Komiks: The Legacy of Luther Strode

Krvavé finále

Legacy of Luther Strode 001 (2015) (Digital-Empire)001
Legacy of Luther Strode 002 (2015) (Digital-Empire)001

Ak ešte neviete, kto je Luther Strode, je načase túto chybu napraviť. O živote Luthera Strodea sme si niečo povedali už v predchádzajúcich článkoch (Strange talent of Luther Strode, The Legend of Luther Strode). Zatiaľ čo v prvom príbehu sme boli svedkami prerodu nerda a geeka v zabijáckeho vazbiča, ktorý chcel byť superhrdinom, v druhom dieli zistil, že s veľkou silou prichádza veľa nepriateľov, ktorí tú silu chcú mať. Ale odkiaľ pochádza sila Luthera Strodea? To zistíme v príbehu The Legacy of Luther Strode.

Príbeh začína po udalostiach v The Legend of Luther Strode. Superzabijak zvaný Jack Rozparovač zmasakroval osadenstvo jedného nákupného centra. Jediný, kto prežil, bolo dievča menom Petra Dobrev a Luther Strode. Keď bolo po všetkom, Luther sa nechal zatknúť, no nezostal v zajatí dlho. Ono je ťažké niekoho zadržať, ak vás dokáže jednou rukou roztrhnúť a druhou napchať vaše telo do zadku kolegovi.

O päť rokov neskôr si Luther a Petra užívajú slobodu ďaleko od civilizácie. Ale tá im nakoniec zaklopala na dvere vo forme správy o masakri nevinných ľudí. Luther vie, že za udalosťou sú ľudia ako on, ktorí považujú bežných ľudí za spodinu. Našťastie Luthera kontaktuje žena menom Dalila. Tá mu oznámi, že vie, kde je hlavný zlosyn menom Kain. Ale aby ho našli, musia navštíviť Záhradníka. Lenže tento záhradník nesadí zeleninu, ale hlavy ľudí, ktorých zabil.

Justin Jordan patrí medzi mojich obľúbených scenáristov. Presadil sa práve Lutherom Strodeom a pokračoval superhrdinským Shadowmanom, Superboyom, Green Lanternom, hororovým Spread a akčným Dead Body Road. V podstate ide o bežné príbehy. Ale ak sa presadíte krvákom, potrebujete sa k nemu vrátiť, aby ste sa po normálnosti trochu vybúrili.

Tak okrem Crossed: Badlands píše naďalej aj Lutherov životný príbeh. A je vidno, že si to užíva. V prvom čísle je dvadsať strán akcie, ktorej sekundujú hektolitre krvi, rozsekané telá a ničenie budov, áut a ciest, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Muž z oceli. Pokiaľ ide o charakterový vývoj, najväčšou zmenou prešla Petra. Z čudnej stredoškoláčky a punkerky sa stala zbraňami posadnutá psychopatka.

Predstavenie nových postáv je opäť zaujímavé. Po tajomnom Kainovi, Jackovi Rozparovačovi a neporaziteľnom komande tu máme už spomenutého Záhradníka, dvojicu náckov a prepojenie Lutherovho príbehu s legendou o silákovi Samsonovi a krásnej Dalile, ktorá mohla za jeho pád. Možno nám tým Jordan niečo naznačuje.

Kresba Tradda Moorea je opäť výborná, až kinetická a živelná. Tým nemám na mysli iba detailnosť svalov hlavných postáv a deštrukcie, ale aj choreografiu pohybov. Luther a jemu podobní ľudia sa totiž pohybujú nadľudsky rýchlo a vďaka tomu je na jednej strane komiksu šesť panelov plných akcie. Samotná akcia je v Mooreovom podaní doslova dravá a neskutočne brutálna. Felipe Sobreiro a jeho koloring výborne dopĺňajú brutalitu príbehu.

Uvidíme, ako sága Luthera Strodea skončí. S istotou viem iba to, že bude plná krvi, násilia, vytrhnutých sŕdc, rozdupaných mozgov a odtrhnutých končatín. Máme sa na čo tešiť.


The Legacy of Luther Strode
Píše: Justin Jordan
Kreslí: Tradd Moore
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


4. augusta 2015
Marek *Keram* Barányi