Výsledky súťaže Martinus Cena Fantázie 2017

Socha - CEFA (Warhol)

V sobotu 11. 11. 2017, boli na knižnom veľtrhu Bibliotéka vyhlásené výsledky pätnásteho ročníka literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie. O konečnom poradí finalistov známych už od septembra rozhodlo vyše 840 hlasujúcich čitateľov portálu Kultúra.sme.sk.

Tridsať percent z nich za najlepšiu poviedku vybralo Preplatok od Anny Olejárovej z Bratislavy. Stala sa tak celkovou a už pätnástou víťazkou súťaže a odniesla si sochu Ceny Fantázie a finančnú odmenu 250 eur. Druhé miesto čitatelia prisúdili Martinovi Petrovi (minuloročný víťaz súťaže) za poviedku Muž, ktorý vymyslel farbu. Nevšedný úkaz v súťaži sa objavil na treťom mieste – keď rovnaký pomer 17,6% hlasov získali dvaja finalisti – Michal Brat s poviedkou Forrest a Filip Brišš s poviedkou Sarah. Päticu zavŕšil Róbert Hric s poviedkou Koniec sveta príde skôr.

Veľmi podobne nerozhodne to v aktuálnom ročníku bolo aj v bodovaní porotcov, ktorými tento rok boli: Táňa Pauhofová, Silvester Lavrík, Róbert Kotian, Marek Zákopčan a Jaroslav Lupečka. Najviac bodov získali dve poviedky a na rad musel prísť ešte jeden „porotcovský rozstrel“. Cenu poroty nakoniec získal Martin Petro za poviedku Muž, ktorý vymyslel farbu.

Program moderoval Tomáš Palonder a popri knihe Venile mladej autorky Valentíny Sedilekovej z vydavateľstva Artis Omnis a fantasy kalendári Chymeros projektu Daniela Heviera bola pokrstená aj Fantázia 2017 – knižný zborník poviedok z pätnásteho ročníka súťaže. Obsahuje až 23 poviedok na 432 stranách a s obálkou fantasy výtvarníka Michala Ivana. Už teraz si ho je možné zakúpiť v sieti Martinus v tlačenej verzii a aj ako e-book.

Knihu Fantázia 2017 si už môžete objednať napríklad v Martinuse s aktuálnou zľavou 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

V programe boli zároveň udelené žánrové pridružené ocenenia:

Cenu ESET za najlepšiu sci-fi poviedku si odniesol Anton Stiffel, ktorý súťažil s poviedkou Adeptka. Najlepšiu fantasy poviedku ročníka odmenilo tento rok vydavateľstvo IKAR. Víťazkou sa stala Lenka Štiblaríková s poviedkou Táto krajina nie je pre slabých. Cena Béla pre najlepší horor od vydavateľstva Artis Omnis bola za poviedku Jazvy, láska a oceán hnisu rozdelená medzi autorskú dvojicu Marek Slabej a Marek Brenišin. Cenu Bibliotéky získala Jana Tabačková za poviedku Ako bez duše. V súťaži anglických poviedok Fantasy Award zvíťazila Ivana Molnárová Dubcová s poviedkou No End to the Circle.

Čo sa týka bodového hodnotenia porotcov k všetkým poviedkam, pod týmto linkom nájdete tabuľku výsledkov súťaže MCF 2017".

Fotogalériu z odovzdávania cien a ďalšie aktuality o súťaži nájdete na facebookovskej stránke Ceny Fantázie


Zdroj: OZ Fantázia


Súvisiace linky

Michal Brat: Forrest

Róbert Hric: Koniec sveta príde skôr

Filip Brišš: Sarah

Anna Olejárová: Preplatok

Martin Petro: Muž, ktorý vymyslel farbu

Hlasujte za najlepšiu poviedku súťaže Cena Fantázie 2017

Stará dobrá Cena Fantázie

Pozvánka: Krst YA fantasy Valentíny Sedilekovej Venile


17. novembra 2017
Fandom SK - PR