Beseda s porotou a organizátormi súťaže Martinus Cena Fantázie 2013

MCeFa 2013 - Ivan Aľakša
MCeFa 2013 - Aňa Ostrihoňová
MCeFa 2013 - Jozef Girovský

V stredu 12. júna 2013 o 11. hodine sa v priestoroch kníhkupectva Martinus.sk na Obchodnej ulici v Bratislave uskutočnila „aktivácia poroty“ literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie 2013. Jej pôvodný názov Cena Fantázie sa trochu pozmenil, pretože kníhkupectvo Martinus sa stalo generálnym partnerom tejto najprestížnejšej slovenskej literárnej súťaže v oblasti fantastiky. Keďže som sa v tom čase nachádzal v Bratislave, rozhodol som sa zúčastniť na tejto udalosti, ktorá vyvrcholí v novembri na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka.


Ako prvá nás z pódia privítala spoluorganizátorka a zároveň jedna z členiek poroty Lucia Lackovičová, ktorej poviedku Zombieslava ste mohli čítať v e-zborníku Utekajme, už ide!. Po chvíli odovzdala slovo hlavnému organizátorovi a zakladateľovi Martinus Cena Fantázie 2013, Mgr. Ivanovi Aľakšovi, ktorý nám najprv v krátkosti priblížil históriu súťaže.

Prvým víťazom Ceny Fantázie sa stal dnes už známy spisovateľ slovenskej fantastiky Juraj Červenák, po ňom nasledovala Alexandra Pavelková, Lívia Hlavačková a mnohí ďalší. Jedinou víťazkou, ktorá vyhrala Cenu Fantázie dvakrát, bola Lucia Droppová, ktorá sa rozhodla po druhom víťazstve už neprispievať do tejto súťaže. Ale má nasledovníčku, svoju sestru Zuzanu Droppovú, ktorá už získala Cenu spoločnosti Intel za najlepšiu sci-fi poviedku v roku 2011. Medzi autormi, ktorí obsadili vrchné priečky Ceny Fantázie, sa objavili napríklad i mená: Jozef Karika, Michal Jedinák, Michal Spáda, Miloš Ferko, Zuzana Stožická a i.

Keďže do súťaže prichádza čoraz väčšie množstvo poviedok, organizátori sa rozhodli urobiť tento rok menšie zmeny. Tou prvou je, že rozsah poviedky bol stanovený na maximum 45 000 znakov. Ďalšou bolo, že autor mohol poslať do súťaže iba jeden text. Tento rok prišlo 138 poviedok, z čoho 61 poviedok sa týkalo žánru fantasy, 45 poviedok žánru sci-fi a 32 poviedok žánru horor. Pomer čísel 78:60 zasa naznačil, že do súťaže prišlo viac poviedok od mužov ako žien.

Nasledovalo predstavenie poroty. Jej členmi sa stali: Aňa Ostihoňová, Juraj Lörinc, Jozef Girovský (ten sa žiaľ nemohol zúčastniť, ale poslal aspoň svoju tvár), Lucia Lackovičová a Márius Kopcsay, ktorí vyberú päť najlepších poviedok. Tie budú na jeseň publikované na stránke kultura.sme.sk. Poviedky bude porota čítať na nových čítačkách, prevzatých na tejto udalosti.

Zároveň bola porotcom položená otázka, aký je ich vzťah k fantastike. Najdlhšiu odpoveď poskytol Márius Kopcsay, ktorý priniesol na ukážku i svoju knihu Mystifikátor. Tá má z jeho tvorby najbližšie k žánru sci-fi, ale prvky fantastiky dokáže autor využívať i vo svojich ďalších textoch.

Čo sa týka cien pre víťazov, sľúbené sú nielen finančné odmeny pre prvých troch najlepších finalistov, ale prví piati finalisti získajú i nové čítačky elektronických kníh. Martinus Cena Fantazie 2013 nie je jedinou cenou, ktorá bude udelená. Ďalšími cenami sú Cena Béla za najlepšiu hororovú poviedku, ktorú udeľuje vydavateľstvo Artis Omnis, Cena spoločnosti Intel je udeľovaná pre najlepšiu poviedku v žánri sci-fi. Budú udelené i Cena Bibliotéky a Cena poroty. Tieto ceny môžu získať i súťažiaci, ktorí nepostúpia do finále tejto súťaže, ale svoju poviedku poslali.

Na víťazov čakajú i ďalšie možnosti: publikovanie poviedok v zborníku Ceny Fantázie, publikovanie poviedok na rádiu Devín, poprípade poviedky sa stanú námetom pre rozhlasovú hru v réžii Georgea Christophera na Radio Slovakia International.

A čo pripravuje generálny partner Martinus.sk? Podľa slov zástupcu Martinusu chystajú cyklus besied s osobnosťami slovenskej fantastiky. Na hudobný festival Pohoda, kde zastrešujú Literárny stan, pozvali spisovateľa Juraja Červenáka a ten svoju účasť prisľúbil.

Celá beseda trvala dáku hodinku, niesla sa v príjemnom duchu a prostredí. Kníhkupectvo Martinus.sk disponuje priestormi, ktoré sú vhodné nielen na takúto udalosť, ale i na krsty kníh a besedy s autormi. Takéto akcie sa tam konávajú pravidelne, takže tí, ktorí ste z okolia alebo prechádzate, a ešte ste tam neboli, urobte niekedy čas. Možno tam stretnete dakoho zo svojich známych a zistíte, že máte spoločné záujmy, nielen o knihy…


Foto: Autor.

Ďalšie fotky z akcie nájdete v tejto galérii autora.

MCeFa 2013 - Márius Kopcsay MCeFa 2013 - Lucia Lackovičová MCeFa 2013 - Juraj Lörinc

14. júna 2013
Serjoža Serjožovič