Vydavateľstvo Hydra zostavuje zbierku - pošlite svoju mikropoviedku!

Hydra

Milovníkom mikropoviedok, ale aj autorom, či vám, milí čitatelia, dávame do povedomia zaujímavý projekt. Práve zostavujeme s vydavateľstvom Hydra prvú česko-slovenskú zbierku mikropoviedok, do ktorej môžete prispieť aj vy. Potrebujete k tomu trochu šťastia a mikropoviedku s príchuťou sci-fi, fantasy alebo hororu. Rozsah je stanovený na dve, maximálne tri strany A 4 (pričom uprednostňujeme kratšie práce, aby sme dali priestor viacerým) a dôraz kladieme na originalitu.

Mikropoviedky nám posielajte vo formáte .doc, .docx (najlepšie skorigované), typ písma 12 Times New Roman, pričom do predmetu mailovej správy uveďte: MIKROPOVIEDKA. Súbor by mal obsahovať Vaše ctené meno (aj pseudonym, ak by ste pod ním chceli dielo publikovať) a samozrejme názov diela. Práce posielajte na adresu minizber@azet.sk alebo na info@vydavatelstvohydra.sk. Zbytočne filozofickým a príliš historizujúcim poviedkam či poviedkam s alternatívnou históriou sa len ťažko podarí vkĺznuť do našej knihy. Rozhodli sme sa totiž čitateľom ponúknuť knihu vhodnú na cesty a nudné chvíle, zabaviť ich, nie poúčať. Vďaka množstvu mikropoviedok preto stihnete prečítať viacero kompletných príbehov, a tým pádom zažijete za krátky čas oveľa viac dobrodružstiev. Aby sme čítanie spestrili, rozhodli sme sa vložiť do zbierky i niekoľko ilustrácií.

Čím viac mikropoviedok pošlete, tým máte väčšiu šancu, že uspejete. Oprášte staršie veci a my pre ne možno nájdeme krásne miestečko v našej knižke. Novším počinom odporúčam prispievať aj do súťaže Ohnivé pero, pretože aj vďaka nemu sa zrodil nápad na túto jedinečnú zbierku. A ktovie, možno nás zaujme práve vaša mikropoviedka z Fandom SK a ozveme sa vám (vďaka redakcii Fandom SK je prípustná i táto možnosť, všetko ostatné je na vašej šikovnosti.)!

Vzhľadom na finančnú situáciu však neočakávajte honoráre. Autorský výtlačok samozrejme dostanete formou e-booku! Berte to preto ako krôčik vpred, nejde o súťaž, vecné ceny sa nerozdávajú, my rozdávame pocit z dobre odvedenej práce. Vážení čitatelia, autori, robíme to pre vás a tak by som bol nerád, keby ste tento projekt brali štýlom „oni chcú zarobiť na autoroch!“ Nikoho nenútime, len ponúkame možnosť podieľať sa s nami na prvej zbierke tohto druhu. Účasť prisľúbila aj Františka Vrbenská, Petra Neomilnerová, Hanina Veselá, Lívia Hlavačková, Ondrej Trepáč, Michal Jedinák či temný Mark E. Pocha. Sme za túto podporu vďační a verím, že ocitnúť sa v zbierke po ich boku bude pre mnohých začínajúcich autorov veľkou cťou, oporou a zároveň i odmenou.

Na stránke vydavateľstva Hydra plánujeme zverejniť i takzvané medailóniky o jednotlivých autoroch. To znamená, že, ak vás vyberieme, máte možnosť čosi o sebe napísať, predstaviť sa a upozorniť na seba.

A keďže sa blíži Slavcon (26. 4. – 28. 4. 2013) a Hydra tam má pripravenú prednášku o slovanských mýtických bytostiach a poverách, po nej si vydavateľky môžete osobne odchytiť.

Výber prác by sme radi ukončili v máji 2013, takže najlepšie by bolo poslať poviedky do konca apríla 2013. Hneď potom, ak od nás dostanete verdikt o zverejnení Vášho diela, pošleme vám vzor čestného vyhlásenia, v ktorom sa okrem iného zaviažete, že vaša mikropoviedka bude použitá len v našej knihe a bez nároku na honorár.

Veríme, že tento projekt nás všetkých duševne obohatí a zistíme, aký potenciál majú mikropoviedky u čitateľov, keďže doteraz boli vydávané zväčša len zbierky a antológie klasických poviedok.

A budem rád, ak sa nás v zbierke ocitne čo najviac, aby sme to čitateľom mohli pekne spestriť.

S pozdravom, Peter Šufliarsky …a píšte, píšte, píšte!

PS: Aby sme dali šancu naozaj každému, na stránkach facebooku som zriadil stránku Mikromix, na ktorej môžete dopĺňať mnou načrtnuté príbehy. Aj odtiaľ možno vyberieme mikropoviedku a zaradíme ju do zbierky – je len na vás, či zaujme!


21. marca 2013
Peter Šufliarsky