Recenzia: Captain America

Večný patriot

Captain America 001
Captain America 02
Captain America 03
Captain America 04

Neznášam patriotizmus. Hlavne preto lebo ho mnohí ľudia používajú na zdôvodnenie a ospravedlnenie vecí, ktoré robia. Neznášam povyšovanie sa nad iných len preto, lebo nie sú z krajiny, kde je najdôležitejší americký alebo iný spôsob života. Mentalita „kto nejde s nami, ide proti nám“ je mi príjemná, asi ako keby mi Miley Cyrus twerkovala pred ksichtom. Neznášam patriotov masturbujúcich pri znení štátnej hymny, ktorí sa udierajú do hrude, že sú najlepší na svete. Ale patriotizmus tu vždy bol a vždy aj bude. Je jednoducho všade.

Najznámejším komiksovým zástupcom patriotizmu je Steve Rogers alias Captain America. Steve miluje svoju krajinu, miluje Ameriku. Čo, miluje. On ju MILUJE a urobil by čokoľvek, aby ochránil pravdu, spravodlivosť a americký spôsob života. Počas svojej dlhej kariéry bojoval proti fašizmu, extrémistom, teroristom, politikom, superhrdinom a superzločincom. Jeho Ultimate verzia sa dokonca nakrátko stala prezidentom Ameriky. Čo ďalšie by mohol zažiť? Na to nám odpovie jeden z mojich obľúbených scenáristov Rick Remender.

Všetko sa to začalo nevinne. Maniakálny hipík prezývaný Green Skull sa pokúsil zabiť obyvateľov Manhattanu ekobombou, ale Cap jeho plán sabotoval. Nasledovalo krátke rande so Sharon Carterovou a ešte kratší transport do neznámej dimenzie. Jednoducho, normálny deň v živote večného patriotického superhrdinu odetého v americkej vlajke. Za teleportáciu nášho hrdinu mohol bio-fanatik menom Arnim Zola, ktorý Capovi už dlho strpčuje život. Ale Arnim sa radoval zo svojho triumfu veľmi krátko.

Capovi sa podarilo utiecť a pri tom pripraviť Arnima o jeho najväčší triumf, malého chlapca naklonovaného z krvi Stevea Rogersa. Náš hrdina čoskoro zistil, že dimenzia, v ktorej sa ocitol (nazývaná Dimenzia Z), je plná mutantských tvorov, ktorí ho buď chcú zabiť (pretože ho považujú za Zolovho poskoka), alebo lapiť (pretože ho chce Zola použiť pri ďalších experimentoch). Captain America a jeho mladý chránenec sa musia dostať z Dimenzie Z, aj keby im to malo trvať celé roky.

Ak by som mal vybrať jedného autora, ktorý písal výborné príbehy Captaina America (bez toho aby z neho urobil ultrapatriotického masturbátora alebo zaslepeného idiota), tak by ním bol Ed Brubaker, jeden z najlepších scenáristov vôbec. Muž, ktorý sa svojím unikátnym štýlom písania zloženého z noiru, detektívky a špionážneho thrilleru postaral nielen o napísanie najlepších príbehov amerického patriota a návrat Buckyho Barnesa, ale aj o zabitie a oživenie Stevea Rogersa. Ed Brubaker je jednoducho pán, a preto ma prekvapilo, že v jeho šľapajach kráča muž, ktorý vo svojej minisérii XXXombies spojil zombie apokalypsu a natáčanie porna.

Brubaker sa sústredil na Capovu traumu z druhej svetovej a Buckyho, Remender sa pokúša o niečo podobné. Samotná séria začína zaujímavo, až na flashbacky zo Steveovho detstva plné pátosu. Steve Rogers sa chce posunúť v živote ďalej a už nemieni byť iba vojakom bojujúcim za to čo, je správne. Ale potom dôjde k nečakanej ceste a Remender spúšťa svoj kolotoč udalostí na plný výkon. Arnim Zola nebol nikdy žiadny megaprotivník, ktorého by ste sa báli (veď nakoniec je to iba robotické telo s tvárou namiesto brucha), ale Remender ho v tomto príbehu vykreslil výborne a urobil z neho riadneho hajzla.

Okrem toho Remender rád skáče v čase. A tak sa behom jedného čísla stane, že v príbehu skočíme o jedenásť rokov vpred (v Dimenzii Z plynie čas rýchlejšie). Čo sa týka ďalších aspektov príbehu a chlapca, ktorého Steve zachránil, bol to od Remendera veľmi zaujímavý ťah. Tak ako to, čo urobil potom… Bez zbytočných spoilerov: niekedy prídete o starého spojenca a získate nového. Uvidíme, ako s touto zmenou naložia ďalší autori.

Kresbu dostal na starosti legendárne legendárny John Romita Jr. a miestami je skutočne na čo pozerať. Scenérie Dimenzie Z sú pekné, jej obyvatelia a zvieratá sú nápadité, ale niekedy je vidno, že Romita ledva stíhal a nedal si veľmi záležať. Zrejme preto po desiatich číslach série prenechal kresbu Carlosovi Pachecovi, ktorý mal už dočinenia s rôznymi superhrdinami nielen zo stajne Marvelu, ale aj DC Comics. A svoje hosťovanie v sérii Captain America si nadmieru užíva.

Najnovšia séria Captain America nie je nijako originálna a už vôbec sa nevyrovná sérii v podaní Eda Brubakera, ale samotné vyhotovenie stojí za to a príbeh vcelku zaujal. Uvidíme, aké ďalšie šialenstvá hodí Rick Remender večnému patriotovi pod nohy, a či z toho vyviazne so zdravou kožou a mysľou.


Captain America
Píše: Rick Remender
Kreslí: John Romita Jr., Carlos Pacheco
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2013


17. decembra 2013
Marek „Keram“ Barányi