Za hrsť drobných...

Istrocon 2001 Drbs

Libor Marchlík škrtený dvoma dámami
Víťazi Cesty bez návratu
Využitá šibenica
Harry Harrison a spása ľudstva ;-)
Duchaplný výraz HH
Like A Prayer
Šimon á la guru. Háre, háre!
Dance With Wolves

Ešte pár pikošiek z Istroconu, zachytených z rozhovorov, besied, z prednášok a pri načúvaní za dverami ;-) Vedeli ste napríklad, že Jiří Kulhánek dopisuje novú knihu? Sľúbil ju vydavateľovi do novembra a namiesto dohodnutých tristo strán už napísal päť stovák. No má to aj háčik. Je v tom, že najobľúbenejší český autor stále nevie, ako napísať začiatok dotyčného diela – vidíte, ako píšu profesionáli?

Ak ste už v živote niečo napísali – a skúšali svoj výtvor predať, viete, čo to dá námahy, vydupať z vydavateľa honorár. Príkladom vám môžu ísť Dana Krejčová a Petra Pštrossová – na obrázku s Liborom Marchlíkom, vydavateľom a šéfredaktorom časopisu RAMAX. Našim investigatívnym novinárom sa podarilo zistiť aj výšku odmeny – išlo o jednu mliečnu Studenskú pečeť ;-)

Dúfam, že ste zaregistrovali našu súťaž Cesta bez návratu, ktorej výsledky sme na Istrocone 2001 vyhlasovali. Víťazom sa stalo dvojica Lucie Lukačevičová, Adam Šnobl – ktorá obdržala šibenicu v domácom prevedení (viď foto). No homo nie je nadarmo sapiens, je to tvor vynaliezavý a neuplynulo ani pár hodín a slučka už nevisela naprázdno (foto). Kto je dotyčnou obeťou sa nám nepodarilo zistiť – práve naopak, stratil sa nám jeden redaktor ;-)

No a ešte čosi o majstrovi Harrisonovi. Je to síce duchaplný a milý starý pán, no aj on má svoje slabšie chvíľky. Ako nám vysvetlil počas besedy, najbezpečnejším miestom na Zemi sú pivovary – pretože len blázon by hodil bombu do várnej kade.

Pán Harrison sa zrejme skutočne cítil ohrozený, pretože ho na prechádzkach často sprevádzala fľaša piva (občas doplnená slivovicou – tieto dva pojmy ovláda pán Harison dokonale, česky aj slovensky ;-) A ako vidíte na fotografiách, následky na seba nenechali dlho čakať. Na druhej momentke sa dokonca modlí k Dáške Mehešovej, Včielke…

A na záver ešte jeden intímny detail zo života predsedu Československého Fandomu na Slovensku – Martina Šimona Schustera. Šimon sa predviedol nielen ako indický guru, ktorého záplavy priniesli na Slovensko (foto), ale aj v úlohe anonymnej tlmočníčky v štýlovom a – hlavne – praktickom odeve (foto). Ako sa však Šimon priznal, jeho show mohla byť ďaleko pôsobivejšia, keby mu počas čakania na vystúpenie nespľasli silikóny (teda, balóniky). A tak sme s ním nemohli ísť do štvorky… ;-)

Nuž, aj o tomto bol tohtoročný Istrocon. Skutočne si myslíte, že nabudúce neprídete?


24. septembra 2001
Rastislav Weber