Komiks: All-New Captain America

Čierna je dobrá

All-New Captain America 001-000
All-New Captain America (2014-) 002-000
All-New Captain America (2014-) 003-000
All-New Captain America 004-000

Takže, fanúšikovia sa zmierili s odchodom Steva Rogersa do dôchodku (podobne ako kedysi s jeho „smrťou“) a s tým, že namiesto belošského Kapitána Ameriku tu teraz máme černošského Kapitána Ameriku. Zemeguľa sa točí ďalej a život napreduje pomalým/rýchlym tempom vpred. Sam Wilson alias Falcon je najnovším nositeľom mena Captain America a jeho štítu. Ale ako ku tomu došlo? Čo prinútilo Kapitána odísť do dôchodku? Dáme si menšiu rekapituláciu.

Všetko sa to začalo Kapitánovou nechcenou návštevou Dimenzie Z, v ktorej vládol tvor podobný Krangovi z Dimenzie X: Armin Zola. Ten si vytvoril nielen vlastnú podradnú a absolútne loajálnu rasu vojakov, ale podarilo sa mu vyrobiť si následníkov. Chlapca a dievča. Chlapec sa volal Ian Zola a Captain ho zachránil pred jeho despotickým otcom. Prevychoval ho k obrazu svojmu a Ian vďaka časovej anomálii veľmi rýchlo dospel.

Okrem toho sa naučil používať štít tak ako jeho adoptívny otec a dal si meno Nomad. Potom, čo sa Captain úspešne vrátil do svojej dimenzie, musel sa za asistencie Falcona postarať o vyradenie ultrapatriota menom Nuke. Za Nukeovo besnenie bol zodpovedný zlosyn menom Iron Nail, ktorý chcel rozpútať konflikt medzi organizáciou S.H.I.E.L.D. a Spojenými štátmi. A to sa mu aj podarilo. Na Captaina bolo hodené obvinenie z napadnutia malej neutrálnej krajiny.

No Iron Nail s Captainom ešte zďaleka neskončil. Počas boja bolo z Kapitánovho tela vysaté sérum supervojaka, vďaka čomu rapídne zostarol. Zrazu jeho najväčšou starosťou nebolo to, či niekto ohrozuje Ameriku, ale či dokáže včas dôjsť na záchod. Bolo potrebné odovzdať štít niekomu inému, tak ako sa to stalo už niekoľkokrát predtým, a Steve Rogers uznal za vhodného kandidáta Sama Wilsona.

Keď sa na Capov súčasný príbeh pozriete z hľadiska občasného čitateľa, musíte uznať, že je to aj na bežné pomery pomerne šialený sled udalostí. A kto môže za tento šialený kolotoč? Môj obľúbený scenárista Rick „Nič nie je nemožné“ Remender. Takže Steve Rogers prdí do plienok, chodí o paličke a nový Captain America je černoch, ktorý radšej lieta než behá po zemi. Pozrime sa, ako sa novému Captainovi darí brániť pravdu, spravodlivosť a americký spôsob života.

Jeho prvým poslaním je infiltrovanie tajnej základne organizácie HYDRA a zachránenie informátora. Samozrejme, že infiltrovanie neprebehne bez konfrontácie, ale vďaka radám Stevea Rogersa si Sam ľahko poradí s odporom. Informátorom nie je nik iný než Nomad, Steveov adoptívny syn z Dimenzie Z. Ten informuje Sama, že HYDRA má tajnú zbraň. No nejde o žiadnu bombu, ale o obyčajného chlapca.

Toho stráži Batroc, majster bojových umení, ktorý prijme príchod nového Captaina s nadšením človeka predávajúceho NotaBene. No francúzsky žoldnier je pre Sama Wilsona a Nomada minimálnym problémom v porovnaní s tým, čo ich v základni čaká. HYDRA je pod vedením Baróna Zemo, a ten rád spolupracuje s mocnými spojencami. Či už je to zabijak Crossbones, Red Skullova dcéra Sin, nezastaviteľný Armadillo alebo ohybný King Cobra. A to ešte stále nie je to najhoršie.

Musím uznať, že prvá séria nového Kapitána Ameriku ma príjemne prekvapila. A to je čo povedať, keďže neznášam patriotizmus v akejkoľvek forme. Steve Rogers máva vnútorné monológy o Amerike a o tom, ako ju miluje a ako je to tá najlepšia krajina na svete. Sam Wilson je niekde úplne inde. Je to vojak, človek, ktorý chce konať dobro, aby si uctil pamiatku svojich rodičov. A samozrejme, aby zabránil ovládnutiu sveta nejakou zlovestnou organizáciou.

Pokiaľ ide o S.H.I.E.L.D., Iron Nail dosiahol to, čo chcel. Kedysi najmocnejšia organizácia sveta je pod drobnohľadom mocných a začínajú sa objavovať sily usilujúce o jej vyradenie. V podstate je to rovnaká situácia ako v Captain America: Zimný vojak. Len pád S.H.I.E.L.D.u je pomalší. Čo sa týka obsadenia, Falcon a Nomad sú výborný tím a o zlosynov nie je v príbehu núdza. Rick Remender jednoducho vie, čo robí. Tak isto ako kreslič Stuart Immonen.

All-New Captain America je výborná záležitosť pre nových čitateľov komiksov, aj tých, ktorí už majú niekoľko príbehov s večným patriotom načítaných. Po príbehovej aj kresebnej stránke ide o dokonalú záležitosť, ktorú bez výhrad odporúčam.


All-New Captain America
Píše: Rick Remender
Kreslí: Stuart Immonen
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


3. marca 2015
Marek „Keram“ Barányi