Víťaz súťaže Ohnivé pero Q1 2018

ohnive pero


Píšte ako profesionál! Štylistický editor Umberto vám pomôže víťaziť v súťažiach.


Tohoročné jarné kolo súťaže Ohnivé pero Q1 2018, ktoré je už 22. v poradí, s predstavovaním súťažných poviedok skončilo. Od februára 2018 bolo našom webe prezentovaných 34 poviedok. Pribudli noví autori, ale zapojili sa aj ostrieľaní. V tomto kole žánrovo prevažoval horor, či už čistý, alebo v kombinácii s prvkami scifi alebo fantasy. Objavilo sa pár humorných a satirických poviedok, ako obyčajne súťažilo niekoľko mysterióznych rozprávaní či úvah a popri fantasy a urban fantasy za klasické žánre zabojovali dve space opery a pár vedou inšpirovaných scifíčiek. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom a tiež za ich hlasy, ktoré štedro autorom rozdali.

Do hlasovania sa tentokrát zapojilo veľa žien, čo možno súvisí s faktom, že takmer polovica súťažných poviedok bola od autoriek. Tak ako po iné roky, aj teraz muselo byť mnoho hlasov škrtnutých z toho dôvodu, že hlasujúci nedodržali podmienky hlasovania a hlasovali len za jednu poviedku.


Víťazom jarného kola súťaže Ohnivé pero Q1 2018 sa s počtom 79 bodov stáva Jana Diviznová so svojou scifi poviedkou Dentata.

Na druhom mieste zahviezdila Petra Přemylová s mysterióznym textom Simoni Sanco Deo a 55 bodmi.

Tesne za ňou tretie miesto s počtom 52 bodov získal Michal Hosťovecký so svojím hororíkom Volanie zosnulých.


Víťazka získava 40 eur a diplom. Poviedka na 2. mieste bude odmenená dvoma knihami a diplomom a poviedka na treťom mieste bude odmenená knihou a diplomom. Knižné ceny nám poskytli vydavateľstvá Ikar, Artis Omnis, Hydra, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov, Fantom Print, OneHotBooks a e-shop Audioteka.sk.

Knihu získava aj jeden z hlasujúcich, z ktorých sme vyžrebovali Zuzanu Necpálovú. Ak do hlasovacieho formulára uviedla správnu adresu, môže očakávať balíček od redakcie Fandom.sk.

Odovzdanie cien dohodneme s ocenenými autormi v najbližších dňoch.

Všetkým srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže Ohnivé pero.


Najbližšie kolo Ohnivého pera Q2 2018 začína v septembri 2018 za rovnakých podmienok. Autori môžu súťažné prázdniny využiť cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .doc, .docx, .rtf alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero. Aj tí, pre ktorých to nie je samozrejmosťou, by sa mali v e-maili sa pokúsiť slušným spôsobom formulovať, čo chcú, aby sme s poviedkou urobili. Ak nám navyše napíšete niečo o sebe, potešíte nás. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Odporúča sa autorom vynechať z textu grafické barličky, ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom veľmi nepomôžu.

Želáme autorom mnoho tvorivých myšlienok a trpezlivosti pri zavŕšení ich diel.

Prajeme krásne dovolenky a dúfam, že sa všetci opäť zdraví a celí stretneme pri ďalšom kole Ohnivého pera!


Na záver tabuľka s celkovým hodnotením.

Alexandra Pavelková
gestorka súťaže


18. júna 2018
Fandom SK