezpečenstvo a robotický hlas oznamoval: „Nemôžeš liezť na stromy, mohol by si spadnúť a zraniť sa!“

Išiel teda za mesto k jazeru, v ktorom napodiv žili ešte nejaké ryby, a tak uvažoval, že voda nebude otrávená a teda nebezpečná. Ale hlas ho hneď varoval: „Plávať môžeš iba v kúpalisku pod dozorom, tu by si sa mohol utopiť!“

Skúsil to ešte inak; nahovoril svojich spolužiakov, aby sa zahrali na vojakov (to mal zas z iného archívneho, a samozrejme, neprístupného filmu). Ale prehovorilo hneď niekoľko náramkov naraz: „Hrať sa takéto hry je nevhodné a škodlivé, ak hneď neprestanete, budeme musieť informovať vašich rodičov a poručníkov a vychovávateľov a učiteľov a školiteľov!“

Naštvane sa vrátil domov. Zdalo sa, že je odsúdený prežívať dobrodružstvá iba vo svojej fantázii.

„Pani riaditeľka, drahí členovia komisie, dnes už naozaj môžeme s úspechom prehlásiť, že toxickú maskulinitu sa nám podarilo nie iba výrazne minimalizovať, ale úplne eliminovať!“ Sálou sa rozľahlol búrlivý potlesk.

Filip sa prechádzal po parku so svojou najlepšou priateľkou Gabikou. Predstavil jej Tarzana, naučil ju čítať a ona sa do toho príbehu úplne zbláznila. Ešte viac ako on, ak je to vôbec možné. Zrazu jej zrak zablúdil do koruny stromu a ona dostala nápad: „Fifo, kto bude skôr hore?“

Lenže vtedy náramok spustil známu pesničku. Gabika zdvihla obočie, zatvárila sa prenáramne kyslo, odopla si ho z ruky a strčila do vrecka. Filip zdvihol obočie ešte vyššie a zatváril sa prenáramne udivene. Bol ohromený, a to je slabé slovo.

„Tak čo, Fifo, dokedy tam budeš stáť?“ spýtalo sa dievča a už sa aj škriabalo do korún stromov tesne nasledované chlapcom.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

14. marca 2022
Goran Lenčo