Artis Omnis: Slovo čitateľom alebo Vydavateľská bodka

Dotyky budúcnosti - obálka
Čas hrdinov
Farby strachu

Milí čitatelia,

došli sme spoločne na koniec šialenej cesty slovenskou fantastikou. My ako vydavatelia, vy ako čitatelia fantastiky a snáď aj antológie slovenskej sci-fi Dotyky budúcnosti. Po Farbách strachu (antológia slovenského hororu, Artis Omnis, 2011) a Čase hrdinov (antológia slovenskej fantasy, Artis Omnis 2012) sa tak uzavrela aj tretia kapitola výletu do hlbín toho, čo súhrnne voláme fantastika.


Keď nás na jeseň roku 2010 oslovil Martin Králik s otázkou, či by sme sa nepustili do mapovania slovenskej fantastiky, netušili sme, do akého bláznivého projektu sa ponoríme. Nekriticky a tak trochu aj chválenkársky môžem povedať, že v dejinách slovenskej literárnej fantastiky je tento projekt absolútne unikátny a jedinečný. Hovorí sa, že štatistika realitu skresľuje. Ale ja tvrdím, že čísla nepustia.

Čo teda prezrádzajú? Tri knihy v tvrdej väzbe zostavili štyria zostavovatelia: Martin Králik, Peter Uličný, Alexandra Pavelková, Zuska Stožická. Na osemstodeväťde­siatich knižných stranách sa nachádza päťdesiatštyri poviedok od štyridsiatich autorov.

Balla, Juraj Červenák, Lucia Droppová, Zuzana Droppová, Marek Eliáš, Dušan D. Fabian, Peter Getting, Jozef Girovský, Lia Halcinová, Lívia Hlavačková, Marja Holecyová, Tomáš Horváth, Štefan Huslica, Michal Hvorecký, Michal Jedinák, Jozef Karika, Tomáš Knapko, Ondrej Krug, Soňa Lantajová, Diana Laslopová, Jaroslav Lupečka, Dana Majerová, Dušan Mitana, Alexandra Pavelková, Martina Pilcerová, Jana Plauchová, Pavol Rankov, Marek Slabej, Michal Spáda, Tono Stiffel, Zuska Stožická, Tomáš Straňák, František Švantner, Jozef Tallo, Juraj Toman, Peter Uličný, Marek Vadas, Martin Vlachynský, Rastislav Weber, Jozef Žarnay − autori, ktorí už dávno prekročili uzavreté žánrové hranice, legendy či „otcovia zakladatelia“, ale aj mladá, dravá, nádejná krv a literárni klasici. Pestrá mozaika, čo poviete?

A musíme samozrejme spomenúť aj fakt, že ilustrácie a obálky vytvorili majstri, ktorí sami osebe sú v jednotlivých žánroch zavedenými značkami aj v medzinárodnom meradle: Juraj Maxon, Michal Ivan a Martina Pilcerová.

Ale nielen čísla sú dostatočne vypovedajúce. Vypovedať môže aj vlastná skúsenosť. Pre vydavateľstvo päť rokov práce na tomto projekte znamenalo zásadnú žánrovú profiláciu. A pevné usadenie sa v priestore slovenského literárneho fantastického kolektívu. Podali sme pomocnú ruku viacerým autorom i výtvarníkom. Spoznali sme komunitu, ktorá sama seba označuje ako fandom. Poznávanie bolo vzájomné a myslím, že obojstranne príjemné i prospešné. Myslím si, že sa nám podarilo pomôcť udržať pri živote slovenskú žánrovú scénu a predstaviť širšej čitateľskej verejnosti tvorbu autorov slovenskej fantastiky. Aj týmto súborom antológií sme dokázali, že ich diela nie sú žiadne úchylné písačky či naivné rozprávky.

Ak sa toto podarilo, tak sme spokojní a projekt okrem literárno-historickej hodnoty splnil i cieľ prieniku do širších čitateľských vrstiev. Koniec koncov, v poslednom období vznikli aj nové žánrové vydavateľstvá či časopisecké a magazínové projekty. Objavujú sa stále noví autori, ktorí vydávajú svoje diela aj vo vydavateľstvách, kde by to nikto nečakal. A to je dobre. Ak sa má slovenská fantastika ďalej rozvíjať, musí sa vybrať do ulíc, opustiť uzavreté priestory gheta a nebáť sa konfrontácie s takzvanou vysokou či masovou kultúrou. Vôbec sa nemusí okúňať. Má na to.

Dúfam, že aj vydavateľstvo Artis Omnis spolu s vami, svojimi priaznivcami, bude na tejto ceste ďalej pokračovať. A že slovenský čitateľ bude vlajku slovenskej fantastiky pevne držať v rukách a už si ju nikdy nenechá zobrať. A za to vám, milí čitatelia, dopredu ďakujem :).


28. októbra 2014
Ivan Harman (vydavateľ)