Čo nového vo svete fantastiky 28

RIP Heroes
Vítr v piniích
Hrdinovia: Návod, ako schladiť elektrizovanú babu
Hrdinovia - ktože je tu najväčší zloduch?

Po dlhšej prestávke sme tu opäť s kratšími správičkami. Voľaktoré sú príjemné, iné zasa neveľmi potešia, hlavne zainteresovaných. Čo sa robilo? Podaktorých ocenili, podaktorých nie. Nuž a voľakde sa aj poriadne škrtalo.


V Prahe sa odovzdávali ceny Akadémie

Pre toho, kto sa iba teraz vyhrabal z vodou zavalenej pivnice, môže byť novinkou, že cez víkend sa v Prahe vo Světe knihy zišli všetci, ktorí s napätím očakávali výsledky hlasovania členov Akadémie science fiction, fantasy a hororu. Hlasovanie medzi českými a slovenskými akademikmi prebiehalo už pár mesiacov a vopred zverejnené mená nominovaných dávali príležitosti pre zákulisné dohady a predpoklady, kto vyhrá najmä v atraktívnych kategóriách, kde sme mali vlastné želiezka v ohni.

Výsledok však nebol veľmi prekvapujúci: Kategóriu Česká a slovenská kniha najlepšie zhodnotil Vítr v piniích od dvojice autorov Františky Vrbenskej a Jakuba D. Kočího. Kategóriu Česká a slovenská poviedka ovládol Nový svět od Františka Novotného. Na Slovensko však pocestovala cena pre najlepšieho výtvarníka, ktorým sa znova stal Michal Ivan u nás dobre známy ako autor knižných obálok. Trpkosladké víťazstvo v kategórii Cena za dlhoročnú prácu pre SF patrí dvom nominovaným, vydavateľovi Jiřímu Pilchovi a organizátorke, publicistke a redaktorke Eve Kováčovej, bohužiaľ obom in memoriam. Smútok trochu zmierni fakt, že Eve Kováčovej sa ušla cena napriek tomu, že pôvodne vôbec nebola zahrnutá do zoznamu, a jej nomináciu si presadili samotní akademici.

Najlepší časopis vyhrala, ako obyčajne Pevnost, k čomu jej s hollywoodskym úsmevom úprimne gratulujeme. Ale hádam by nebolo odveci, keby sa aspoň do predbežného zoznamu kategórie Časopis alebo internetové médium na budúci rok dostal konečne aj náš web. Prehľad nominovaných a víťazov všetkých kategórií si môžete pozrieť v tomto článku.

Svet bez hrdinov

A je to tu. Už sa o tom dlho šuškalo, čo udržiavalo zúčastnených v strehu, ale nakoniec padlo definitívne rozhodnutie, proti ktorému sa nedá nič robiť. Minulý týždeň spoločnosť NBC (National Broadcasting Company) oznámila odvolanie seriálu Hrdinovia z dôvodu vysokých nákladov a klesajúcej sledovanosti. Takže demonštratívne zverejnenie Clairiných superschopností bolo hádzaním hrachu na stenu, piata séria nebude, dokonca ani jej uvažovaná skrátená verzia. Herci teda zbytočne posilňovali a fanúšikovia sa márne predháňali v konštruovaní možného vývoja deja. Pre tím, ktorý roky spolupracoval a vytvorili sa v ňom mnohé osobné väzby, je táto správa o to smutnejšia. „Bolo mi naozaj cťou zdieľať túto časť môjho života s mojimi úžasnými spoluhercami a televíznym štábom,“ hovorí Zachary Quinto, predstaviteľ Gabriela Graya/Sylara a nositeľ ceny Najlepší záporák v hlasovaní Best of 2009, vo svojom blogu. „Fakt, že sa mi dostalo príležitosti pracovať po boku takých talentovaných a inšpirujúcich ľudí je niečo, čo si so sebou ponesiem všade, kde len pôjdem. Nezáleží na tom, kam ma práca a život zavejú, Hrdinovia budú pre mňa už navždy tým, kto mení pravidlá hry. Tim Kring so svojím tvorivým a píšucim tímom zobrali na seba riziko, keď ma obsadili do úlohy Gabriela Graya, hoci na toto riziko nemali žiadny dôvod – iba ten, že mi verili. Vytvorili postavu, ktorá bola pre mňa výzvou a moja odmena presiahla všetky moje predstavy. Nikdy na to nezabudnem. Ďakujem im a ďakujem aj vám.“

Nuž, diváci, ktorí navnadení jednotkou vydržali rozpačitý prechod medzi druhou a treťou sériou a s vervou sa vrhli do sledovania štvrtej, aby s napätím očakávali piatu, sa môžu nechať ukolísať hmlistou nádejou: Snáď, o pár rokov, keď už takmer každý zabudne na ešte spravodlivú Claire, pochybujúceho a chybujúceho Petra, večne optimistického Hira, rozporuplného Sylara či nevyspytateľnú pani Petrelliovú, sa narýchlo zbúcha dvojdielny celovečerák, ako je to teraz v móde, a tak sa Heroes dočkajú naozajstného záveru. RIP, Sylar, rest in pieces, Heroes.


20. mája 2010
Alexandra Pavelková