Kniha Ikabog J. K. Rowlingovej s ilustráciami od slovenských detí je už na svete

Ikabog - obálka

Slovenské deti sa dočkali. Kým v septembri a v októbri si mohli čítať príbeh Ikaboga len prostredníctvom onlinu na špeciálnej webovej stránke, v tejto chvíli je už možné získať jeho tlačenú verziu s ilustráciami slovenských detí, ktoré boli vybraté odbornou porotou v súťaži Nakresli a vyhraj! Víťazných 34 ilustrácií bolo odmenených knižnými darmi v hodnote 300 eur. Každý talentovaný ilustrátor tak získal okrem odmeny v podobe umiestnenia ilustrácie do knihy Ikabog aj knižný dar z edície Stonožka pre svoju triedu.


Ikabog je originálny príbeh z pera J. K. Rowlingovej, ktorý napísala pred viac ako desiatimi rokmi ako rozprávku pre svoje deti. Hoci mala tento príbeh veľmi rada, vždy mala pocit, že je určený iba jej rodine. Teraz sa však rozhodla o tento obľúbený príbeh podeliť a spríjemniť tak čas deťom a ich rodičom počas pandémie Covid-19.

Príbeh Ikabog, ktorý bol napísaný tak, aby sa čítal nahlas, sa odohráva v rozprávkovej krajine Blahobytia a ide o samostatne stojaci príbeh, ktorý sa neviaže na predchádzajúce autorkine diela. Aj tu však nájdeme témy, ktoré J. K. Rowlingová vo svojich dielach často skúma. Kniha Ikabog má však aj charitatívny rozmer. Po vydaní knihy venuje J. K. Rowlingová svoj honorár na pomoc skupinám najviac postihnutým pandémiou v Spojenom kráľovstve aj vo svete.

Počas celého trvania projektu Ikabog zverejňovalo vydavateľstvo Ikar všetky informácie na špeciálne vytvorenej stránke Ikabogpribeh.sk, na instagramovom aj facebookovom profile s rovnakým názvom. Manažérka projektu Kristína Šlesarová o Ikabogovi povedala: „V septembri sme začali postupne uverejňovať jednotlivé kapitoly na stránke, aby si ich deti mohli čítať a aby mohli začať kresliť a posielať svoje obrázky. Nakoniec nám prišlo viac ako 1600 ilustrácií, čo je pre mňa absolútne úžasné číslo. A podľa želania J. K. Rowlingovej bude tridsaťštyri z nich dotvárať tlačenú verziu knihy. Ak som v roku 2020 na niečo pyšná, tak je to táto kniha, tento projekt. Mňa osobne naučil veľmi veľa a zároveň ma neskutočne bavil. A už sa nemôžem dočkať, kedy bude kniha konečne u mňa na poličke.

Knihu Ikabog si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pozrite si trailer na knihu Ikabog




O autorke

J. K. Rowlingová je autorkou sedemdielnej série o Harrym Potterovi, ktorá vznikla v rokoch 1997 až 2007. Dnes je už známym faktom, že nápad napísať knihu o Harrym Potterovi dostala počas cesty vlakom, ktorý mal meškanie. Príbeh napísala v čase, keď žila v Anglicku, Portugalsku a v Škótsku, kde ho aj dokončila.

Z kníh o dobrodružstvách Harryho, Rona a Hermiony na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej sa predalo viac ako 500 miliónov výtlačkov, boli preložené do viac ako 80 jazykov a bolo podľa nich natočených osem filmových trhákov. Okrem knižnej série napísala Rowlingová aj tri krátke sprievodné knihy určené na pomoc charite: Metlobal v priebehu vekov, Fantastické zvery a ich výskyt a Rozprávky Barda Beedla. Fantastické zvery sa neskôr stali inšpiráciou pre novú sériu filmov, ktorých autorkou je J. K. Rowlingová a hlavnou postavou magizoológ Mlok Scamander. Zatiaľ posledný film série Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny sa dostal na plátna kín v roku 2018. Príbeh dospelého Harryho J. K. Rowlingová rozvinula v divadelnej hre Harry Potter a prekliate dieťa, na ktorej spolupracovala s dramatikom Jackom Thornom a režisérom Johnom Tiffanym, a ktorá sa stretla s veľkým uznaním v divadlách v Európe, Severnej Amerike a Austrálii.

Píše aj romány pre dospelých a pod pseudonymom Robert Galbraith napísala sériu detektívnych románov o súkromnom detektívovi Cormoranovi Strikovi, na základe ktorých vznikol televízny seriál.

J. K. Rowlingová získala množstvo ocenení a vyznamenaní vrátane Rádu britského impéria a Rádu spoločníkov cti, francúzskeho Radu Čestnej légie, Ceny Hansa Christiana Andersena, Ceny Roberta F. Kennedyho Ripple of Hope a ceny legendárneho televízneho programu pre deti britskej BBC Blue Peter Gold Badge. Intenzívne sa venuje charite prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie Volant a je zakladateľkou detskej charitatívnej organizácie Lumos, ktorá sa zasadzuje o to, aby deti nemuseli vyrastať v detských domovoch alebo iných inštitúciách a opätovne spája rodiny.

Spisovateľkou chcela byť odjakživa a najšťastnejšia sa cíti zatvorená vo svojej izbe pri vymýšľaní príbehov. So svojou rodinou žije v Škótsku.


Foto kredit: Debra Hurford Brown © J. K. Rowling 2018


Súvisiaci link

Rowlingovej knižku Ikabog môžu ilustrovať aj vaše deti


9. decembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií