Komiks: Switch

Ultimate Witchblade

switch 01
Switch 001 (2015) (Digital-Empire)001

Vydavateľstvo Image Comics vie, do koho investovať. Stjepan Šejić sa veľmi rýchlo prepracoval medzi kresličskú elitu, vďaka tomu, že svojou kresbou dokáže perfektne vystihnúť charakter danej postavy. Zlosyni sa tvária zlovestne, sexy hrdinky a hrdinovia sú ultrasexy a roztomilé postavy si koledujú o vystískanie. Jedinečným je aj štýl, akým je spracovaná jeho kresba. Upravuje ju priamo v programoch Photoshop, Zbrush a Mental Ray, vďaka čomu vyzerajú kresby ako mini maľby.

No Šejic je nielen kreslič, ale aj scenárista. O jeho sérii Death Vigil, v ktorej je Smrť nielen sexy, ale aj cool, sme si povedali niečo minule (v recenzii Death Vigil). Ravine je epickou fantasy ságou kombinujúcou všetko od Pána prsteňov až po Skyrim. Sunstone je erotická romantická komédia o vzťahu dvoch žien, ktoré spoločne skúmajú svet BDSM. A jeho najnovšou tvorbou je Switch, príbeh, ktorý začal ako obyčajná fanfiction.

Protiklady sa priťahujú. To je známe pravidlo a týka sa aj božských entít. Temnota, fyzické stelesnenie temna, a Angelus, fyzické stelesnenie svetla, mali potomka. Witchblade. No jeho rodičia nemali práve harmonické spolunažívanie, a tak sa ich potomok rozhodol opustiť svoj domov. Novú rodinu našiel na planéte Zem. Prvou bola Una, patriaca medzi praľudí. Bola silná, odvážna, oddaná a tiež prvá z nositeliek Witchblade. Po nej nasledovali ďalšie odvážne ženy, kráľovné, bojovníčky.

No časy sa zmenili a po desaťročia bol Witchblade neaktívny. A potom ucítil ďalšiu vhodnú nositeľku. Volala sa Mary, študovala na strednej škole a jej najväčším problémom bolo, ako utajiť pred svetom vyrážku na čele. A k tomu sa snažila ignorovať Tonyho Estacada, bývalého kamaráta, ktorý sa z nejakého dôvodu zmenil. Ale nič ju nepripravilo na udalosti, ktoré mali nasledovať. Aj obyčajná brigáda v antikvariáte sa totiž zmenila na situáciu ohrozujúcu život.

Znovupredstavenie komiksových postáv novej generácii čitateľov nie je žiadna novinka. DC Comics sa o to pokúsili s All Star Batman & Robin the Boy Wonder od Franka Millera a Marvel Comics svojím opusom Heroes Reborn, v ktorom zlého Iron Mana nahradil teenagerský Tony Stark a všetci superhrdinovia boli zahnaní do vreckového univerza synom Mr. Fantastica. Oba pokusy skončili absolútnym debaklom.

Novinka Switch by sa dala prirovnať ku sérii Ultimate Spider-Man od Briana Michaela Bendisa. Príbeh je pochopiteľný aj pre úplných začiatočníkov a vyhýba sa zbytočným odbočkám. Hlavná postava nie je žiadna policajtka s telom a tvárou modelky, ale obyčajná teenagerka, ktorá je tak trochu nerd. Ale hlavne je Mary sympatická, vďaka čomu si ju rýchlo obľúbite. Pokiaľ ide o ostatné postavy, vidno, že tento komiks sa zrodil z lásky ku sériám Witchblade a Darkness.

Maryin kamarát z detstva Tony Estacado má sám dosť problémov. Po krku mu idú bojovníčky, ktoré vyslala Angelus a chcú zabrániť tomu, aby sa šestnásťročný Tony dožil dvadsiatich prvých narodenín a stal sa právoplatným dedicom Temnoty. Našťastie ho chráni muž menom Sonatine, ktorého agendou je viac než len získať Tonyho na svoju stranu. A samozrejme nesmie chýbať poskok Wenders.

Sonatine spolupracuje s jednorukým mužom menom Kenneth Irons, ktorý je vlastníkom artefaktu menom Witchblade. Výborne je vyriešený okamih, keď sa Mary spojí s Witchblade. Žiadne trápne reči okolo, prejde sa priamo k veci a Mary pomáhajú predchádzajúce nositeľky. Prvou je Una, vďaka ktorej Mary získa bojové schopnosti a dokáže sa ubrániť pred Angelusiným poskokom.

Po kresebnej stránke nie je komiksu čo vytknúť. Stjepan Šejić jednoducho vie krásne kresliť a jeho koloring výborne vystihuje atmosféru. Akcia je pôvabne rozkreslená a ostatné scénky excelujú svojou štruktúrou, ba dokonca aj pre humor sa tu nájde miesto. Prvé číslo má tri obálky a štyridsaťsedem strán, takže je na čo sa dívať a čo čítať.

Switch je perfektným predstavením sveta Witchblade, s ktorým sa tento rok budeme môcť bližšie zoznámiť vďaka vydavateľstvu Comics Centrum. Absolútne odporúčam komiksovým nováčikom aj veteránom.


Switch
Scenár: Stjepan Šejić
Kreslí: Stjepan Šejić
Vydavateľ: Image Comics
Rok vydania: 2015


20. októbra 2015
Marek *Keram* Barányi