Víťaz ankety FÓR 2013

Alexandra Pavelková - Cpt. Slovakia
Katarína Soyka - zem, vesmír, kolty a mimozemšťania
Ďuro Conan Červenák.JPG
P-FXC 2013 Martin Králik a Petra Slováková

Začiatkom roka sme vyhlásili anketu FÓR 2013. Čitatelia mohli hlasovať o tom, komu pririeknu titul fantastická osobnosť roka, a zároveň mali zdôvodniť, prečo túto osobu vybrali.


Do redakcie nám prišlo množstvo odpovedí zo Slovenska i Čiech. Nominácie a ich zdôvodnenia boli skutočne pestré, možno až príliš, na čo doplatila kategória zahraničná osobnosť, kde figurovalo len jedno meno, na ktorom sa zhodli viacerí. Aj na Slovensku sa našlo množstvo rôznych osobností, ktorých by chceli naši čitatelia označiť titulom Fantastická osobnosť roka, avšak tu sa hlasujúci dohodli aspoň na niektorých osobnostiach. Táto rozmanitosť v názoroch a tipoch svedčí o tom, že nielen vo svete, ale aj na Slovensku sa v oblasti fantastických záležitostí dejú veci, a že tu máme ľudí, ktorí tieto veci tvoria a šíria ďalej.

A aký je je teda výsledok?


Najfantastickejšou domácou osobnosťou roku 2013 sa stáva

  • spisovateľka a publicistka Alexanda Pavelková,

    ktorá získala najviac hlasov v kategórii domáca osobnosť a zároveň najviac hlasov v ankete v celkovom hodnotení, čiže vrátane zahraničných osobností.

  • Na druhom mieste v rebríčku domácich fantastických osobností sa umiestnila spisovateľka a vydavateľka Katarína Soyka. I keď tu sa čitatelia nevedeli zjednotiť ohľadom mena tejto dámy – niektorí hlasovali za vydavateľstvo Hydra, iní za Katku Čavojovú, avšak ide viacmenej o tú istú osobu, ktorá sa z druhého miesta dozaista môže tešiť spolu so spoluvydavateľkou Lenonou Štiblaríkovou. Soyka sa tiež umiestnila na druhom mieste v celkovom hodnotení.
  • Na treťom mieste sa umiestnil vlaňajší víťaz, spisovateľ Juraj Červenák, čo znamená aj tretie miesto v celkovom hodnotení.

Krumplíkovú medailu si vyslúžil vydavateľ a usporiadateľ Ivan Aľakša.

Najfantastickejšou zahraničnou osobnosťou roku 2013 sa stáva

  • mladá nádej českej fantastiky, spisovateľka Petra Slováková, ktorá spolu s Ivanom Aľakšom dosiahla štvrtú priečku v celkovom hodnotení.

Zo slovenských osobností sa v roku 2013 najviac zviditeľnili napríklad aj organizátorka SlavConu Katarína Bajzíková a organizátor Istroconu/Comics Salónu Robert Žittňan. Za svoje vydavateľské a organizačné aktivity dostal hlasy aj Martin Králik a Peter Šufliarsky. Nominácia medzi slovenskými osobnosťami sa ušla aj porotkyni v Cene Fantázie a blogerke Lucii Lackovičovej a autorovi Marekovi Slabejovi, na našom webe známemu najmä zo súťaže Ohnivé pero. Hlasy si vyslúžili aj osobnosti, s ktorými sa bežne na našich stránkach nestretávame, napríklad spiritualistka Silvia Šuvadová, politik Marián Kotleba a ďalší.

Zo zahraničných osobností ste nominovali napríklad režisérov Petra Jacksona a Alfonsa Cuaróna, spisovateľa Paula Hoffmana, organizátora Zdeňka Zachodila (im memoriam), redaktora Tomáša Němca či redaktora a vydavateľa Jířího Pavlovského a mnohých ďalších.


A aké sú najvyberanejšie zdôvodnenia čitateľských nominácií? (zdôvodnenia sú uvedené neupravené, v pôvodnom stave)

  • Lenona Štiblaríková navrhla Ivana Aľakšu, pretože: „Napriek úspechom a popularite súťaže, Cena Fantázie nestagnuje, ale hľadá ďalšie a ďalšie možnosti propagácie autorov SF,FaH, ktorí sa do CeFa zapájajú/rozhlasové hry, súťaž poviedok v anglickom jazyku/- určite je to do veľkej miery aj zásluha ľudí okolo neho, ľudí, ktorých inšpiruje a dáva im priestor, aby mohli realizovať svoje vlastné nápady. A to každý šéf nedokáže.“
  • Marek Hanslovič hlasoval za Juraja Červenáka: „Zaujal ma propagáciou slovanskej a hrdinskej fantasy vo svete a, hlavne jeho pisateľský intelekt. Týmto šíri dobré meno Slovenska, po celej Európe, a aj inde kde, jeho knihy vydávajú.“ Okrem toho v kategórii zahraničných osobností vybral Jiřího Pavlovského z tohto dôvodu: „Zaujala ma neutuchajúca energia, tohoto človeka, ktorý aj napriek svojej vyťaženosti sa rozhodol založiť novú sériu (fantasy) príbehov Kladivo na čaroděje do, ktgorého prispel tromi príbehmi, z dnešnej Prahy, ale vydal sa už, aj na Slovensko. Humor, v nej používa dosť čiery, až morbídny a striedajú sa tu prvky fantasy a urban fantasy. Sú to dosť krátke knižky, ale obsahovo bohaté, plné popkultúrnych narážok a obrazov.“
  • Hucko si za najfantastickejšiu osobnosť roku 2013 vybral Mariána Kotlebu, lebo ho zaujal „koštruktívnym prístupom a tým, že sa nevzdáva napriek tomu, že prúd, ktorý proti nemu tečie je možno nad jeho sily. Za to, že napriek tomu, ako ho vykreslujú a ohovárajú médiá ostáva človekom a chce veci riešiť.“
  • secentity zvolila Katarínu Soyku – Hydru z tohto dôvodu: „Rok 2013 by pre mňa bez Hydry bol o veľa ochudobnený. Od februára som žila vydaním F55, stretala ľudí, písala si s ľuďmi, bavila sa s nimi o fantastike. Bolo mi s Hydrou fajn, na Slavcone, Istrocone i v Košiciach. A myslím, že nielen mne, ale aj ďalším aspoň 35 – 55.“
  • Xoxcox si vybral Silviu Šuvadovú a svoju voľbu vyjadril takto: „Otvára vesmírne portály, sprostredkúva spojenie s bytosťami vnútornej (dutej) Zeme a s bytosťami z vyšších dimenzií, privoláva energie osvietených majstrov – El Moria, Lord Lanto, Paul the Venetian a Serapis Bey. A vďaka nej vyzerajú Tekvičkoví bratia ako existenciálna dráma o živote čínskych roľníkov.“
  • Branislav Kovár považuje za najfantastickejšiu osobnosť roka spisovateľa Joea Abercrombieho: „Myslím si, že asi najlepší spisovateľ dnešnej fantasy. Píše inteligentné a zároveň nenudné knihy. Oceňujem najmä jeho poslednú, ktorá vyšla v roku 2013 – Red Country.“
  • Aramon bol z tých, ktorí navrhli nedávno zosnulého organizátora Zdeňka Zachodila. Dôvody mal na to tieto: „Záchrana Brnenských Draconov, organizácia Fénixconov, správny fanúšik kníh, preklady poviedok a veľa ďalšieho. Žiaľ, dnes už všetko len in memoriam. :-(“
  • Henrich H. Hujbert nominoval spisovateľa Deana Koontza preto, lebo: „Jeho príbehy sú plné nečakaných zvratov. Štylistika a slovná zásoba (určite pomáha aj kvalitný prekladateľ) dokážu zaujať a nepustiť čitateľa od knihy. I keď v určitých prípadoch sa vyskytnú v úryvkoch náznaky klišé, opisy a samotné naplnenie napokon prekryjú tento „nedostatok“."

Z najzaujímavejších odpovedí sme vybrali tú, ktorej autorom bol Xoxcox. Vyhráva odmenu od redakcie Fandom SK podľa vlastného výberu z ponuky.

Srdečne gratulujeme všetkým, na ktorých si fanúšikovia spomenuli. V ich mene ďakujeme za vašu priazeň a dúfame, že na slovenskej i svetovej fantastickej scéne sa aj v roku 2014 zviditeľní dosť osobností, aby si na nich čitatelia, fanúšikovia a priaznivci spomenuli pri hlasovaní aj na budúci rok.


Foto: Archív.


20. januára 2014
Fandom SK