Žatva cien na Eurocone

Eurocon 2012 - privítanie
Eurocon 2012 - naša partia
Eurocon 2012 - jedna zo známych masiek
Eurocon 2012 - bohatá tabuľa na párty
Eurocon 2012 - Lucia
Eurocon 2012 - veľmi malý, zato nadšený fanúšik
Eurocon 2012 - ešte menší fanúšik
Eurocon 2012 - zlaté pivko
Eurocon 2012 - autor s Timom Powersom
Eurocon 2012 - kráľovský oddych
Eurocon 2012 - Stáčení temného piva
Eurocon 2012 - nominácia za najlepšie predstavenie
Eurocon 2012 - Lucia s cenou pre Luciu
Eurocon 2012 - veselica
Eurocon 2012 - v prípade, že by niektorí boli príliš veselí...

26. až 29. apríla 2012 sa konal v Záhrebe Eurocon 2012 s podnázvom Kontakt. Takáto udalosť sa nemohla obísť bez slovenskej a českej účasti. Napriek bohatému programu a spoločenským povinnostiam sa našiel obetavý hrdina, ktorý tieto udalosti zodpovedne zaznamenal. My vám prinášame jeho reportáž.


Tak som sa vybral na svoj druhý Eurocon. S heslom „I spík London very best!“ prišiel som, videl som, zabavil som sa a vrátil sa v poriadku naspäť. A za všetky štyri dni, čo som tam strávil, som nemal žiadnu poriadnu kávu. Teda tú našu, slovenského „turka“.

Nad Euroconom (oficiálny názov bol Kontakt – Eurocon & SFeraKon 2012) som začal uvažovať po návrate zo svojho prvého Euroconu – Triconu v poľskom Tešíne, kde organizáciu Euroconu 2012 vyhralo Chorvátsko. Do Záhrebu je to relatívne kúsok, ale ešte to bolo „vo hviezdach“, či tam pôjdem alebo nie.

Ale potešilo ma, keď mi predsedníčka slovenského fandomu Lucia „Lulu“ Bocková poslala správu, že sa tam chystá aj ona a plánuje zorganizovať spolu s českými fanúšikmi menšiu česko-slovenskú výpravu do Záhrebu. Keďže ostatní účastníci súhlasili, aby som sa pridal, stal som sa členom tímu. Je pravda, že ešte pred odchodom sa vyskytlo zopár problémov, ktoré sa však k spokojnosti všetkých účastníkov vyriešili.

A nastal 26. apríl 2012! Deň, kedy sa odchádzalo z Bratislavy. Cez Rakúsko, Slovinsko do hlavného mesta Chorvátska, Záhrebu, kde sa konala tá udalosť. Cesta ubiehala pohodlne, s menšími prestávkami sme to zvládli za necelých sedem hodín. Nájsť ubytovanie, ktoré sme už mali vopred zaistené, nám netrvalo dlho. Stačilo sa nám vybaliť, dať jeden „uvítací“ pohárik na šťastný príchod a mohli sme vyraziť na con.

Úvodné prednášky (prednášali Guest of Honor – Darko Macan a anglický spisovateľ Charles Stross) sme zmeškali, keďže sme v tom čase ešte len prichádzali do Záhrebu. Slávnostné otvorenie sa konalo v hoteli Internacional, kde prebiehala aj registrácia účastníkov. Takže nám nezostávalo nič iné, len sa zaregistrovať, zvítať sa s Peťom Pavelkom, získať od neho dáke informácie a zapojiť sa do rozhovoru.

Keďže organizátori mysleli na všetko, vybavili pre účastníkov 10 % zľavu na jedlo a pitie v minipivovare a pivnici Zlatni medo (Zlatý medveď), kde sa večer o 21:00 konala Brewery párty. Cesta tam trvala dákych 20 minút príjemným krokom. Keď sme tam dorazili, bolo skoro už plno obsadené, ale voľný stôl sme si našli. Jedinou nevýhodou bolo, že sa nachádzal pri živej hudbe, takže keď sme chceli dačo povedať, museli sme kričať :). Pri príjemnom rozhovore s ostatnými účastníkmi Euroconu a tancovaní (však Jolana? :)) čas rýchlo ubiehal. Ani sme sa nenazdali, a bol čas ísť domov (mali tam asi dáku prohibíciu, či čo, zatvárali o 00:00)

V piatok sa začínalo až o 14:30, takže hostia mohli ísť aj do mesta a zoznámiť sa s okolím. Alebo dospať cestu a večer.

Do hotela som dorazil okolo 15:00, bolo treba urobiť aj zopár záberov zo Záhrebu (teda cesty na con). Podarilo sa mi stihnúť ESFS General meeting, kde prebiehali prezentácie nominovaných spisovateľov, vydavateľov, prekladateľov, organizátorov na ceny ESFH. Česko-slovenský fandom prezentovala predsedníčka slovenskej Rady Fandomu Lucia „Lulu“ Bocková a Scarlett „Darth Zira“ Rascholdová. Nominovaní boli: Juraj Červenák, Michal Ivan, Pavel Weigel, Pevnost, Robert Pilch, Václav Pravda, Divadelný spolek Kašpar, teda, trvalo to dosť dlho. Ale ukážky z iných diel autorov, maliarov stáli za to.

Druhá časť Euroconu sa konala na Fakultet elektrotehnike i Racunarstva (FER), ktorá sa nachádzala päť minút cesty od hotela Internacional. Nastal čas sa tam pomaly presunúť (časť z účastníkov už vyrazila), keď v tom… V jednom zo salónikov hotela nastal nezvyčajný ruch. Zvedavosť mi nedala, tak som tam nazrel. Konala sa tam autogramiáda Guest of Honor – Charlesa Strossa, Tima Powersa, Dmitrija Alexejeviča Glukhovského a Darka Macana. Páni boli príjemní a podpísali sa mi nielen do prezenčného materiálu, ale Tim Powers aj do kníh.

A nastal presun do FER-u. Vchod do budovy otvárala replika brány zo seriálu Hviezdna brána. Po príchode ma zarazila trocha menšia účasť návštevníkov, ale predsa len bol ešte iba piatok a hlavný program začínal až v sobotu a nedeľu. Pri menšom počte ľudí sa dalo popozerať veľké množstvo stánkov, kde sa predávali hry, knihy, modely a šperky. Podarilo sa mi dostať na koniec prednášky Tima Powersa a začiatok prednášky Dmitrija Glukhovského. Medzitým som si ešte stihol pozrieť aj menšiu výstavu malieb a aspoň kúsok z krátkeho animovaného filmu od Ivana Ramadana – Kyamet. Nasledoval návrat na hotel a poriadny spánok – príprava na zajtrajšok.

V sobotu ráno (teda skôr pred obedom) sme sa vybrali spoznávať mesto. Byť v hlavnom meste Chorvátska – Záhrebe a nič z neho nevidieť, by bol hriech. Čo o ňom povedať? Okrem historickej časti mesta som videl iba mesto z cesty, rodinné domčeky, sídliská. Všetko má svoj osobitný ráz, bez nákupných centier ako u nás. Samotná prehliadka mesta bola príjemná prechádzka z hlavného námestia na vyhliadku, spojená s posedením v kaviarni. Cestou nazad sme si prezreli aj „pešiu zónu“, ktorá je v každom meste myslím rovnaká. Jedinou nevýhodou bolo, že ešte nepredávali pravú jadranskú zmrzlinu :(.

Po obede som sa znova vybral na FER, kde prebiehali prezentácie fandomov, ktoré trvali dobré tri hodiny. Stihol som prednášajúcu z Bosny a Hercegoviny. No, poviem vám pravdu, bola trochu arogantná. Nasledovala prezentácia Francúzska a potom nastala chvíľa pre Česko-slovenský fandom – Darth Ziru a Luciu „Lulu“ Bockovú. DZ mala pripravenú prezentáciu (teda, chcela vtesnať celú históriu Českého fandomu, CKČ a filmovej tvorby do 20 minút). Lulu to mala tým pádom kratšie, spomenula zopár spisovateľov, cenu Drak, Slavcon, AnimeShow, IstroCon a ComicSalón.

Po skončení sme si s Lulu urobili ešte menší výlet do mesta, nech dačo vidí aj ona, keďže jej na turistiku vôbec nezostalo veľa času. Po krátkom prezretí centra sme utekali naspäť na hotel, prezliecť sa a znova na FER, kde sa v sále D1 začínala Awards Ceremony – slávnostné odovzdávanie cien Sfera, Sferice a ESFS cien.

Prvé ceny odovzdával Darko Macan, dalšie T. Powers, D. Glukhovski, Ch. Stross a Ch. Morgan. Ceny ESFS odovzdával David J. Lalley. Tam bola „žatva“ pre Českú republiku, Darth Zira šla po ceny 3 x!! Asi najviac potešila cena ESFS pre Pavla Weigla (Best Translator) a cena pre Divadelný spolek Kašpar (Best Dramatic Presentation. Slovensko získalo jednu cenu – Encouragement Award pre Luciu Droppovú. Gratulujeme, Lucka!!!

Po skončení udeľovania cien sme na zložili v „našom“ CZ/SK tábore, ktorý sme tam rozbili už predchádzajúci večer. Bolo treba osláviť ocenenia, urobiť zopár fotiek a pokecať si. Popri rozhovore s ostatnými účastníkmi sa k nám pridali aj dvaja Rakúšania. Bolo prekvapením, keď sme zistili, že bývajú na tom istom hoteli, ako my. Spolu sme sa vybrali do klubu Boogaloo, kde sa o 22:30 začínala International SF party. Promo akciu – teda ochutnávky nápojov a koláčov robili dve krajiny – Veľká Británia a Írsko (v roku 2014 sa bude konať Eurocon v Dubline, týždeň po Worldcone, ktorý bude v Londýne) a Rusko (St. Petersburg kandiduje na organizovanie Euroconu v roku 2015).

Takže vodka, víno, whisky, bowle tiekli prúdom. Zábava gradovala, DJ hral dobré pesničky. Nasledovalo vyhlásenie masiek (je pravda, že na rozdiel od takého Istroconu som za počas celého conu videl maximálne tak 30 masiek) a pokračovalo sa ďalej v tancovaní. Končilo sa o štvrtej ráno, ale keďže nás čakala cesta domov, odišli sme odtiaľ skôr.

V nedeľu nás čakal budíček okolo deviatej, žiadne vyspávanie po preflámovanej noci. Nastal čas pobaliť sa, ísť na obed a vyraziť na cestu domov. Ubiehala rýchlym tempom, o päť hodín sme vystupovali v Bratislave. Čakala ma ešte dáka hodinka autobusom domov, ale to bola už iba malina.

Kontakt bol super con, milí ľudia, príjemná spoločnosť. Poďakovanie patrí vodičovi Michalovi Konečnému, navigátorovi Danovi Sanderovi, Scarlett „Darth Zire“ Rauscholdovej, Lucii „Lulu“ Bockovej a samozrejme organizátorom Euroconu a SFeraKonu.

Na budúci rok sa Eurocon bude konať v Kyjeve na Ukrajine, takže uvažujte o návšteve aj s výletom do Černobylu (nech môžeme na ďalších conoch svetielkovať:)) a o dva roky sa stretneme v Londýne, Veľká Británia (na Worldcone) a týždeň nato v Dubline, Írsko (Eurocon).


Foto: autor. Ďalšie fotky autora z Euroconu 2012.


15. mája 2012
Serjoža Serjožovič