Komiks: Death Vigil

Smrť je sexy

Death Vigil 01
Death Vigil 04

Jestvujú kresliči, ktorý si myslia, že ich kresba je sexy. Rob Liefeld, majster pokrútenej fyziológie ľudského tela je jedným z príkladov. Tým druhým je Greg Horn, v ktorého podaní vyzerajú známe aj menej známe postavy ako pornohviezdy a pri čítaní komiksu čakáte, kedy si to Cyclops rozdá s Emmou Frost a Kitty Pryde. Potom tu máme kresličov, ktorých kresba je naozaj sexy. Frank Cho (Liberty Meadows), Amanda Conner (Harley Quinn) a hlavne Stjepan Sejic.

Jeho sexy kresbu ste mohli vidieť v sériách od Image Comics (Witchblade), Top Cow (Artifacts, Darkness, Aphrodite IX) a pre Marvel Comics nakreslil niekoľko úžasných obálok. No práca kresliča mu nestačila, a tak sa pustil do písania scenára svojho vysnívaného projektu. A to, prosím pekne, stíha pri práci pre Top Cow a DC Comics. Privítajte Death Vigil.

Samuel Lewis nemal v živote veľa šťastia. Minulý čas je v tomto prípade na mieste. Samuel Lewis je totiž mŕtvy. Stalo sa to počas Halloweenu, keď sa vracal z večierka oblečený ako policajt. Narazil na muža ohrozujúceho dve dievčatá. Samuel sa pokúsil muža zastrašiť umelou pištoľou. Aj muž mal pištoľ, ale tá bola pravá, s pravými nábojmi, ktoré ukončili Samuelov život. Po smrti nečakalo nášho hrdinu žiadne nebo ani peklo, ale kráska s kosou.

O dvanásť rokov neskôr sa zo Samuela Lewisa stal schopný zabijak temných vecí, ktoré čakajú na povolanie do nášho sveta uctievačmi temnej mágie. Jeho zamestnávateľka sekáčka Bernadette (priateľmi zvaná Bernie) založila pred tisíckami rokov Stráž smrti a teraz začína o svojich Strážcov prichádzať. Na obzore sa totiž objavuje nepriateľ, ktorý by mohol zahubiť všetok život. A Smrť je to jediné, čo ho dokáže zastaviť… Smrť s MP3 prehrávačom.

Začnime tým, ako veľmi sa mi tento komiks páči. Nielen kvôli Sejicovej kresbe, ale hlavne vďaka humoru, načasovaniu vtipných scénok a hláškam. Počas čítania som mal pocit, že sledujem jednu z epizód seriálu Buffy. V tomto komikse je neskutočná dávka charizmy a ešte väčšia dávka šarmu. Sejic opisuje svoj komiks ako tímovku alá X-Men. Je to o ľuďoch so špeciálnymi schopnosťami, ktorých vedie mentor.

Prvé číslo má neobvyklých štyridsaťšesť strán. Dôvod je jednoduchý: hlavné postavy potrebovali priestor na riadne predstavenie. Samuel Lewis je sympaťák od prvej chvíle a jeho hlášky a komentovanie situácií stoja za to, ale hlavnou hviezdou je definitívne Bernie. Áno, ona je stelesnenie smrti, ale má svoju vlastnú hlavu. Sejic ju urobil sympatickou, tak ako to pred ním urobili Neil Gaiman a Terry Pratchett. Bernie nemá nasadené klapky a nesúdi každého podľa daných pravidiel.

Táto smrť je síce tisíce rokov stará a neskutočne mocná žena (to že je atraktívna, je iba vítaný bonus), ale rada si rôznymi maličkosťami pripomína, za čo bojuje. Zažila ľudstvo v najlepších aj najhorších chvíľach, no napriek tomu má rada jeho humor, zábavu a hlavne hudbu. A keď dostala do daru MP3 prehrávač, bolo jej jasné, že ľudstvo si zaslúži druhú šancu.

Sejic sa postaral nielen o scenár a kresbu, ale pracoval aj na koloringu a letteringu. Čo mu celkom vyhovuje, keďže v minulosti sa už stalo, že vďaka neschopnosti spolupracovníkov nestihol dodať komiks vydavateľom včas. Prípadne vďaka nečakaným životným zvratom. Takto môže za prípadnú neschopnosť viniť iba seba. Tak či onak, uvidíme či sa mu podarí splniť mesačnú kvótu.

Death Vigil je jeden z tých komiksov, ktoré si bez debaty musíte prečítať. Nielenže je úžasne napísaný a má v sebe riadnu whedonovskú dávku charizmy a šarmu, ale je aj výborne nakreslený. Stjepan Sejic jednoducho vie, ako na to, a dúfam, že sa raz dočkáme nejakého vzťahu Sama s Bernie… ak by bolo niečo také možné. Pretože chémia medzi hlavnými postavami je neskutočná. Smrť ešte nikdy nebola taká zábavná, šarmantná a sexy.


Death Vigil
Píše: Stjepan Sejic
Kreslí: Stjepan Sejic
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


5. augusta 2014
Marek "Keram" Barányi