Ohnivé pero - jar 2021: Posledná kaveja

ohnive pero

Ekologická katastrofa sa plýžila slimačím tempom. Najskôr zaplavila rozvojové krajiny, neskôr naše postsocialistické. Ale v bezpečí neostali ani rozvinuté veľmoci sveta.

Respiračné ochorenie zabíjalo rýchlo, kyslíka prudko ubúdalo, teplota planéty sa dostávala do stále väčších výkyvov. A tí vyvolení, či mohli by sme ich volať aj uzurpátormi moci, proste už vedeli, že pre každého záchrany niet. Začal sa zúfalý boj s časom a krutá selekcia: koho zachrániť a koho nechať umrieť.

Húfy mŕtvych sa spočiatku odvážali autobusom až príkaz zhora uzavrel zaostalejšie regióny celkovo. Ľudia aj zvieratá mreli v domovoch aj po uliciach a už ich nik nezbieral. Boli ponechané voľnému rozkladu.

Čo malo ešte silu a ambíciu, utekalo. Do rozvinutejších regiónov, tam, kde ešte život celkom neustal, kde ešte bola šanca opustiť umierajúcu planétu a začať nový život.

Mr Bc a Mrs Cd na sebe lipli ako neoddeliteľne spojené magnety. V žilách im už miesto krvi kolovala syntetická hadia krv a aj pľúca si vedeli svojpomocne napájať na kyslíkový prístroj. Ale ľudský element v týchto humanoidoch ešte pretrvával.

Začínali vo veľkom hangári. Spočiatku ani nevedeli o sebe. No ako ubúdalo presonálu aj materiálu, ich stretnutie bolo nevyhnutné.

Ich úloha bola vcelku prozaická: vyselektovanú faunu a flóru pripraviť na prevoz lunárnou loďou.

Šéfstvo už bolo zachránené. Na poslednú chvíľu im nainštalovali sériu kamier, aby mohli ich prácu koordinovať aj na diaľku.

Kolegovia ubúdali. Postupne sprevádzali transporty a tí menej schopní boli proste vyhostení. Nechaní napospas nevyhnutnej smrti.

Mrs Cd sa o svojho najmilšieho kolegu stále viacej bála. Jeho vyhostenie by psychicky neuniesla.

Zároveň však obaja cítili potrebu vydržať až do konca. Mali nielen reálne vyhliadky na účasť v poslednom trasporte, ale zároveň sa aj utešene zvyšovala ich tarifná trieda.

Navonok boli úplne odlišní. On vysoký, ona nízka, blonďák a bruneta, mladík a žena stredného veku. Nik nechápal čo, ale predsa ich spájalo nezvyčajné puto. Vzájomne sa vzácne dopĺňali a dokázali sa podržať v tejto krutej práci. Kedy sa zachraňujú už len vyvolení. Kedy sa lunárne lety mýticky podobajú na Noemovu archu. A cieľ je jednoznačný: zachrániť len to najlepšie a najvzácnejšie, schopné reprodukcie.

Touto prácou tak trochu zachraňovali aj svoju kožu. No nielen svoju!

Mr Bc mal svojho potomka ešte len v pláne. Kvôli nemu bol odhodlaný vybudovať v medziplanetárnych aerolíniách tak dobrú pozíciu, akej len bude schopný.

Mrs Cd motivovali kúsoček odlišné pohnútky. Z jej pláce sa financovala záchrana jej dcéry aj zaťa. Ona už v kútikoch duše snívala o vnúčati, na vlastného potomka sa už cítila stará a slabá.

Hriala ju láska. K rodinke, ktorú vídala už len na monitore aj k tomuto ambicióznemu humanoidovi.

Nechápali síce, ako sa po svojej technologickej premene začlenia medzi zachránených ľudí, ale dôverovali vede, že to proste nejako bude možné.

Keď sú schopní zachrániť státisíce ľudských aj zvieracích životov, určite sa im podarí uchovať aj týchto dvoch! Napoly sú predsa ešte stále ľudia! Aj keď už okrem seba samých celé týždne nestretli človeka.

Práce ubúda, jednotlivé zóny už zívajú prázdnotou. Viaceré brány už prestali používať. Hnilobný zápach zvonku je stále viac na nevydržanie.

Mrs Cd by to bez svojho Mr Bc už dávno vzdala. To on ju drží pri živote! To on do nej denne leje vieru a nádej. Zatvárajúc oči pred zánikom a zúfalstvom, sústreďujú sa len na to dobré a povzbudzujúce.

V teamraume ostali opustené stoly a stoličky. Nevadí. Používajú jediný. Ten najbližšie ku sklu. Časovač totiž priebežne zapína a vypína svetlá teamraumu meniac ich na bedroom. Keby predsa len nechceli odpočívať, cez sklo ešte dolieha svetlo priľahlej haly.

„A máš ty vlastne vodičák?“, napáda ju zrazu ďalšia z nespočetných ešte nepoložených otázok.

„A vieš že nemám? Akosi na to nikdy nebol čas. Všade ma vozila ona.“, naráža na svoju ženskú, nádejnú matku jeho nenarodených detí.

Aj tu riadi Mrs Cd a on má na starosti manuálnu prácu.

Sídíčke príde tento hendikep zábavný: „Teda tak je to! Ty potrebuješ vodičky a lodičky a trojičky.“, spúšťa svoj zvonivý smiech.

„No už len to by mi chýbalo! Zvyšné dve by som zabil!“

„Ty nie si normálny! Otrieskal by si ich o stenu ako zbytočné mačence?“

Obaja sa smejú, aj keď ťarcha ich slov je absurdná. Avšak smrť sa stala niečím každodenným. Niečím, s čím sa ráta. Len nech srdce nebolí…ten syntetickou tekutinou poháňaný preťažený sval.

Aj automaty sa pomaly povyprázdňovali. Bagety už nemá kto chystať. Ešteže kávového prášku tu nechali dostatok.

Dnes ťahajú nadčas. Posledný transport. Posledné kvetiny: aloe vera a vianočná ruža. Lev, sova a zajac. Prečo tá nevšedná kombinácia, nik netuší. Proste to tu ešte ostalo. Treba ich náležite ochrániť vzájomne medzi sebou.

Dojedajú posledné zbytky jedla. Sídí skočí ku automatu. Už to dávno o sebe vedia: on pije čokoládu, ona kávu s extra mliekom a čokoládou.

Automat zadáva posledné impulzy. Z Marsu ich netrpezlivo sledujú.

„Ešte nenastúpili, dávajú si kaveju.“

Už nemá význam upratať po sebe. Po čase sa všetko obráti na prach. Dvojica cíti tlak času. Je načase ísť. Autopilot bezpečne odliepa loď od zeme. Sovy spia, lev sa lenivo ovieva labou. Mr Bc si vzal kompas. Staručičký, po dedovi. Sentiment dojíma Mrs Cd. Rodina a kontunuita! Len na tom predsa záleží.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po ukončení hlasovania a vyhodnotenia daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

15. februára 2021
Renáta Montmartre Bogdáni