Víťaz súťaže Ohnivé pero Q2 2010

Rok si štrngol s rokom, naši čitatelia si štrngli so svojimi blízkymi, známymi a náhodnými okoloidúcimi a my, ako sme sľúbili, prinášame výsledky z druhého kola súťaže amatérskych literárnych mikropoviedok žánru fantastiky roku 2010.

Do tohto kola bolo zaradených 29 súťažných poviedok. O víťaznej rozhodlo nebývalé množstvo 59 hlasujúcich, čo je takmer dvojnásobok počtu autorov. Na rozdiel od predošlého kola, kde takmer všetky body strhlo na seba isté malé množstvo poviedok, v tomto kole bola kvalita súťažných príspevkov vyrovnanejšia, o čom svedčí relatívne rovnomerné rozdelenie bodov medzi viacerými poviedkami. Od spustenia hlasovania však medzi sebou o prvenstvo bojovali prakticky iba dve poviedky, a výsledný bodový rozdiel medzi nimi je minimálny. To, že sa čitateľom páčilo v tomto viac poviedok, dosvedčuje rebríček s pridelenými bodmi a fakt, že ani jedna poviedka nakoniec nezostala bez boda, napriek tomu, že drvivá väčšina autorov sa zdržala hlasovania ;-)

Kto sa teda stal víťazom Ohnivého pera Q2 2010?

S počtom 73 bodov prvú priečku obsadil už po druhýkrát Zdeno ´Ash´ Mikláš s poviedkou Posledné krkavčie pierko. Víťaz získava kolekciu kníh z vydavateľstva FantomPrint a najnovší splatterový hit Martina Moudrého a ohnivoperového mazáka Marka E. Pochu s názvom A bude hůř. Vivat Zdeno, vivat štúrovci!

Ako ukazuje tabuľka, iba tri body delili od prvého miesta Janka Išu, ktorý súťažil s poviedkou Bratislavský upír. Čo už, snáď nabudúce. Tretie miesto patrí stálici našej súťaže Alexandrovi Rybakovi a jeho poviedke Čenkovej deti. Stille nacht, heilige nacht sme si po tieto dni pospevovali všetci, i keď, hádam, s trochu iným podtextom. Rybakovi sa ušlo aj piate miesto s Dávidovým žalmom, v hlasovacom rebríčku sa medzi jeho dve poviedky vklinil ešte Draculin a jeho nesmrteľný Bob Weston. Zvyšok rebríčka je k nahliadnutiu v tabuľke. Hoci poviedky, ktoré získali menej ako 10 hlasov, s ohľadom na ich autorov nezverejňujeme, autori si môžu vydýchnuť – ako už bolo spomenuté, v tomto kole súťaže neostala jediná poviedka, ktorá by si nenašla svojho priaznivca. Takže, milí autori, hor sa do pátrania, ktože to bol :)

Ako bolo avizované, cenu si odnesie aj jeden z hlasujúcich. Knihu od redakcie získava Michal Bais z Banskej Bystrice a pokiaľ napísal do hlasovacieho formulára správnu adresu, odmena mu príde poštou o pár dní.

Najbližšie kolo Ohnivého pera Q1 2011 začína koncom januára . Autori môžu tento čas zatiaľ využiť cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .word alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@gmail.com. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero a v e-maili sa pokúsia zmysluplne použiť pár zázračných slovíčok, ktoré ich kedysi dávno naučila mama. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Želáme im veľa tvorivých myšlienok, trpezlivosti a odvahy pri zavŕšení ich diel.


1. januára 2011
Alexandra Pavelková