Vyhlásenie literárnej súťaže Cena Gustáva Reussa 2022

CGR logo

Mesto Revúca v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom vyhlasujú celoslovenskú literárnu súťaž Cena Gustáva Reussa 2022. Po vlaňajšom nultom ročníku je toto prvý riadny ročník obnovenej súťaže, ktorá sa v Revúcej konala pravidelne v rokoch 1989 – 2002. Súťaž je tematicky zameraná na sci-fi a fantasy, od tohto ročníka prvýkrát aj na rozprávku a komiks.


Súťaž je pomenovaná podľa Gustáva Maurícia Reussa, rodáka z Revúcej. Reuss tu v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na našom území Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava, ktoré opisuje cestu balónom na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna.

O Cenu Gustáva Reussa historicky súťažili takí autori, ako napríklad Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín. V porote zasadali legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko, Peter Uličný a mnohí ďalší. Primárnym cieľom súťaže bolo od začiatku hľadanie literárnych talentov a rozšírenie okruhu fanúšikov v žánri sci-fi a fantasy. Noví autori každý rok získali priestor na prezentáciu a publikovanie v sumarizujúcom literárnom zborníku – aj vlani tak vyšiel zborník najlepších prác Za novými svetmi vo vydavateľstve Monokel.

Vlaňajšia porota zložená zo spisovateľov: Z. Mojžišová, A. Pavelková, M. Hvorecký, P. Rankov a knižného vydavateľa P. Michalíka hodnotila 63 poviedok v dvoch vekových kategóriách.


Pre rok 2022 sa súťaž rozširuje. Autori môžu prispievať v troch tematických kategóriách:

A. sci-fi a fantasy
B. rozprávka
C. komiks.

Anonymizované súťažné práce zaslané do 31. mája 2022 bude hodnotiť porota v dvoch vekových kategóriách, a to v kategórii od 15 do 25 rokov a v kategórii od 25 rokov. Vo všetkých kategóriách bude udelená hlavná cena – Cena Gustáva Reussa, pisatelia na druhom a treťom mieste budú ohodnotení vecnými cenami. Okrem toho bude v každej tematickej kategórii udelená Cena mesta Revúca, ktorú vyhodnotí študentská porota.

Všetky ocenené práce budú publikované v Zborníku najlepších prác. Vydá ho Mestské kultúrne stredisko k vyhodnoteniu súťaže, ktoré je naplánované na 28. októbra 2022 v Revúcej.


Oficiálna stránka súťaže

Prihláška do súťaže

Facebookovská stránka súťaže

Stránka MKS Revúca

Facebookovská stránka MKS Revúca


Súvisiace linky (články súvisiace s Cenou Gustáva Reussa, ktoré vyšli na Fandom.sk v minulosti)


26. marca 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií